SimCity: Města budoucnosti Recenze SimCity: Města budoucnosti

SimCity: Města budoucnosti

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

29. 11. 2013 23:03 11
Reklama

Podle čeho se pozná dobrý herní přídavek? Ideálně dle toho, že si už bez něj neumíte představit původní hru. Města budoucnosti, jak zní celý název nového datadisku pro budovatelskou strategii SimCity, sliboval rozvinout herní možnosti do netušené míry, přidat několik budov do infrastruktury vašeho města a celou zástavbu přeměnit na futuristicky vyhlížející megalopoli. Všechny tři věci si můžeme odškrtnout, opravdu tam jsou, otázkou však je, zda jde o inovaci pro inovaci nebo se skutečně jedná o funkční přídavek něčeho, co by si zasloužilo být už v původní hře. Posuňte kolečkem myši až dolů a pak hned zpátky nahoru. Svou odpověď už máte, teď ještě ty důvody...

SOUČÁST CELKU

Změny, které přijdou s instalací celého balíku, se do základní hry, jež musíte samozřejmě také vlastnit a mít nainstalovanou, zcela integrují. To znamená, že stejně jako v případě minulého dílu a datadisku Rush Hour se v nabídkách objeví nové ikony, ve městě nové budovy a v grafech nové veličiny, které je možné sledovat. Integrace je to v podstatě nenásilná a vždy máte absolutní přehled o tom, která budova v SimCity existovala už dříve a kterou přidala instalace DLC. To je pozitivní zejména ve chvíli, kdy se připojíte do již existujícího města s několika stovkami tisíc obyvatel a pozvolna se snažíte infiltrovat jeho infrastrukturu výdobytky moderní techniky. To platí jak v případě výstavby úplně nových budov, tak upgradování těch stávajících. Pokud však chcete doopravdy poznat, zač je toho futuristický loket, hodí se začít ve zbrusu novém regionu – ideálně v jednom ze čtyř, které přišly s dřívějším udpatem a nabízí vedle nového geologického podloží i nové výzvy a achievementy.

SimCity: Města budoucnosti
i Zdroj: Hrej.cz

Díky tomu, že se zde zacházelo opravdu daleko do budoucnosti, a autoři nebrali příliš v potaz, zda daná technologie má nějaký reálný základ v dnešní době, může se vám zpočátku zdát, že jde o podivný mišmaš. Co se vizuální stránky týče, dáváme vám za pravdu. Ale z funkčního hlediska je od prvních minut znát, že se autoři nechali ve spoustě případů inspirovat výtkami z řad komunity a přidali mnoho zlepšováků, o jejichž přínosu není možné diskutovat.

AŽ K NEBESŮM

Prožijte hodinu hraní


V rámci našeho pořadu Hrajte s námi jsme se podívali novému datadisku pořádně na zoubek v let's playi, podívejte se sami a posuďte kvality hry i obrazem.

Za všechny jmenujme ten nejviditelnější – obří věže, u nichž můžete postavit až osm pater a zakončit je multifunkční korunou. Konečně se totiž není nutné rozrůstat jenom do šířky, což vzhledem ke stále nezměněnému budovacímu miničtverci byl jediný způsob reálné expanze, ale i do výšky. Pokud 90 % obyvatel naženete právě do těchto (mimochodem krásně vypadajících) věží, přidáte patra pro nakupování a kancelářskou práci, sem tam nějaký parčík nebo recyklovací stanici, plus nebudete troškařit a všechny je spojíte nebeským mostem, otvírá se před vámi zbrusu nový ekosystém. Ten je sice stále nutné zásobovat vodou, z části i elektřinou a pokrýt jeho potřeby hasiči, nemocnicí a svozem odpadků, ale právě na tyto servisní budovy budete mít ve městě konečně prostor! Už se tedy nebudete (příliš často) dostávat do situací, kdy byste sice potřebovali nový parčík nebo policejní kiosek, ale v místě, kde by se hodil nejvíce, už stojí městská zástavba, tudíž jedinou možností je použít radlici. Konečně, konečně, konečně!

VÝSTAVA IMPERIALISTICKÉ TECHNIKY

Má to však jeden háček. Vlastně dva – pokud chcete všechny tyto výhody, musíte své město svěřit zcela do područí budov obsažených v datdisku. Nestačí jich postavit jen několik, ekonomika zkrátka musí šlapat na všech frontách, pokud chcete být v zelených číslech. To vám může vadit jak z praktických (budov je hodně), tak estetických důvodů, kdy vám jednoduše nemusí sednout styl, do nějž se všechny budovy ve městě postupem času začnou ladit. Samozřejmě ale jde o ryze osobní věc každého z vás. Druhý faktor je však o dost pragmatičtější.

Pokud chcete doopravdy poznat, zač je toho futuristický loket, hodí se začít ve zbrusu novém regionu.

Nově totiž musíte sledovat dvě veličiny – Omegu a ControlNet. Bez nich si v podstatě ani neškrtnete, tudíž je třeba co nejdříve postavit budovy, které je produkují a neustále kontrolovat, zda máte dostatek, ideálně přebytek, jenž prodáváte svým sousedům. Jakmile totiž klesne hodnota byť jen jedné z nových surovin, přestávají skoro všechny „moderní“ budovy fungovat a když na nich máte postavenou svou ekonomiku, může to znamenat i začátek smrtící spirály, z níž se nemusíte už nikdy vymotat. Začátek konce přitom může být velmi plíživý a vy si ho vůbec nemusíte všimnout. Stačí drobný výpadek v elektřině, v pokrytí vodou nebo v hromadné dopravě a katastrofa je na světě.

SimCity: Města budoucnosti
i Zdroj: Hrej.cz

Strach z toho, že se v kterémkoliv okamžiku může i dobře fungující město sesypat rychlostí domečku z karet, vám však plně vynahradí nové technologie, které díky tomuto dodatku budete moci používat. Tou, kterou postavíte zřejmě ze všeho nejdříve, bude Maglev – magnetická nadzemka, díky níž je konečně možné stavět nad existujícími silnicemi (včetně stanic), bez nutnosti cokoliv bourat. Potěší i nová filtrační stanice pro odpadní vodu, která ji přeměňuje (z částí) na vodu pitnou. Atomizéry na skládkách si zase poradí s jakýmkoliv odpadem a pokud dojde ke katastrofě v jaderné elektrárně, jaderný spad odstraníte něčím, co vypadá jako obří vysavač. Možná nám trošku chyběla nějaká definitivní technologie, nebo alespoň nové Velké dílo, za kterým bychom se celou dobu hraní přídavku hnali jako za bílou velrybou, ale to už je detail.

Podstatné je, že si SimCity bez Města budoucnosti vůbec neumíme představit, což sice neznamená, že bychom neuměli z hlavy vysázet dalších deset věcí, které by si nějakým tím DLC také zasloužily zlepšení, ale tady se za své peníze prostě nespálíte. I když, i těch cca 700 Kč, za které se Města budoucnosti prodávají, je možná moc, rozhodnutí je každopádně tak jako tak na vás!

SimCity: Města budoucnosti
Windows PC
Apple Mac

Verdikt

Futuristická světýlka a efektní barvičky možná pro někoho mohou překrývat největší pozitivum celého tohoto dodatku – konečně se začaly řešit problémy, které SimCity provázely od začátku a opravovat je patchem by bylo příliš neohrabané.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama