Statistická data přehledně a pohromadě. Valve revitalizuje podobu žebříčků nejspěšnějších her Steamu
i Zdroj: Valve
Novinka Statistická data přehledně a pohromadě. Valve revitalizuje podobu žebříčků nejspěšnějších her Steamu

Statistická data přehledně a pohromadě. Valve revitalizuje podobu žebříčků nejspěšnějších her Steamu

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

24. 9. 2022 10:10

Pokud se čas od času ponoříte do statistik her na Steamu, pravděpodobně jste seznámeni se stránkou SteamDB. Tento neoficiální projekt, kde lze dlouhodobě mentorovat například vývoj počtu hráčů v čase, jakož i jeho globální extrémy, dostává nyní oficiální konkurenci. Valve vydalo novou aktualizaci pro Steam, tentokrát s přidáním nové stránky Steam Charts, která zobrazuje výkon všech her na platformách této digitální distribuce.

Reklama

  • Valve přináší náhradu za dosud dostupnou stránku Steam Stats
  • V nové stránce Steam Charts jsou detailnější údaje o prodejnosti titulů i jejich měnící se popularitě v čase

Stránka Steam Charts (Žebříčky služby Steam) nahrazuje dosavadní Steam Stats (Statistiky služby Steam) jako jednorázový přehled o tom, co je na Steamu populární, ať už v reálném čase či v horizontu týdnů nebo měsíců. Steam Charts také shromažďuje všechna čísla podrobněji. Podle Valve je tomu tak proto, aby celá stránka dopomohla utvořit uživatelům úplnější obrázek o tom, které hry jsou populární a do nichž se mají pustit.

Nový seznam nejprodávanějších titulů se vypočítává na základě celkových příjmů z každého titulu, a zahrnuje tak nejen prodeje základní hry a vyšších edic, ale DLC a in-game transakcí. Tento žebříček také nově započítává free-to-play tituly a předobjednávky. Například aktuální trojkou žebříčku je třeba předobjednávka Call of Duty: Modern Warfare 2, jenž momentálně hostí svou otevřenou betu.

Statistická data přehledně a pohromadě. Valve revitalizuje podobu žebříčků nejspěšnějších her Steamu
i Zdroj: Steam

Pokud se jednotlivá DLC budou prodávat obzvlášť dobře (což se zatím obchází bez upřesnění nutné hranice prodejů), Valve upozorňuje, že jeho obsah zobrazí v seznamu zvlášť, “aby DLC nezapadlo”. Historie žebříčků také nekončí minulým týdnem. Kdo chce, může se proto při troše času a píle proklikat třeba až do startu historie Steamu, kdy služba nabízela celé tři hry, nebo spatřit ty, které byly časem třeba stažené z prodeje.

Pro vybranou sadu zemí, včetně České republiky, jsou rovněž na výběr specifické žebříčky nejprodávanějších her pro danou zemi. Pokud jsou dostupné, je výchozí nastavení zvoleno na zemi uživatele, přičemž toto nastavení lze následně kdykoli měnit. Průběhem času jde tak srovnávat růst trendů v různých regionech.

Co se týče žebříčků, je taktéž dobré uvést, že nově vidíme i počet týdnů, které hra v nejlepších 100 strávila. Tento fakt je dále provázen tím, že lze nově pozorovat i vývoj této situace v čase. Týden po týdnu lze tak u vybraného titulu sledovat, jak se mění jeho relativně pozice s růstem či poklesem jeho zájmu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama