Článek Space Hulk

Space Hulk

Martin Kaller

Martin Kaller

8. 9. 2009 22:26
Reklama

V těchto dnech se na herním trhu, v rámci segmentu stolních her, objevilo zbrusu nové vydání legendární deskovky Space Hulk. Jde přitom o výroční třetí edici - předchozí dvě měly premiéru v roce 1989, resp. v polovině devadesátých let minulého století. Zatímco první edice i díky četným rozšířením nabídla nakonec nesmírně komplexní pravidla, druhá je pro změnu až příliš zjednodušila. Jedním z mála plusů druhé edice ovšem byly velice povedené komponenty, počítaje v to i modely obou zúčastněných stran. Mariňáků a alieních Genestealerů.

Třetí edice, která měla oficiální zahájení prodeje minulý týden, je přitom - stran pravidel - jakýmsi mixem mezi první a druhou edicí, s řadou zajímavých novinek a vesměs příjemných vylepšení. Stejně jako v minulosti je hra primárně určena dvěma hráčům. Tito pak v tahové partii rozdělují dostupné akční body na aktivity svých modelů, jako je pohyb či útok.

Zatímco mariňáci jsou poněkud těžkopádnější, Genestealeři oplývají velkou rychlostí a v boji nablízko jsou skutečně smrtící. Proto musí hráč hrající za mariňáky - tady také v závislosti na misi, vymyslet adekvátní strategii, jak tyhle aliení kreatury udržet na co největší distanc. Marína má pro tyto účely ostatně řadu klasických střelných zbraní, mezi kterými najdeme i ultimátní rotační kulomet. A nebo plamenomet, díky němuž lze dočasně znemožnit prostup zasaženou lokací. Kulisu pro tohle válčení pak tvoří klaustrofobické interiéry kosmické lodi, složené ze speciálních puzzle dílků do podoby konkrétní mapy.

Aliens ve Warhammer 40k hávu

Klasický rámec filmových Aliens ovšem narušují kontury Warhammer 40k univerza. Díky tomu ve hře střetnete i mariňáky vyzbrojené speciálními zbraněmi nablízko. Jeden tak evokuje těžkotonážního rytíře s mocnou palicí a štítem. Druhý zase, s mohutnými drápy, samotného Wolverina navlečeného do masivní zbroje. Nicméně ani tito mariňáci si, na rozdíl od Genestealerů, nemohou dovolit chybovat. Jejich protivníci totiž mají zpravidla neomezený přísun posil, zatímco mariňáků je pro každou misi jenom několik. A každá chyba se trestá okamžitou smrtí a následně velkou komplikací pro zbytek týmu.

Dlužno říci, že chybou tu může stejně tak dobře být špatný propočet a zvolená taktika jako mizerný hod kostkou. Ano, sice tady jsou jisté modifikační bonusy (jako je oprava takového špatného hodu), leč i tak se můžete nadít situace, že Genestealeři příliš snadno proniknou skrze vaše obranné linie. Zde se hodí připomenout, že marína má na svůj tah a aktivity předem vymezený čas - přesýpacími hodinami - což významně napomáhá atmosféře konfliktu. Stejně jako skutečnost, že Genestealeři se tu do poslední chvíle prezentují formou uniformních žetonů, pohybujících se čile po mapě, jejichž rub pak skrývá jejich přesný počet (1-3). S ním je samozřejmě dobře obeznámen hráč hrající za tuhle stranu, ale nikoliv už hráč reprezentující marínu.

Třebaže faktor náhody zde díky kostkám hraje nezanedbatelnou roli, klíčová je především dobrá strategie a to na obou stranách. Byť Genestealeři pochopitelně těch možností mají méně. Nicméně taktické zpomalování postupu mariňáků, hladové číhání na křižovatkách na další oběť či opakující se útoky ve větším počtu na vybraný cíl v naději, že se ohroženému mariňákovi časem musí zaseknout zbraň (stormbolter, mající jinak neomezenou munici), dělají z téhle hry přitažlivou šachovou partii pro všechny militantně založené hráče.

Lords of War

Obě strany mají bonus v podobě hodně unikátních figur. U Genestelearů je to Broodlord, téměř neprůstřelné gigantické monstrum, které je zcela zničující v souboji tváří v tvář. Naštěstí se ze dvanácti tvůrci nabídnutých misí objevuje jenom v posledních dvou. Na straně mariňáků je to zase Librarian, mající mimořádné psychické schopnosti. Pomocí nich pak dokáže např. vyvolat neprostupnou bariéru na vybraném místě na mapě nebo na dálku usmrtit několik Genestealerů naráz.

Je třeba zdůraznit, že každá mise je předdefinovaná. Uvedené se týká především typového obsazení mariňáků a dále pak množství žetonů skrývajících Genestealery, jež lze každé kolo na k tomu určených místech na mapě vygenerovat. Jednotlivé mise přitom nabízejí poměrně rozmanité úkoly ke splnění. Jednou je třeba zlikvidovat určitý počet Genestealerů, podruhé je nutné získat artefakt a s ním se posléze vrátit nazpět. A nebo tu máme klasickou pasáž, kdy marína musí opustit tohle nepřátelské místo, skrze východ na druhém konci mapy.

Luxusní balení

Bylo by dobré také zmínit, že nová edice nabízí vpravdě luxusní komponenty, které udělají radost všem hráčům. Na předním místě to jsou plastové jednobarevné modely, které je možné dále nabarvit, čímž celé tohle hraní dostane další rozměr. Mapa, sestavovaná z dílčích puzzle fragmentů, vyhlíží skutečně skvostně a pravidla nabízejí jako bonus sympatický pohled na bio zúčastněných mariňáků, potažmo na pozadí celého konfliktu.

Bezkonkurenční hra?

Space Hulk je i po těch letech naprosto unikátní deskovka, která tu kupodivu, přes neuvěřitelně se rozšiřující segment společenských her, stále nemá konkurenci. V tom smyslu, že nic podobného na trhu prostě není, jakkoliv se nabízí srovnání kupř. s deskovkou Doom. Opravdu ne, Space Hulk je svébytná herní zkušenost se snadno přístupnými pravidly a přitom stále relativně komplexní a variabilní. Tím spíše, že tvůrci již avizují vydání generátoru misí, takže o další zábavu bychom měli mít postaráno.

Asi jedinou smutnou zprávou v téhle souvislosti budiž ta, že Games Workshop, stojící za znovuvzkříšením Space Hulku, třetí edici pojímá jako uzavřenou kapitolu. Zkrátka žádné další dotisky a rozšíření, byť bych se docela i vsadil, že se skrze magazín White Dwarf nějakého updatu přeci jenom ještě dočkáme. Třeba z důvodu, že třetí edice má některé chyby na kráse - za všechny bych jmenoval ne zrovna precizně stylizovaná pravidla. Leč ani uvedená výtka nic nemění na výsledné skutečnosti, že nový Space Hulk představuje špičku v oblasti moderních společenských her.

Resumé: Nesmírně návyková a napínavá desková hra pro dva hráče, prezentující se dobře přístupnými pravidly a hodně luxusními komponenty. Přitažlivý herní rámec - střet malého týmu mariňáků s aliení formou života, situovaný do klaustrofobických interiérů, nabízí ve finále hutnou atmosféru a výjimečný herní prožitek.

Poděkování na závěr patří obchodu Ogří doupě, který poskytnul hru na testování.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama