Super Mario 3D World + Bowser's Fury
i Zdroj: Hrej.cz
Super Mario 3D World + Bowser's Fury Recenze Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Tomáš Rosa

Tomáš Rosa

5. 3. 2021 14:10

Čirá zábava při záchraně princezen a taťky drakoželvy.

Reklama

Už rok jsme v “báni”. Někomu z toho hrabe. Někdo se stal anarchistou a myslí si, jak to všem natře, když nic nebude dodržovat. Někdo šíří po internetech nesmysly. Někdo odletěl na Zanzibar, aby si odpočinul (že si doveze novou mutaci?). Někdo si zaplatil roční předplatné Netflixu, HBO GO a Amazon Prime aby vydržel zavřený mezi čtyřmi stěnami. No a někdo hraje hry, dohání resty a zároveň objevuje nové klenoty. A jelikož se do poslední skupiny se řadím i já, tak jsem si obohatil obzory pořízením Nintendo Switch a rovnou novým Super Mariem. Vlastně staronovým. Poslední Super Mario, kterého jsem hrál byl Super Mario Bros. a Super Mario Bros. 2. Ano, skutečně tyhle osmdesátkové pecky. Bohužel ne při poslechu Duran Duran a s trvalou na hlavě, protože se psal rok 2005, já seděl na hodině informatiky a místo studia psaní ve Wordu jsem raději hrával hry v internetovém prohlížeči. Důvodem tohohle krátkého intra je, že jsem až dosud neměl ponětí, jak geniálně autoři přetvořili Super Maria ve 3D grafice a přitom zachovali tu ryzí zábavu, přesně jak z prvních dvou dílů…

PRINCEZNY JSOU NA DRAKA

Za nějakých patnáct stovek dostanete dvě hry v jednom (a to se vyplatí Horste!). Super Mario 3D World je vlastně svým způsobem remaster. Vyšel už v roce 2013 na Nintendo Wii U - to je ta konzole od červených, co nezažila zrovna komerční úspěch. Takže tehdy jinak kvalitní plošinovka doplatila na hardware. Díky Switchi, kterému neustále rostou prodeje a za chvíli bude nejspíš v každé domácnosti, se blýská na lepší časy a kvality 3D World můžou ocenit další miliony hráčů.

V krátkosti. Hlavní záporák Bowser unesl princezny Sprixie a pouze Mario a jeho neohrožená parta mohou chudinky dámičky v nesnázích zachránit. Půlku království nedostaneme, ruku princezny taky ne (vždyť už máme Broskvič... tedy Peach). Odměnou nám bude jen hromada zlaťáků, hvězdiček, power upů a sebeuspokojení, že jsme pokořili další zatracený level. Při tom pokoj zasypeme sprškou vulgárních výrazů, především těch obsahujících dobrou sebereflexi (Tome, ty d*bile, proč skáčeš, když nemáš?!), občas to taky svedeme na ovládání, umělou inteligenci, souseda a Kalouska, ale ve skrytu duše dobře víme, že chyba je někde mezi židlí a televizorem (či handheldem).

 

 

3D World je pořád takový ten klasický Super Mario, kdy v co nejlepším čase snažíte pokořit několik úrovní s různým level designem a stoupající obtížností. Musím do nebes vychválit různorodost úrovní. Vývojáři si na výbornou pohráli se skrytými platformami, tunely, místnostmi. Připravili si vždy naprosto odlišnou překážkovou dráhu, která i přes svou náročnost baví a neustále motivuje k získání všech tří hvězd a odznaku. Opravdu znám jen málo her, u nichž bych si řekl, že musím posbírat VŠECHNO a nevadilo by mi se po neúspěchu vracet a dát si to celé znova. Svůj podíl na tom rozhodně má i relativně příkrý časový limit, takže víte, že nikde nezabijete více než zhruba 7 minut hraní. Časově vytížená individua tohle vítají s transparenty “ANO, TO CHCEME!”. Prostě je evidentní, že tuhle plošinovku dělali mistři svého řemesla. Možná trochu straším se stoupající obtížností, ale nebojte, tohle není žádná soulslike, kde po 58. neúspěchu prohodíte Switch oknem jedoucí tramvaje. Špetkou trpělivosti se určitě obrňte, ale mluvíme spíše o "hard to learn, easy to play". Rychle zjistíte, co děláte špatně, a pak se jen smějete.

3D World je pořád takový ten klasický Super Mario, kdy se do určitého času snažíte pokořit několik úrovní s různým level designem a stoupající obtížností.

Největší předností 3D World je hra pro více hráčů. Lokálně nebo online můžete dovádět až ve čtyřech hráčích (na výběr jsou Mario, Luigi, Peach a Toad). Upřímně si nedokážu představit hraní ve čtyřech. Celý multiplayer je postavený na kooperaci, ale při tom má v sobě i kompetitivní složku. Do cíle se chcete dostat zároveň, přičemž je ideální držet všechny hráče na jedné obrazovce. Jinak to asi někoho z party přestane bavit, je opravdu demotivující neustále mizet ze záběru a objevovat se ve vznášející bublině, protože si kolega říká hurikán. Tímto se omlouvám přítelkyni... která si recenzi stejně nepřečte, takže se neomlouvám, prostě jsem lepší!

Sice s ostatními sdílíte životy, takže si nemůžete házet klacky pod nohy, na druhou stranu při tom všem soutěžíte o to, kdo nasbírá více bodů. Kompetitivní a kooperační složky jsou tak vyváženě propojené, že vás hra baví ještě víc. Se spoluhráči musíte komunikovat - rychle, věcně, přesně, každá chyba může znamenat zbytečnou ztrátu života. Zní to děsivě, ale ono je to ve finále super. Hrát 3D World ve dvojici mě samozřejmě bavilo nesrovnatelně více než samotného. Taky se dost nasmějete, obzvlášť při kiksech toho druhého. Každopádně, proč si to nedokážu představit hrát ve více jak dvou hráčích? Komunikace by v ten moment musela být na úrovní speciálních jednotek. Anebo musíte být autoritativní diktátor, aby ostatní jen skákali podle vašich rozkazů.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury
i Zdroj: Hrej.cz

Shrnuto a podtrženo, Super Mario 3D World si určitě zahrajte ve dvou, užijete si tak dvojnásob zábavy. Jen bych se vyhýbal cholerickým parťákům, některé úrovně umí celkem potrápit. A jelikož je potřeba nasbírat určitý počet hvězdiček, abyste mohli zachránit princezny v každé oblasti, chce to někdy fakt zatnout zuby. Přesuňme se teď k novince do kočičího světa… vlastně i tady jsme byli v kočičím světě, ale… no já vám to vysvětlím v dalším odstavci.

MILUJEME KOČIČKY

V nové rozšiřující kampani Bowser's Fury si těch všudypřítomných kočičích vzorů všimnete mnohem líp, protože se kamera usadí za zády Maria a je plně ovladatelná. Můžete se tak rozhlížet hezky kolem sebe po vzoru klasických trojrozměrných pokračování (3D World využívá fixní kamery).

Celý příběh se točí kolem naštvaného Bowsera, jak napovídá samostatný název, ze kterého se vlivem černého inkoustu stala obří kulervoucí bestie, která terorizuje krásný kočičí svět. Rady si s ním neví ani jeho syn, Bowser Jr., který požádá italského instalatéra o pomoc. Společně se tak snaží vrátit Bowsera do jeho normální podoby. Námět dobrý, jde se hrát.

 

 

Oproti 3D World je Bowser's Fury maximálně pro dva hráče. Jeden se ujme Maria, druhý Bowsera juniora, který poletuje kolem, maluje grafitti, z nichž vypadnou power upy, a svým štětcem umí uštědřit políček. Mario má k dispozici stejné power upy jako ve 3D World (kočka, bumerang, metač ohnivých koulí a tak dále). V tomto případě mám pocit, že je kampaň optimalizovaná pro jednoho hráče, jelikož to ve dvou už taková zábava není. Hrát za Juniora je jako si vytáhnout Černého Petra. Hlavní postavou tu je prostě Mario. Kdo ovládá jeho, ovládá i posun kamery a rozhoduje kudy se vydat. Spoluhráč je spíše nadbytečnou podržtaškou. Když zvolíte sólo, můžete si vybrat zda chcete, aby vám Bowser pomáhal hodně, málo nebo vůbec. Pokud chcete jeho pomoc, roli druhého hráče zastane na výbornou, protože umělá inteligence ví, kdy má zaútočit na otravnou Koopa Troopu, případně upozorní na skrytou platformu, malbu, Cat Shrine nebo mince. Můžeme tu mluvit o docela povedené intuici.

Oproti 3D World je tahle novinka o dost jednodušší a občas jsem přemýšlel, zda tu nechybí ta klasická Mariovská výzva.

Abychom porazili naštvaného Bowsera, musíme nejdřív nasbírat dostatečný počet Cat Shines, a následně rozeznít zvon, který z Maria udělá rovnocenného kolosálního soupeře. Takže se pohybujeme po několika ostrůvcích, které mají svůj specifický level design, a sbíráme kočičí pozlátka. Logicky se nevyhneme backtrackingu, protože je v každé oblasti nutno splnit pět postupně se odhalujících výzev než je nadobro zachráníme. Prvním mínusem je repetitivnost výzev - v každé oblasti čeká pět stejných druhů činnosti, takže vždy víte, co se blíží. Druhým mínusem je, že se další výzva odhalí, až když si odskočíte do jiné oblasti, nebo zemřete (čímž přijdete jen o maximálně 50 zlaťáků - nevadí). Místo toho, aby se zobrazila ihned po splnění předchozí, a vy se tak vyhnuli již zmiňovanému backtrackingu. Na druhou stranu, hru jsme prošli na 100/100 Cat Shines, takže to zase tolik neotravuje. Pořád se tu bavíme o skvělé zábavě.

Level design 3D World jsem vychválil do nebes, zde si ale zaslouží ještě větší pochvalu. Jde především o hrátky s perspektivou. Při pohledu na Mariovy záda před sebou vidíte jen vysokou zeď, ale když s kamerou zaostříte na italský knírek, odhalíte skrytou platformu, v níž se ukrývá Cat Shine - teď už jen najít cestu. Znovu si vývojáři geniálně pohráli s prostředím. Zmiňuji částečně otevřený svět - ten funguje tak, že se každý ostrov skládá ze tří oblastí s majákem. Když všechny rozsvítíte, inkoust zabraňující v pohybu mezi ostrovy zmizí a otevře se tak cesta dál. Po moři se pohybujete na hřbetě Plessie, roztomilé lochnesky, pro kterou autoři připravili několik výzev a vypomůže i v bossfightu s Bowserem.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury
i Zdroj: Hrej.cz

Čelit Bowserovi jako přerostlý Mario není vůbec těžké a řekl bych, že jde o snad nejsnazší část z celé hry (kromě pasáže s Plessie). Mnohem složitější je vyhýbat se Bowserovi během pobíhání po ostrovech. Pravidelně znepříjemňuje váš progres, čím víckrát jste jej porazili, tím častěji se objevuje. Nakonec vás obtěžuje téměř neustále. Abyste ho ale nepovažovali jen za otravnou vsuvku, rozhodli se vývojáři přidat pár prvků, díky kterým tyhle Bowserovy vstupy uvítáte. Bez nich byste se nepohnuli dál - třeba nerozezvonili zvon.

Každopádně se u Bowser's Fury taktéž přistihnete, že vám komplikace nevadí a věnujete se všemu, protože ze hry čiší jen ryzí zábava. Navíc tu nejste (až na pár výjimek) omezení časem, takže i v případě neúspěchu nepřichází žádná stresová situace. Musím říct, že je oproti 3D World novinka o dost jednodušší a občas jsem přemýšlel, zda tu nechybí ta klasická Mariovská výzva. Na relaxování ale ideální.

ALE CO TA GRAFIKA?

No jo, Nintendo. Pro grafikofily a snímkyzasekundofily 3D World + Bowser's Fury není. Novinka je tradičně hodně barevná a to tak nějak stačí. Nijak grafiku hodnotit nebudu. Můžete se klidně hněvat, ale jaký to má smysl u hry, která vznikla jen a čistě pro to, aby bavila svou fantastickou hratelností. A tohle zvládla na jedničku s hvězdičkou třikrát podtrženou. Ve výsledku díky stylizaci nevypadá vůbec zle. Takové kouzelné plošinovky prostě chcete.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury jsou rozhodně jedněmi z nejlepších plošinovek, co zatím vznikly. Neskutečnou švandu zažijete při hraní sólo i na gauči či online s parťáky. Odlišné úrovně s jedinečnými překážkami neomrzí a hledání skrytých míst jakbysmet. Když máte dostatek volného času, obě hry vás chytnou a nepustí. Když máte jen 20 minut na cestě vlakem nebo jiným dopravním prostředkem, stihnete si dát jedno až dvě kola, ať jen nečumíte z okénka nebo do uličky. Prostě jsou to parádní videohry, bez debat!

Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Nintendo opět dokázalo (znovu)vytvořit dvě úžasné plošinovky, které vás svou geniálně zábavnou hratelností donutí vše projít na 100 procent. Ať už samotné, nebo s parťáky.

Co se nám líbí a nelíbí?

Zábavná hratelnost
Jedinečný level design
Dynamická kamera v BF
Multiplayer v 3D World
Časově nenáročné
Repetitivnost výzev v Bowser's Fury
Nadbytečný backtracking
Bowser's Fury je spíš pro jednoho
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama