Hitman: Blood Money Článek Stealth žánr ve tmě září

Stealth žánr ve tmě září

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

23. 5. 2009 22:54 6
Reklama

Na komerční scéně již dlouhá léta vévodí stealth žánru zažité série jako Splinter Cell s agentem Samem Fisherem či oblíbený zabiják Hitman. Ti s každým novým dílem přinesou jedinečný zážitek a skalní fandové si okamžitě mnou ruce, jakmile o nich jenom zaslechnou. Hned za nimi se ještě schovává stále populárnější Riddickovina od Starbreeze Studios a právě samotný Vin Diesel v podobě Riddicka proslul momentem, kdy chraplavým hlasem pronesl hlášku: „Já ve tmě zářím“ anebo „Tma se bojí mě“. Tyto chvíle se mi vryly do paměti, vždyť tma, tiché plížení a pomalé usmrcování nepřátel jednoho po druhém patří mezi ty klíčové aspekty tohoto žánru. Bohužel těch pecek moc nevychází, a když je málo očkových titulů, o slovo se musí přihlásit freewarovky. Nutno podotknout, že i tam se to kvantitou moc nehemží, pozornost si však rozhodně zaslouží. Celkem je na stole připraveno šest chodů, tak si nechte chutnat.

Tajemný Santa

Merry Gear Solid, jež se odehrává v období chladné zimy, je první zajímavou variací. Je fakt, že Vánoce jsou dávno za námi, ale kvapem se zas rychle přibližují. Ta pohodová nálada, vyzdobená okna, praskání polínek v krbu za doprovodu příjemných orchestrálních koled, to vše patří k těmto pokojným svátkům. A opomenout se samozřejmě nesmějí ani dárečky, které donese jak jinak než Santa, hlavní hrdina této hry. V dobročinném plánu roznášet dary mu však brání nedočkavé děti, strážící svoji pevnost, a tak se jako laňka budete muset vy hráči domem sjednotit nezpozorováni. Jinak název Merry Gear Solid má opravdovou spojitost s playstationovým trhákem, vypůjčil si z něj příběh a podle autora v něm budou hráči, dosud neseznámení s MGS, hodně plavat.

Agentské dýchánky

Celkově je pro stealth akce typické schovávání a špioni si ho užijí při své profesi habaděj. Ať už je to již zmiňovaný sympatický Sam Fisher, nebo chcete-li nějakou ženskou alternativu, Violette Szabó z Velvet Assassin, každý správný agent by měl projít řádným výcvikem a disponovat alespoň jednou speciální vlastností, když ne mimořádně vyspělými šikovnými udělátky v podobě Bondového superauta Astona Martina či hodinkami s vodotryskem. Každopádně Sam Fisher si pro své osobité kouzlo našel řadu příznivců a právě ti vypustili do světa stylovou variaci s příznačným názvem Splinter Source. Ta sice strádá v audiovizuálním pojetí, avšak parádně to dohání adrenalinovou hratelností.

Dalším kouskem do party je Mini Saboteur, ten vychází z osmibitové předlohy a opět přináší neohroženého ninju v černém. Je fakt, že když se podíváme na jakýkoliv film, v němž si zaúřaduje, vidíme působivé chmaty, efektní skoky a hlavně zpřelámané kosti jeho protivníků, ovšem v této hře na ně rambo styl nezabírá. Jako stín musíte infiltrovat základnu, něco ukrást a bez povšimnutí zase odejít. Úkol zdá se snadným, avšak realizace je o poznání těžší, oproti předešlému titulu staví laťku obtížnosti ještě výše a i těm hodně ostříleným hráčům dá hodně zabrat, což je jednoznačné plus.

Krádeže, to je moje

Majitelům obchodů s drahým zbožím možná vyvolávají slzy v očích, ale i loupeže význačně přispívají ke stealth žánru. Teď nemluvím o ozbrojených přepadeních bank, spíše o tiché naplánované akci odehrávající se povětšinou při noční obloze. Jedním ze zástupců je dílo Trilby: The Art of Theft, jehož hrdinou bohužel už není agent pracující pro organizaci stojící za frází: „Chráníme lidstvo“, nýbrž elegán v klobouku, který jede na vlastní triko. Ten má nejspíš hluboko do kapsy, a tak mu nezbývá, než si nesměle přivydělat na jiných. Také to nemá lehké, když mu jeho plán kazí rozsvícené žárovky rozmístěné všude po domě a k tomu lidé, hájící svoji pevnost. Za risk mu to ovšem stojí.

Úspěch série Thief na komerční scéně dal vzniknout také nezávislé variaci, od studentů fakulty Digipen se tak na přelomu roku 2005/2006 zrodila Kleptocrazy. V něm je cílem dosáhnout co nejvyššího skóre za nasbírané (uloupené) cennosti v obrovském rodinném domku za vymezený časový limit, více to však směruje k frenetické akci než k využívání klidných stealth prvků, čímž se od předešlých titulů liší. Velkou výhodou je krásné 3D rozhraní a audiovizuální zpracování patří na freeware poměry mezi špičku.

A tím úplně posledním dnes připomínaným dílem je zajímavý Mall Monster opět od Digipenu a opět o nenabažených chmatácích. Tentokrát se jejich terčem stane obchodní středisko plné potravin, bonbónků a jiných sladkých pokrmů. Hned první hrozbou při vylamování zámku by pro hrdinu měly být výstražné skřeky, které se ozývají od zatím neviděného monstra někde za regálem. První housle tu hraje napjatá atmosféra stupňovaná sníženým zrakovým obzorem, kvůli zastoupené temnotě všude okolo. Určitě jste tak poznali, že koncept: „Ber, co uneseš, a rychle uteč“ je tedy zastoupen v hojné formě, avšak prosím vás, neberte si z nich v reálném životě příklad. Když už, tak se dejte radši na dráhu špióna, ten nabízí také zajímavé prvky a hlavně…je to povětšinou správňák, bojující za stranu dobra.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama