Šéf ruského Nintenda zřejmě provozuje firmu dovážející hry a konzole do Ruska. Nintendo se brání bližšímu spojení
i Zdroj: Unsplash
Byznys Novinka Šéf ruského Nintenda zřejmě provozuje firmu dovážející hry a konzole do Ruska. Nintendo se brání bližšímu spojení

Šéf ruského Nintenda zřejmě provozuje firmu dovážející hry a konzole do Ruska. Nintendo se brání bližšímu spojení

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

14. 4. 2023 12:38

Ruský magazín Kommersant upozornil na to, že se v Rusku prodávají některé aktuální tituly pro konzole Nintendo Switch, zřejmě kvůli zapojení šéfa ruské pobočky Nintenda Jaši Haddajiho. Ten zřejmě založil vedlejší firmu Achivka, která hry a konzole do země importuje, čímž zřejmě obchází oficiální zákaz vývozu produktů Nintendo do Ruska.

Reklama

  • Do Ruska zřejmě proudí výrobky Nintendo díky firmě, kterou založil šéf místní pobočky
  • Nintendo o situaci ví a nemá s ní nic společného
  • Zároveň ale přiznává, že o firmě uvažuje jako o partnerovi zařizujícímu servis a podporu místních hráčů

Na situaci upozornil magazín Eurogamer, kterému později poskytlo obsáhlé vyjádření samotné Nintendo. Podle původní zprávy měl Haddaji založit Achivka na konci roku 2022. Firmu provozuje s kolegyní Ksenií Kačalovou a sídlí na stejné adrese jako oficiální ruská pobočka Nintenda. 

Okamžitě tak vzniklo podezření, že firmy spolupracují, aby se do země dostávaly produkty. Z hlediska ruských zákonů je to v pořádku, z druhé strany ale Nintendo oficiálně zakazuje dovoz her a konzolí do země, natožpak aby v něm figurovalo přímo vedení místní pobočky.

V reakci Nintendo připomnělo, že do země od začátku roku 2022 nedováží žádné produkty a omezilo provoz online obchodu Nintendo eShop kvůli zákazu transakcí v rublech. Fungování místní pobočky tak výrazně omezilo, i když dodává, že nadále funguje, aby plnila závazky vůči dříve prodanému hardwaru a softwaru. 

Hledá tak místní distributory, kteří by zprostředkovali servis a podporu zákazníkům, přičemž Nintendo uznává, že firma Achivka je jednou ze zvažovaných variant. Zároveň ale klade důraz na to, že o šedém dovozu konzolí a her ví a s podobnými společnostmi nemá nic společného a nespolupracuje s nimi. Eurogamer upozorňuje na to, že jde o do značné míry protichůdná tvrzení.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama