SBK-08 Superbike World Championship Recenze SBK-08 Superbike World Championship

SBK-08 Superbike World Championship

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

20. 7. 2008 22:00
Reklama

Rychlá jednostopá vozidla bývají snem většiny dospívajících kluků, čím rychlejší, tím lepší. Někdo jezdí na černo, jiný si udělá papíry alespoň kategorie A1, aby mohl po českých vozovkách prohánět své Simsony a Pionýry. Někoho to bavit přestane, z jiných se stanou motorkáři do morku kostí do konce života, který ovšem bývá kratší, než u řidičů osobních automobilů. Rychlá jízda na silniční motorce v hustém provozu, to je samo o sobě velmi riskantní – nikdy nikdo nemůže vědět, kdy vám někdo nedá přednost, že… Pro správné závodníky jsou tu speciální okruhy, brněnský Masarykův okruh dokonce patří mezi světovou špičku, když se na něm jezdí dva podniky mistrovství světa – MotoGP a Superbiků. Pakliže byste rádi na podobné okruhy zavítali a proháněli se po nich rychlostí kolem tří set kilometrů v hodině, ale nemáte na to věk či peníze, zbystřete zrak. SBK 08 útočí na vaše monitory a opovažuji se tvrdit, že se jedná o útok velmi nadějný.

Už ze samotného názvu je patrné, že se v SBK 08 dočkáme zpracování letošního ročníku seriálu závodů superbiků. V něm v letošní sezoně závodí spousta výtečných jezdců, namátkou Max Biaggi, Troy Bayliss či náš Jakub Smrž, který v době, kdy vzniká tento článek, zajel v úvodní části kvalifikace na brněnský závod nejen nejrychlejší čas, ale dokonce téměř o půl vteřiny zlepšil traťový rekord v kategorii superbike. Dobrá zpráva pro všechny fandy, Jakub se v SBK 08 vyskytuje, stejně jako všichni aktivní jezdci, za což můžeme vděčit kompletní licenci, již vývojářský tým Milestone získal. S licencí nesouvisí pouze jména jezdců či týmů, ale i kompletní seznam tratí s aktuálním kalendářem. Ve hře bohužel chybí varianta vytvoření vlastního závodníka, a tak se budete muset spokojit se svým reálným oblíbencem.

Ve výčtu módů nechybí nic zásadního, máme zde rychlý závod, samostatný závodní víkend, celý šampionát, časovka, … Nechybí ani tutoriál, byť by se na první pohled mohl zdát zbytečný – stačí přeci kroužit po okruhu a dojet na prvním místě, ne? Chyba lávky. Pětice úkolů v tutoriálu vám patřičně ukáže, kterak nejen jezdit v pokud možno ideální stopě, ale také vás donutí používat plyn na výjezdu ze zatáček či brzdit až na poslední chvíli. A také vás naučí jezdit na vodě, když se nad okruhem honí všichni čerti.

Na tutoriál můžete navázat buď samotnými závody, anebo speciálními výzvami, které autoři do svého dílka zapracovali. Půjdeme popořadě, začneme závodním víkendem. V něm najdeme vše, co se v každém podniku mistrovství světa superbiků nachází. Kdo chce, může se řádně povrtat v nastavení svého stroje, ti technicky méně zdatní to raději nechají na automatice, i když tak přijdou o něco málo z výkonu. Stroje se na trati chovají naprosto skvěle, líbilo se mi i ovládání, kdy jednou rukou obsluhujete plyn a obě (!) brzdy, druhou pak pomocí kurzorových šipek přenášíte váhu závodníka. Pro samotnou hratelnost je zásadní volba obtížnosti, na tu nejlehčí by nebohé počítačové protivníky porazilo i šestileté dítě s prstem v ruce, dále je to poněkud obtížnější, ale tím pádem i zábavnější. Velmi bych pochválil umělou inteligenci protivníků. Na trati to opravdu žije, každý se snaží dojet na co nejlepší pozici a podle toho to i vypadá – když se dva jezdci před vámi perou kolo na kolo a jeden v zápalu boje udělá chybu a upadne, budete se cítit jako při opravdovém závodě. Občas jsem byl obětí některého z incidentů i já sám, jednou to do mě napálil nepozorný závodník zezadu, jindy jsem se zase v zatáčce nedokázal vyhnout ležícímu stroji a karambol byl na světě. Tyto a spousta jiných drobností navozují pocit opravdového závodění, a to je správné, že?

Fanoušky arkádového zpracování potěší zmiňované výzvy, jichž se ve hře nachází na dvě desítky. Jsou rozděleny do čtyř kategorií, kdy v té první jde o zajetí určité části okruhu za daný čas, druhá už je arkádovitější – úkolem budiž jet třebas v určitých úsecích trati co nejvíce ve smyku zadního kola a podobně. Co mne ale nejvíce upoutalo, byly scénáře, ve kterých jste vhozeni na trať za určité konstelace a musíte závod dotáhnout do cíle tak, jak si tvůrci vymysleli. Jednou se perete s největším rivalem polovičku posledního kola o první místo, jindy je úkolem po pádu z vedoucí pozice se propracovat přes skupinku jezdců zpět na podium. Nejvíce na mne zapůsobily scénáře s poškozeným motocyklem, kdy odchází brzdy a akcelerace už také není taková, jaká by mohla být. Představte si situaci, kdy tři kola před koncem na nejrychlejším okruhu seriálu v italské Monze vedete o deset vteřin, ale najednou vás zradí technika a akcelerace je v háji. A to se pak setsakra ohlížíte dozadu, kde že je ta smečka hladových psů, jež vás chce pohltit a předjet…

Pravda, nic není dokonalé, což platí i o SBK. Několikrát se mi stalo, že můj stroj odmítl před zatáčkou brzdit, a moje snažení skončilo v lepším případě v kačírku, v tom horším v kotrmelcích. Nestává se to často, téměř vůbec, ale i tak je to třeba brát jako zápor. Dále mne znepokojila velká striktnost při časovce, kdy nesmíte ani centimetrem pneumatiky vyjet mimo asfalt, neboť v tu chvíli se čas nepočítá. Vadila mi i nepřítomnost kariéry, po sezoně máte prostě šlus a konec, žádné pokračování se nekoná… Poněkud rozporuplně působí grafické zpracování, kdy jezdci a stroje vypadají opravdu velmi pěkně, to se ale nedá říct o okolí trati. Jistě, při vysoké rychlosti si toho pravděpodobně nevšimnete, ale při prostřizích před a po závodě to trochu hyzdí atmosféru. A když jsme u toho okolí trati, diváci se prakticky vůbec neprojevují, žádné ovace při předjetí se nekonají, také škoda.

Ale protože se mi SBK jako celek velmi líbila, pokusím se navodit konec článku zpět na optimistickou notu. Po zdárném zajetí některé z výzev, popřípadě při překonání traťového rekordu a podobně, získáte na výběr z pěti bonusových karet. Ty schovávají speciální přídavky buď v podobě zajímavých videí, anebo třeba fotky krásných žen pohybujících se v okolí superbiků. A to už je pěkná motivace, nemyslíte? SBK 08 rozhodně potěší každého motoristického fandu. Své si najdou jak ti, co hledají arkádové závody, tak i fandové simulací, jež se rádi vrtají v nastavení všeho druhu. 

SBK-08 Superbike World Championship
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360

Verdikt

Srdce fandů motoristického sportu mohou zaplesat, SBK 08 výborně zpracovává seriál mistrovství světa superbiků. Kuba Smrž, do toho!

Co se nám líbí a nelíbí?

Licencované závody superbiků, výzvy a scénáře, přední a zadní brzda zvlášť, umělá inteligence závodníků.
Některé nelogičnosti a neodladěné detaily, grafické zpracování okolí trati, nulová podpora diváků.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama