Stručný průvodce virtuálním Londýnem
i Zdroj: Hrej.cz
Watch Dogs Legion Článek Stručný průvodce virtuálním Londýnem

Stručný průvodce virtuálním Londýnem

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

28. 10. 2020 11:01
Reklama

Za svůj krátký život jsem moc domovů neměl. Od narození jím nazývám jistou vesnici za Prahou, už nějakou dobu pak i Prahu samotnou, v posledních měsících dokonce oprávněně. Vedle těchto dvou různorodých míst jsem ale domovem nazýval ještě jedno místo. Londýn. Britskou metropoli, která uchvátí kdekoho a svou velikostí a životním tempem kdekoho doslova udusí. Já si ale některé její části zamiloval.

I proto jsem byl nadšený, když vyšlo najevo, že se další díl série Watch Dogs bude odehrávat právě v Londýně. Konečně jsem mohl v městské akci objevovat kouty virtuálního zpracování města, které celkem dobře znám. A i když nakonec hra jako taková příliš dobře nedopadla (viz recenze), Londýn samotný je jejím jasným highlightem. Vybral jsem tedy několik polygonových míst, která se do Legionu dostala, a jejichž předlohy jsou blízké mému srdci. Nejedná se nutně o nejprofláklejší památky, i když i takové nechybí. Spíše jde o místa, která považuji za nějakým způsobem zajímavá.

PROMENÁDA PODÉL TEMŽE

Stručný průvodce virtuálním Londýnem
i Zdroj: Hrej.cz

Začneme trochu zeširoka. Místo obligátních pastí jako je Tower Bridge a obludné London Eye se totiž zaměřím na oblast pobřeží, která leží mezi nimi. Po cestě zákrutou Temže totiž narazíte na velmi půvabná místa, ať už se jedná o elegantní City Hall, ještě elegantnější hlediště Scoop, opodál stojící nákupní středisko, na druhé straně pak sympatický Jubilee Park, legendární skatepark Southbank Skate Space nebo ikonický Globe. Tahle procházka má prostě něco do sebe, a i když autoritářský režim Albionu vzal dotyčným místům pocit bezpečí a míru, které je ve skutečnosti obklopují, Legion jejich atmosféru respektuje.

Je jen škoda že se v rámci osekávání jednotlivých čtvrtí zapomnělo na některé části moderní bytové výstavby, která břehy ve skutečnosti zkrášluje. 

TATE MODERN

Stručný průvodce virtuálním Londýnem
i Zdroj: Hrej.cz

Přímo na zmíněném územi pak leží jedna z nejúžasnějších budov Londýna. Galerie moderního umění Tate Modern, vybudovaná v útrobách původní cihlové elektrárny, (téměř) spojená populárním mostem Millenium bridge s protější St. Paul’s Cathedral, nabízí skvělý bezplatný (!) výhled z nejvyššího patra, zajímavé expozice a především funguje jako místo, kde si v centru vždy můžete zajít na záchod. Ale humor stranou, díky financování ze státního rozpočtu můžete do muzeí a galerií zadarmo (alespoň ve skutečnosti, Legion tuto vymoženost příliš nerespektuje). A do Tate Modern bych klidně chodil i za mastný poplatek, tohle místo má totiž nenapodobitelný genius loci.

COVENT GARDEN

Stručný průvodce virtuálním Londýnem
i Zdroj: Hrej.cz

Ústřední náměstí Covent Garden patří k turisticky nejvděčnějším místům Londýna. Nejen, že tu stojí asi největší Apple Store v Evropě, tohle místo je také známé jako ráj pro pouliční umělce. Prakticky neustále se tu na malém stupínku střídá zástup bavičů, kouzelníků, žonglérů a dalších více či méně nadaných osob. Já osobně tu zažil nepopulární roli “asistenta” jednoho z vystupujících a vrhal po jakémsi cirkusákovi mačety, v kůži hackerů DedSecu ale žádnou podobnou kratochvíli nečekejte. Celou oblast důkladně střeží Albion a její krása pomalu šedne.

OLD SPITAFIELDS MARKET

Stručný průvodce virtuálním Londýnem
i Zdroj: Hrej.cz

Když už jsme u toho, co pod nadvládou Albionu šedne… Podobný osud potkal i velmi populární trh Spitafields Market východně od centra. Překrásné místo, kde jsem dokonce osobně prodával veganské saláty a falafel, využívá Albion jako skladiště zboží. Ve skutečnosti tu ale najdete řadu elegantních stánků a (lehce předraženou) skvělou gastronomii. Musíte si ale dávat pozor, určitá, nehipsterská část tržiště působí skutečně jako čínská tržnice a své těžce vydělané libry zde můžete směnit za příšerné cetky.

CHINATOWN

Stručný průvodce virtuálním Londýnem
i Zdroj: Hrej.cz

Malý kousek Číny ve velkém městě najdete kousek od Picadilly, a jde o jedno z nejpodivnějších míst města. Osobně jsem byl z východního Londýna zvyklý na leccos, ale Chinatownu jsem nikdy na chuť nepřišel. Obrovská koncentrace zápachů, bezdomovců, žebráků, podivných potravin ve výlohách a velmi kýčovitých dekorací prostě není nic pro mě. Někteří lidé ale na tuhle kulturní enklávu nedají dopustit. 

PICADILLY CIRCUS

Stručný průvodce virtuálním Londýnem
i Zdroj: Hrej.cz

Jedna z nejznámějších částí města, fotogenické náměstí, které vzezřením tak trochu připomíná legendární Times Square nebo Šibuja Crossing. Obří reklamní obrazovky jsou samozřejmě vděčným motivem hackerské akce a sehrají důležitou roli v nejednom příběhovém zvratu. Ve skutečnosti je ale Picadilly Circus celkem obyčejný přetížený dopravní uzel s extrémně předraženými obchody s cukrovinkami. Přímo v ústřední “reklamní” budově najdete obří drogerii, kde jsem si kupoval náplasti do bot. Zajímavé, že?

LEICESTER SQUARE

Stručný průvodce virtuálním Londýnem
i Zdroj: Hrej.cz

Poměrně prominentní část města, obklopená divadly, kiny a kluby. Přesně takové je Leicester Square. Jeho virtuální zpracování bohužel atmosféru kulturního epicentra Londýna příliš dobře nevykresluje. Ve světě DedSecu zřejmě Rowlingová nenapsala ani Harryho Pottera, ani jeho příšerné divadelní pokračování. Logicky zde také chybí ikonické brandové obchody M&M’s nebo LEGO. Ústřední park s majestátní fontánou, ve které se v létě nepřetržitě pohybují nahé děti, ale Legion ztvárňuje velmi zdařile.

TOAN

Stručný průvodce virtuálním Londýnem
i Zdroj: Hrej.cz

A na závěr jedno čistě virtuální místo. Jakou roli hrají trosky TOAN, které se nacházejí na místě skutečného Blackfriars, prozrazovat nebudu. Vězte ale, že zde najdete velmi emotivní memento teroristických činů, které odstartovaly příběh Watch Dogs Legion.

CO SE NEVEŠLO

Stručný průvodce virtuálním Londýnem
i Zdroj: Hrej.cz

Tato zmíněná, a samozřejmě spousta dalších míst si nakonec cestu do hry našla, virtuální verze Londýna se ale naprosto logicky neobešla bez kompromisů a řada míst se nachází mimo pole působnosti. Musím si tak například postesknout nad Shoreditchem, úchvatnou alternativní čtvrtí, která se sice ve hře nachází, ale je zpracovaná jen velmi okrajově. Roli hipsterské, umělecké čtvrti totiž plní Camden (který na mě ve skutečnosti působil spíše dojmem ghetta, ale budiž) a Shoreditch je jen nahodilou směsicí cihlových domků. Do mapy se navíc nevešlo ani nedaleké vlakové nádraží Liverpool Street nebo přilehlá, kulturně velmi zajímavá čtvrť Whitechapel, škoda.

Kvůli zeměpisné logice ve hře úplně chybí oblast Isle of Dogs s kancelářskou čtvrtí Canary Wharf a přilehlými malebnými doky. Do hackerského příběhu Watch Dogs by se přitom supermoderní kancelářská čtvrť plná mrakodrapů a luxusních obchodních center perfektně hodila. A kdybychom chtěli zajít ještě dál, mohli bychom se podívat i do Greenwiche s jeho obřím parkem. Parky obecně ve hře moc velkou roli nehrají, z těch ikonických se vešel jen St. James a Green Park. Ty největší a nejzajímavější, jako jsou profláklý Hyde Park, Regent’s Park, Battersea nebo Victoria bohužel Londýn budoucnosti nezdobí.

Každý návštěvník nebo obyvatel města si samozřejmě najde své favority, případně svá místa, která v Ubisoftu opomenuli. Ve výsledku ale tahle verze města své předloze ostudu rozhodně nedělá. A v dnešní nelehké době jde o zdaleka nejlepší možnost, jak se do Londýna podívat.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama