Six Days in Fallujah vstoupí na Steamu do předběžného přístupu. Urputné boje začnou za méně než měsíc
i Zdroj: Highwire Games
Six Days in Fallujah Novinka Six Days in Fallujah vstoupí na Steamu do předběžného přístupu. Urputné boje začnou za méně než měsíc

Six Days in Fallujah vstoupí na Steamu do předběžného přístupu. Urputné boje začnou za méně než měsíc

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

1. 6. 2023 08:00

Dlouho vyvíjená střílečka Six Days in Fallujah od vývojářů z Highwire Games se příští měsíc objeví v předběžném přístupu Steamu. Hra byla původně oznámena již v roce 2009, ovšem později byla uložena k ledu a znovu byla obnovena pro rok 2021. Poté byla však znovu odložena, a je tomu tedy až nyní, kdy dostává jasnou vyhlídku svého možného příchodu.

Reklama

  • Six Days in Fallujah má již na Steamu datum vydání předběžného přístupu
  • Hru si budete moci zahrát už od 22. června skrze kooperativní mise
  • Plná verze je pak chystaná na příští rok, a to i pro PS5 a Xbox Series

Prvně vydaná verze, která zatím míří pouze na Steam, vyjde s datem 22. června. Podle vývojářů early access obsáhne 4 kooperativní mise pro čtyři hráče, přičemž jednotlivě je zasadí do procedurálně generovaných zástaveb města Fallujah. Jak už bylo v minulosti několikrát řečeno, tyto mapy, budou při každém hraní znovu generovány. Odůvodnění této volby je následovné. Jednak je tomu prý proto, jelikož změna celého prostředí přijde nutně i s nejistotou, která byla spojená se skutečným konfliktem a otevřením každých dveří, a jednak proto, jelikož se tak posílí prvek znovuhratelnosti.

Z devadesáti procent nás proto čeká těžký boj v ulicích města, přesun od budovy k budově, zneškodňování pastí a náročné situace, které skutečně vedly ke ztrátě necelé stovky amerických vojáků. Ze zbylých deseti procent pak bude hra rovněž zaměřena na iráckého civilistu z Fallúdži, který se snaží z města bezpečně vyvést svojí rodinu. 

Jestli tomu bude skutečně tak, jak to prozatím zní, zjistíme už brzy. Pro období předběžného přístupu jsou totiž v plánu i další kooperativní mise, nicméně zatím nevíme které a ani v jakém počtu. To, co víme, je naopak jejich námět. Jednotlivé mise mají totiž vedle čištění města od Al-Káidy zahrnovat i kampaň s příběhem, jež více prozkoumá skutečné události.

Ve středu zveřejněný trailer na toto ostatně poukazuje. V tomto případě se video od vývojářů může pochlubit hlasem příslušníků americké armády, kteří ve městě bojovali a pomohli vývojářům s návrhem hry. Trailer přesněji uvádí, že operace, kterou hra zpracovává – druhá bitva o Fallúdžu z listopadu 2004 – je jedním z největších útoků na město od roku 1968.

Můžeme připomenout, že právě tato předloha byla hře také poprvé osudnou. V roce 2009, kdy měla konečně vyjít, se stala pro část společnosti polarizují, jelikož zpodobňovala události, které byly ještě nedávné. Rozdílem číslo dva bylo pak i vydavatelství. Hru mělo na starost vydavatelství Konami, nikoli dnešní Victura, ovšem v dubnu 2009 se mluvčí Konami nechal slyšet, že kvůli kontroverzím hru nevydá. To se stalo v době, kdy měl titul našlápnuto na vydání v roce 2010. Kvůli kontroverzím byl ovšem vývoj zastaven; a poté, co původní studio Atomic v roce 2011 zkrachovalo, byla tvorba obnovena až roku 2016.

Kontroverzní akce Six Days in Fallujah se odkládá na příští rok
i Zdroj: Hrej.cz

Kontroverzní akce Six Days in Fallujah se odkládá na příští rok

O zresuscitované střílečce Six Days in Fallujah se v minulých měsících dsikutovalo velmi živě – projekt budí kontroverzi už…

18. 11. 2021 14:36

V roce 2021 se projektu oficiálně chopili Highwire Games, kteří se hrou pokračují dodnes. Jedná se o vývojáře, kteří ke hře přišli ze studia Bungie (Halo, Destiny), a přinesli tak nové zkušenosti. Studio založil Jaime Griesemer, herní designér Halo, přičemž mezi vývojáře dále patří i Jared Noftle, spoluzakladatel Airtight Games, které přineslo detektivní adventuru Murdered: Soul Suspect a futuristickou akci Dark Void.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama