Sid Meier's Railroads! Recenze Sid Meier's Railroads!

Sid Meier's Railroads!

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

30. 10. 2006 23:55 3
Reklama

Velmi nerad vynáším soudy nad tím, která věc, ať už hra, či cokoliv jiného, je ve své třídě nejlepší a podobně. V prostředí budovatelsko-dopravních strategií však není volba nikterak složitá, jelikož zde trend určují prakticky jen dvě hry, resp. jejich následná pokračování. Jde o Legendární Transport Tycoon a Railroad Tycoon, se kterými se pojí jména již zmíněného Crhise Sawyera a Sida Meiera. Právě druhý jmenovaný rozjel reinkarnaci svých her a aby bylo všechno jaksepatří, obohacuje je šťavnatým vykřičníkem. S onou regenerací starých her se však pojí ještě jedna, vcelku podstatná záležitost, a tou je odstup od hardcore nároku na hráčské obecenstvo. Stejně jako v případě rozsudků nad skvělostí her nejsem ani v tomto případě schopný říci, zda je zlehčování obtížnosti titulů, které sázely vždy na přísně detailní propracovanost, tím správným krokem. Nyní však konec filosofování, otevírá se depo a Railroads! jsou tu!

Železniční společnost není jen o vlacích!

Společnost Firaxis, která má Sid Meier’s Railroads! na triku, vyvíjela ve svých kancelářích hru, která by měla splňovat základní požadavky každé vláčkové strategie, ale zároveň neodradit a především navnadit občasné hráče žánru, stejně jako hráče mladšího věku. Hned na začátku je tedy velmi důležité přijmout fakt, že nejde o čistokrevného pokračovatele z linie Railroad Tycoon, ale spíše o jakéhosi veselého strýčka. Pokud se dokážete přenést přes tento fakt, budete se u Railroads! královsky bavit. Stále je to ekonomicky laděňá budovatelská strategie, ve které jde především o nákladní vlaky, jedoucí z bodu A do bodu B. Tenhle malý vzorec se dá navíc docela schopně rozšířit a mnohdy se přes připojení či odpojení dalších vagónů dostanete třeba až do bodu C. Po kolejích se dá převážet všelicos, takže se připravte na vozy poštovní, dopravní, vozy na suroviny a pochopitelně i hotové výrobky. Z každé zdárné dodávky zmiňovaných artiklů se vám připisují peníze, za které, jak jinak, nadále rozšiřujete své železniční impérium.

Aby vaše snažení nevyšlo do prázdna, utkáte se v boji s konkurenčními společnostmi, ve kterém využijete nejen rychlejší lokomotivy, ale i ekonomické triky. Každý z hráčů začíná s jedním malým nádražím, kouskem kolejí a několika akciemi vlastní společnosti. V průběhu hry můžete skupovat akcie ostatních společností a později jejich majitele solidně oškubat. Podstatnou součástí hry jsou i kauční bitvy o patenty na novější technologie, jejichž vítězství vám zaručuje exkluzivní roční používání dané věci. Možná se vám zdá jeden rok dosti krátkou dobou, ale i to stačí na spolehlivý základ do konkurenčního trháku. Bohužel nám vývojáři nenabízí žádnou komplexní kampaň, ve které by vynaložené úsilí mělo nějaký hlubší smysl, a tak si vaše schopnosti otestujete jen v několika málo scenériích znázorňujících některé evropské a americké státy.

Na návěstidle zelená, tak na co se kruci čeká?

Od ďábelských tržních machinací se však vraťme zpátky do přírody. Základem jsou dobře položené koleje. Jak už bylo napsáno výše, Railroads! není složitá strategie a od toho se odráží i výstavba železniční sítě. Jde tedy o naprosto jednoduché tažení tratě nejkratší cestou k cílové stanici. O úpravu terénu, stavbu mostů nebo kutání tunelů se už postará počítač. Na jednu stranu si nemusíte lámat hlavu se složitostmi přírody, ale na druhou stranu se z výstavby kolejí stává docela nuda. Jediným zpestřením je nutnost ve městech dráhu dvakrát, až třikrát rozšiřovat, aby se na ni mohly vlakové soupravy vesele míjet. Kromě měst můžete, nebo spíše musíte spojovat také různé farmy, vinice, doly, pily,… zkrátka vše, co je skrze železnici spojováno i ve skutečnosti. Abyste měli ve všem přehled, je po označení každého města zobrazeno, co daná oblast potřebuje, co umí vyprodukovat a jak daleko leží patřičná místa, které je nutno pravidelně navštěvovat kvůli dovozu či vývozu. Jako příklad poslouží například Monako, které vyžaduje ty nejlepší hrozny z vinice poblíž Nice, ty dokáže přeměnit v chutné víno, kterým pilně zásobuje Paříž. Z Paříže veze lidi a léky zpět do Monaka, nabere poštu a končí třeba v Marseille.

Co se jednotlivých vlaků týče, máte na výběr hned několik typů. Začíná se pochopitelně s parními mašinami, které se plouží po kolejích trestuhodně pomalu, dále přijdou na řadu vlaky elektrické, dieselové a nakonec přijdou na řadě speciály, jakými jsou kupříkladu rychlovlaky TGV vyžadující co nejpřímější trať pro dosažení maximálních rychlostí. V duchu jednoduchosti je vyřešeno i plánování jednotlivých vlakových cest, kdy na přehledné mapě vidíte všechna dostupná místa, v počáteční stanici naklikáte počet a druh vagónů, označíte stanici cílovou a proceduru potvrdíte. Ihned se vrátíte do hry a už vidíte vlak stojící na nádraží a čekající na zelenou. Poté následuje chvíle nervozity, zda jsou všechny výhybky na správných místech a vlak nezůstane nikde zbytečně dlouho stát. Čas jsou totiž peníze a to samé platí i v Railroads!. Je sice pravda, že na nejlehčí obtížnost jsou vlaky schopné projíždět samy sebou po jedné koleji, ale jak nejspíš uznáte sami, to už by bylo příliš. Připravit se tak o alespoň jednu obtížnější věc ve hře by byla určitě škoda, proto zapomeňte na nejlehčí obtížnost a snažte se!

Dalším důležitým prvkem je upgrade vlaků, stanic a stavba nových továren ve městech, čímž dochází k jejich rozšiřování. Výstavba nových budov ve městě je podmíněna počtem volných slotů a pak už jen zbývá dobře zvolit vhodné odvětví průmyslu na základě dostupných surovin a míst pro vývoz hotových výrobků. Pokud se vám navíc v jednom městě sejdou továrny potřebující ke svému chodu stejný druh suroviny, stane se z města přední spotřebitel s výhradním dovozem.

I v krásné přírodě občas naberete nějaké to zpoždění, nic naplat…

Odměnou za vaši snahu nejsou jen peníze, ale především povedená vizuální stránka celé hry, která je vyvedená tak trochu ve stylu kreslených seriálů. Všechny hrany jsou správně zaoblené, kouř, pára a stíny reálné, barevná paleta oku velmi příjemná a míra detailů více než dostačující. Všechno tohle však trochu znevažuje fakt, že si hardwarové nároky v tomto případě vybraly vcelku nadstandardní daň. Obstojně je vyřešena i kamera, která poskytuje kvalitní zoom oběma směry a hra je díky tomu efektivně přehledná. Zpracování zvuků, které vyluzují mašinky jde ruku v ruce s grafikou a nabízí neoddiskutovatelnou kvalitu. Doprovodná hudba se navíc dynamicky mění na základě zvolené scenérie, takže například v Americe se dočkáme klasických westernových skladeb a v již omílané Francii rázných tónů Marseillaisy. Na druhou stranu hra trpí i několika málo chorobami, které vládne nemoc projevující se neočekávanými pády zpět do Windows. V singleplayeru se to dá díky automatickému ukládání přežít, problémem je však multiplayer. Ten samotný je zpracován tradičně, nabízí hru několika hráčů proti sobě na stejných scenériích jako singleplayer, ale díky nemožnosti připojit se do hry i po spadnutí budete mnohdy krutě naštvaní.

Pokud však disponujete výkonným hardwarem, překousnete občasnou jednoduchost hry a absenci ucelené kampaně, čeká vás ve výsledku kvalitní počin, který zabaví, možná vyloudí sem malý úsměv na tváři a zkrátka vás přinutí trochu povolit uzdu fantazie a nechat se jen tak bezstarostně unášet po nekonečných rovnoběžkách…

Sid Meier's Railroads!
Windows PC

Verdikt

Sid Meier’s Railroads nesmíte brát jako pokračování hardcore tycoonů, jde o naprosto odlišnou hru, která má za cíl pobavit co nejvíce hráčů nenásilnou formou. Pokud k tomu připočítáte užasnou grafiku a svižnou hratelnost, vychází z Railroads věru kvalitní počin!

Co se nám líbí a nelíbí?

Překvapivě kvalitní audiovizuální zpracování, zábavné, příjemný oddych od hardcore her, ekonomické a obchodní hrátky, provázanost surovin a výrobních procesů.
Hardwarově příliš náročně, místy až přehnaně jednoduché, občasné padání hry, absence kampaně, příliš málo scenérií.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama