Scarface: The World is Yours Recenze Scarface: The World is Yours

Scarface: The World is Yours

frix@seznam.cz

frix@seznam.cz

7. 11. 2006 23:34 1
Reklama

Jedna věc je dělat hru na motivy filmu a něco úplně jiného je dělat hru na motivy kultovního filmu – Kmotr by mohl vyprávět. Nestačí mít prostě jen kvalitní hru, musíte se umět zavděčit fanouškovské základně. U Scarface je tu navíc nutné srovnání s GTA: Vice City, s níž sdílí nejenom herní styl městských freeform gangsterek, ale také prostředí Miami 80. let. Na číselné hodnocení jste se už stejně určitě podívali. Jak se tedy mohlo stát, že Scarface neskočila z dílny rovnou na herní hřbitov? Zásluhu na tom má hlavně úžasně povedená postava Tonyho Montany, respektive její naprosto profesionální zpracování, hraničící s kvalitami stomiliónových filmů. No a pak je tu i spousta drog, vulgarit, rychlých aut, vilných žen, hektolitry krve a další. Scarface je někdy až groteskně brutální hra, ale nejde si ji nezamilovat.

Elvis sice zemřel, ale Tony žije!

Pokud patříte mezi fanoušky filmu, kteří by v životě nepřenesli přes srdce jakékoliv změny vůči své modle, tak se ke hře raději ani nepřibližujte. Začíná totiž památnou scénou, kde se Tonyho šílený život konečně hroutí a Tony umírá v tratolišti krve uprostřed svého zbořeného království. Pokud jste film neviděli, netřeba zoufat, čeká na vás krátká a skvěle provedená intro sekvence. Těsně před smrtí dostáváte Tonyho do rukou vy a musíte se probít na svobodu skrze stovky nepřátel, zatímco vy sami jste prakticky nesmrtelní. Je to efektní úvod a přepsání historie poskytuje základ pro vyprávění velmi zajímavého děje, jež dobře navazuje na film. Tony spadl ze svého trůnu a vy mu jej musíte pomoci získat nazpět. Bude to obtížná a dlouhá cesta, doslova a do písmene. Dohrání příběhové části Scarface mi trvalo hodně přes dvacet hodin a některé sekvence vážně nepatří mezi snadné. Kdyby tvůrci osekali zdlouhavou střední část hry, doba hraní by se zmenšila tak o třetinu. Ale i tak jsem se vydržel bavit po celou dobu Tonyho cesty za pomstou.

Je to GTA, není to GTA… Je to GTA, co má koule!

V základu je Scarface klonem GTA a to velmi dobře provedeným - solidní jízdní model, široká variabilita úkolů (jistě, časem se nutně začínají opakovat), možnost volného pohybu po světě a kombinování povinných a vedlejších úkolů. V čem se Scarface od GTA liší, to je například střelecká část. Upřímně, střelba v GTA nikdy za moc nestála. Boje sice byly zábavné, ale nešlo o bůhvíjak propracovanou záležitost. Když si ve Scarface trochu pohrajete s ovládáním, získáte nad postavou velice dobrou kontrolu a díky tomu jsou bojové části skutečně skvělé. To se odráží i na skladbě hry, kde tvoří střelecké segmenty největší kus. Chybět samozřejmě nemůže speciální vlastnost postavy, v Tonyho případě jsou to prostě a jednoduše, dámy prominou, koule. Pan Topolánek by jistě souhlasil, že Tony Montana je chlap s gulama, což se projevuje tím, že za každou vykonanou věc „co má koule“ dostanete pár bodů do počítadla. Když se naplní, můžete přejít do módu slepého šílenství, kdy se pohled přepne ze standardního pohledu třetí osoby do pohledu z vlastních očí. Máte v něm neomezeně nábojů a za každého zabitého nepřítele se vám výrazně doplní zdraví. Je to velmi zábavné a využitelné, navíc je získávání bodů do koulometru docela sranda – získáváte je například za střelbu nepřátel do citlivých míst jako jsou ledviny, hlava nebo, ano, rozkrok. Kromě toho jsou body k dispozici i za nebezpečnou jízdu autem (bez havárek) a nadávání nepřátelům. Tony má v zásobě minimálně pár desítek až legračních vulgarismů, kterými můžete nepřátele počastovat, nejlépe těsně po tom, co jim proženete kulku hlavou. Zbraní je sice jen několik, ale jsou opravdu zábavné a například taková motorová pila nebyla snad nikdy tak dobře provedená, jako právě ve Scarface.

Jízda je ve Scarface také hodně zábavná. Auta mají stejně jako zbraně velmi silný nádech, skvěle se ovládají a ačkoliv je fyzikální model opravdu hodně arkádový, skvěle to ke zbytku hry sedne. Už dlouho jsem si neužil radost z rychlé virtuální jízdy tak, jako ve Scarface. Zvláště když můžete z okna vystrčit ruku s AK-47 a vypořádat se s konkurencí. Kromě garáže máte k dispozici o loděnici, ačkoliv na moři nestrávíte tolik času, jako na pevnině. Po krátké chvíli hraní už budete mít možnost pořídit si auta, která vám zůstanou už napořád a navíc si je můžete nechat kdykoliv dovézt přímo pod nos vaším řidičem. Je příjemné mít snadno dostupnou možnost si vybrat právě to auto, které vám sedne na příští misi, nebo to na něž máte v dané chvíli prostě jen náladu. Výtku mám k mapě Miami – po městě se sice jezdí dobře, není přehnaně malé ani velké, ale struktura silnic je narozdíl od GTA uzavřená, takže k cíli většinou vede jediná cesta. Nelze si vybírat, jakou ulicí zatočíte. Je to trochu podivná změna oproti už dlouho zažitému standardu.

Od píky až ke hvězdám

Slova World is Yours z podtitulku hry mají velmi reálný význam. Coby Tony musíte získat nazpět své drogové impérium a vypořádat se s nepřátelskými gangy. Začínáte od píky, čas od času narazíte na nějaký kokain a potom ho prodáte na ulici. S postupem skrze dějové mise získáváte stále větší možnosti a časem budete koks prodávat po kilech do svých prádelen peněz – a svět bude váš. Peníze musíte pokaždé ještě vyprat v bance, která si bere svůj díl. Jeho velikost závisí na minihře, kdy musíte zastavit běžící čárku ve správném místě kruhu. Tato minihra se opakuje i v dalších místech a jde o originální způsob, jak vás držet v pozoru po celou dobu. Pokud zemřete, automaticky ztrácíte všechny drogy a špinavé peníze, kterých jste se předtím nezbavil, což je zbytečně drsné. Každý hráč si stejně raději načte uloženou pozici (ukládat lze jen v bankách), než aby přišel o plody často mnohahodinového hraní. Zpět ke kariéře – čím více reputace máte, tím blíže jste k cíli. Jednou z možností jejího navýšení je utrácení za exotické zboží, jako jsou auta, lodě, ale také poskokové nebo výbava vašeho panství. Tuningoví závisláci budou jistě potěšení.

Scarface je povedená hra, ale má své chyby. Hlavně jde o uměle natahovanou střední část hry, kdy se věnujete skupování podniků a děj se nikam dlouho neposouvá. V této chvíli možná někteří hráči prostě odpadnou vlivem stereotypu. Graficky je hra velice stylová, ale po čistě technické stránce nejde o žádný zázrak. Brutálně šílený tón hry také časem trochu vyčpí, čemuž šlo zabránit zkrácením hrací doby. Mimo to je však Scarface skutečně výborná akční hra, kterou byste neměli minout, už jen kvůli dabingu. Tonyho sice nenamluvil Al Pacino, ale pomohl vybrat svého náhradníka a ten odvádí skutečně fantastickou práci. Soundtrack pak kromě toho filmového přináší i pár desítek dalších songů z 80. let a při hraní si svoje favority jistě najdete.

Scarface: The World is Yours
Windows PC
Xbox Xbox
PlayStation PlayStation 2
Wii Wii

Verdikt

Trvanlivá a skvěle provedená hra, která je jednoduše zábavná a svým způsobem jde o první skutečnou konkurenci GTA, jež svůj vzor v lecčems poráží. Scarface si určitě vyzkoušejte. Není to v žádném ohledu revoluční hra, přesto platí za jednu z nejlepších akcí tohoto roku.

Co se nám líbí a nelíbí?

Celkově velmi dobře fungující herní mechanismy, ať už jde o děj, závodní část, akční část… Všechno je prostě na svém místě a čekají na vás hodiny dobré zábavy.
Výrazně přetažená prostřední část hry, kde se chtě nechtě dostaví stereotyp, čemuž se dalo zabránit. Graficky hra není úplně na špici.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama