Sam & Max Episode 5: Reality 2.0 Recenze Sam & Max Episode 5: Reality 2.0

Sam & Max Episode 5: Reality 2.0

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

28. 3. 2007 22:54
Reklama

Když jsem si na konci února pročítal recenzi Pavla Dobrovského na čtvrtou epizodu série Sam and Max, jen jsem se cynicky pousmíval nad tím, jak popisoval svá muka s roztržitým králíkem na obrazovce, majíc vysokou horečku. Kdo by to byl řekl, že to budu já, kdo o necelý měsíc později prožije prakticky totéž. S oteklýma očima, hlavou plnou rýmy a zimnicí v zádech jsem nainstaloval pátou epizodu titulu, o němž se dá bez nadsázky říct, že pohnul žlučí nejednomu hernímu webu. Editoři se přou, zda recenzovat jednotlivé epizody samostatně, anebo až finální verzi produktu, jenž bude obsahovat všechny dříve vydané levely. My jsme se rozhodli recenzovat vše, a tak neváhejme a pojďme se ponořit do světa Reality 2.0.

Příběh navazuje na předchozí události, kdy se šílený zajíc Max stal prezidentem Spojených států Amerických. Jenže nebyla by to dvojka Sam a Max, aby neudělali něco netradičního – Maxovi se nechce stěhovat, a tak nepůjde-li Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. V tomto případě to znamená, že proslulá Oválná pracovna již není v Bílém domě, ale v kanceláři našich soukromých detektivů. Je vcelku humorné pozorovat koberec s prezidentskou standartou na podlaze neuklizeného, doslova zabordeleného kanclu, ale to je pouhé doznívání předchozího děje. Minule jsme měli satiru politickou, tentokráte si autoři vzali na mušku počítače, internet a zejména hraní jako takové, od prapočátků v podobě textových her, až po online hraní.

Na světě je totiž nová potencionální katastrofa, jíž je třeba zabránit, kolabuje internet. Po chvilce pátrání dvojice soukromých oček (tedy, jedno soukromé očko a jeden otravný ušatý skřet) odhalí, že za vše může zbrusu nová onlinovka s názvem Reality 2.0. Ta je sice teprve ve stádiu beta-testů, nicméně již teď má halucinogenní účinky, což v důsledku znamená, že hráč nemůže odejít, neb si myslí, že nechce. Jenže co s tím? Zničení centrály, která mimochodem obsahuje tři staré počítače a jeden automat, by nebylo nic platné, je třeba rozsekat na prvočinitele celičký internet. Jak logické, že? Jediný způsob, jak tohoto docílit, je dostat se do Reality 2.0 a rozbít systém zevnitř. K tomu vám poslouží hypnotické brýle, jež vytváří iluzi nového světa. Ano, iluzi – ve hře jsou totiž použity stejné lokace, avatar se v realitě normálně pohybuje, ale má dojem, že je někde jinde. De facto se jedná o stejné lokace, pouze přebarvené do PC grafiky z počátku devadesátých let. Přepracované je i ozvučení, jež není nepodobné tomu z osmibitových pecek typu Super Mario Bros apod.

Série Sama a Maxe je pověstná satirickým humorem. Ten nemůže chybět ani v páté epizodě, mnohdy jsem se chytal za pupek a utíral slzy od očí. Ve hře je ale také spousta průměrných vtípků, jež vyvolávají spíše rozpačité pousmání, než záchvaty smíchu. Také hratelnost se nese v duchu epizod předchozích, čili je primárně zaměřená na casnal hráče. Zarytí adventuristé budou téměř určitě zklamáni, a to nejen kvůli časovým nárokům. Nepočítám-li totiž jeden absolutně brutální zásek, podařilo se mi docílit závěrečných titulků zhruba po dvou hodinách čistého času, a to se nepočítám mezi milovníky adventur. Ještě k tomu záseku – pokud se chystáte Reality 2.0 vyzkoušet a nebudete vědět, jak se sakra dostat do bancolavadero.com, prohlédněte si pořádně SPZ nejprve vozidla vašeho a poté aut okolních. Já to neudělal a trvalo to dlouhé, předlouhé hodiny zkoušení použít vše na vše, ať už boxovací rukavice na varnou konev, či třeba plechovky s barvou na billboard, než jsem zjistil, kde je zakopaný pes.

Když už jsme u těch kombinací, autoři se lehce poučili z nelogičnosti některých požadovaných úkonů, i když ruku na srdce – koho by napadlo sundat agresivní kamarádce hypnotické brýle výstřelem prudérního myšáka z malého kanónu? Inu, budiž. Velkého užití se opět dostává štěnici, jež se v online světě změní na počítačový bug. A co se asi stane, když použijeme bug na jednotku řídící gravitaci v celém systému?:-)

Nikdo asi neočekával zásadní změny v technickém zpracování a ani v tomto bodě vás nepřekvapím. Grafika se nese v duchu epizod minulých, o dabing se postaraly stejné osoby. Co mně ale vyloženě vadilo, byla hudba ve virtuální realitě. Ta, aby navodila správnou atmosféru, je variací na ozvučení klasických počítačů z osmdesátých let. Když zkouším remaky některých legendárních titulů, jsem ochoten a schopen tuto „hudbu“ akceptovat, přeci jen to k sobě patří. Ale zde… Nejednou jsem byl natolik iritován, že jsem vší silou praštil do klávesy MUTE (díky Bohu za multimediální klávesnici ;-) a četl pouze titulky dialogů. Neříkám, že je hudba špatná, to ne, někomu se může líbit. Ve mně ale vyvolala spíše choutky vzít dva úzké špičaté předměty a zarazit si je do zvukovodů, popřípadě ještě dál…

Co více dodat? Sam a Max Episode 5: Reality 2.0 plnohodnotně navazuje na předchozí epizody. Je stejně střelený, stejně vtipný, ale také stejně krátký. Pro fanoušky jasná volba, pro ty ostatní jen další lehce nadprůměrná adventura.

Sam & Max Episode 5: Reality 2.0
Windows PC

Verdikt

Sam & Max Episode 5: Reality 2.0 nikterak nevybočuje z nastoleného trendu. Stále se jedná o velmi vtipnou, ztřeštěnou, ale také nadmíru jednoduchou a krátkou adventuru.

Co se nám líbí a nelíbí?

Další porce humoru, precizně provedená satira na téma počítače, počítačové hry a internet.
Krátká herní doba, iritující hudba ve virtuální realitě.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama