Stadia končí, v lednu ji Google definitivně uzavře
i Zdroj: Google
Novinka Stadia končí, v lednu ji Google definitivně uzavře

Stadia končí, v lednu ji Google definitivně uzavře

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

29. 9. 2022 19:08 4

Společnost Google na začátku příštího roku ukončí provoz své streamovací služby Stadia. Oficiálně to oznámila dnes. Velmi ambiciózní platforma, která měla konečně technologii streamování rozšířit k mainstreamovému publiku, se tak zařadí mezi dlouhodobě neúspěšné projekty.

Reklama

  • Stadia od Googlu končí
  • 18. ledna bude vypnuta, Google vrátí peníze za předplatná i hardware

Předplatitelům budou navrácena zbylá předplatná i peníze za nákup hardwaru a technologie jako taková bude dál fungovat v backendu jiných projektů Googlu (jmenovitě videoplatformy YouTube). Klasická Stadia tak jak ji známe ale 18. ledna příštího roku definitivně zavře své brány. Ještě před dvěma měsíci přitom Google spekulace o možném uzavření hlasitě popíral.

Služba tak končí jen něco přes tři roky od svého oznámení na GDC 2019. Ukázala sice, že už technologie dovolují relativně pohodlné hraní her bez nutnosti vlastnit výkonný hardware, vaz ji ale zlomila malá nabídka her nebo nutnost pořizovat je za plnou cenu nad rámec předplatného. V České republice navíc byla služba oficiálně dostupná až od konce roku 2020. Místní hráči si jí tedy moc neužili.

Klíčová byla zřejmě finanční stránka projektu. Lákat velké značky, které by na oplátku na platformu přitáhly platící zákazníky, bylo pro Google vysoce nákladné. První vlaštovkou bylo dedikované studio Stadia, které bylo uzavřeno loni a společně s ním zanikla celá řada rozpracovaných projektů.

Alternativou ke Stadii může být třeba Amazon Luna (zatím nedostupná v Evropě) nebo GeForce Now od Nvidie. Výraznou konkurencí se staly také in-house služby herních společností, jmenovitě Xboxu, který v rámci předplatného Game Pass nabízí svůj vlastní Cloud Gaming s atraktivní knihovnou titulů.

Odpočívej v pokoji, Stadia.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama