Saúdská Arábie zvýšila svůj podíl v Nintendu. Už vlastní přes šest procent
i Zdroj: Nintendo
Byznys Novinka Saúdská Arábie zvýšila svůj podíl v Nintendu. Už vlastní přes šest procent

Saúdská Arábie zvýšila svůj podíl v Nintendu. Už vlastní přes šest procent

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

12. 1. 2023 13:45

Saúdskoarabský veřejný investiční fond (Public Investment Fund) dále investuje do herních společností. Za necelý rok od prvního oznámení investice do Nintenda se podíl v japonské firmě zvýšil z 5,01 procenta na 6,07 procenta.

Reklama

  • Saúdskoarabský fond PIF zvýšil podíl v Nintendu

Arabský fond investuje do technologických společností včetně významných herních vydavatelství už delší dobu. Menší podíly vlastní třeba v EA, Activisionu, Take-Two, Capcomu, Nexonu, Koei Tecmu, větší podíl drží ve studiu SNK a úplně vlastní esportovou platformu ESL.

Saudská Arábie plánuje významné investice do herního průmyslu, za 13 miliard dolarů chce koupit herního vydavatele
i Zdroj: Arabian Bussiness

Saudská Arábie plánuje významné investice do herního průmyslu, za 13 miliard dolarů chce koupit herního vydavatele

Před několika měsíci ukázala Saudská Arábie velkou snahu angažovat se v herním průmyslu. Významnou tváří za tímto krokem je…

30. 9. 2022 12:45

PIF vznikl z iniciativy korunního prince Muhammada bin Salmána, a má skrze strategické investice do perspektivních firem postupně Saúdskou Arábii zbavit absolutní závislost na vývozu ropy. Zároveň by měl spojením s moderním byznysem prohlubovat vztahy se Severní Amerikou a Evropou a zlepšovat renomé země.

Samotný bin Salmán je ale silně kontroverzní osobností. Není sice faktickým vládcem země, králem zůstává jeho otec Mohamed bin Nájif. Bin Salman se ale stal jeho hlavním zástupcem, i když by tuto roli měli z tradice zastávat spíše mladší bratři krále. V současnosti působí jako premiér země. Dlouhodobě je obviňován z řízení autoritářského režimu potlačujícího lidská práva, především práva žen, a je spojován s úkladnými vraždami oponentů, novinářů, náboženských zástupců a dalších nepohodlných osobností. Je spojován také s brutální vraždou Jamala Khashoggiho, přispěvatele Washington Postu. To ale kategoricky odmítá.

PIF je také součástí širší strategie Saudi Vision 2030, v rámci které vzniká například futuristický městský megaprojekt Neom s odhadovanými náklady přesahujícími 500 miliard dolarů (přes 11 bilionů korun, více než pět ročních rozpočtů České republiky). Jeho součástí je kontroverzní zrcadlové město The Line.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama