Saúdská Arábie oznámila akvizici v rámci Embracer Group. Z evropského giganta bude vlastnit 8,1 %
i Zdroj: Embracer Group
Byznys Novinka Saúdská Arábie oznámila akvizici v rámci Embracer Group. Z evropského giganta bude vlastnit 8,1 %

Saúdská Arábie oznámila akvizici v rámci Embracer Group. Z evropského giganta bude vlastnit 8,1 %

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

9. 6. 2022 09:35

Investiční fond Saúdské Arábie znovu vstupuje do švédského herního průmyslu. Na své starší akvizice u Modern Times Group, Nintenda nebo Capcomu navazuje vstupem do Embracer Group. Herní společnost, jež sama letos oznámila nákup části studií a značek Square Enix, souhlasila s prodejem svého podílu v hodnotě asi 24 milard korun.

Reklama

  • Veřejný investiční fond Saúdské Arábie investuje téměř 24 miliard korun do  Embracer Group
  • Ze švédské herní společnosti získá 8,1 %, a stane se tak druhým největším vlastníkem jejích akcií

Veřejný investiční fond Saúdské Arábie (PIF) se po dokončení akvizice stane s 8,1% podílem druhým největším vlastníkem Embracer Group. Tento krok následuje přitom nedlouho po rozsáhlé akvizici v lednu, kdy saudskoarabský fond koupil celou švédskou divizi e-sportů ESL a FACEIT za cca 35 milard korun. 

Zakladatel a generální ředitel společnosti Embracer Group, Lars Wingefors, ve svém prohlášení k akvizici řekl: „Náš vztah s [dceřinou společností PIF] Savvy Gaming Group nám umožní zřídit regionální centrum v Saúdské Arábii, ze něhož budeme moci dále investovat v celém regionu MENA (země Středního východu a severní Afriky), a to organicky, skrze partnerství, společné podniky, nebo prostřednictvím akvizic dalších společností."

V této souvislosti je pro kontext nákupu radno rozvést, že PIF předsedá korunní princ Mohammed bin Salman. Podle neoficiálních zpráv mají být jeho rozhodnutí ve vedení společnosti motivována tím, aby celá saúdská ekonomika byla méně závislá na výnosech z ropy. Je nicméně vhodné dodat, že samotné vstupování fondu do videoherního průmyslu je snášeno se skepsí. Na vině je jednak otázka nedodržování lidských práv v Saudské Arábii, jednak i četná obvinění samotného prince.

Saúdská Arábie kupuje ESL a FACEIT za 1,5 miliardy dolarů, chce vytvořit globální ekosystém pro CS:GO
i Zdroj: Hrej.cz

Saúdská Arábie kupuje ESL a FACEIT za 1,5 miliardy dolarů, chce vytvořit globální ekosystém pro CS:GO

Letošní rok se zatím jeví jako rok velkých akvizicí, které mohou měnit průmysly. Jen před pár dny Microsoft oficiálně…

25. 1. 2022 15:39

Mimo stávajícího obchodu s Embracer Group můžeme dále připomenout, že PIF oznámil i několik dalších nákupů. V únoru letošního roku jsme se např. dozvěděli o jeho zisku 5% podílu Capcomu a Nexonu, v dubnu o zisku 96 % SNK, a v květnu dokonce o nákupu 5 % Nintenda. Ani z pohledu dřívějších let tomu ovšem nebylo jinak. Závěrem roku 2020 došlo totiž na oznámení, že PIF investoval 64 miliard korun napříč firmami Activision Blizzard, Electronic Arts a Take-Two.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama