Saints Row Článek Saint's Row

Saint's Row

Jan Horčík

Jan Horčík

20. 6. 2006 22:50 5
Reklama

Otevřené herní světy lákají čím dál tím větší počet vývojářů. Rockstar s GTA udali směr a další a další vývojáři začínají přicházet s vlastními nápady a vylepšeními. Saint's Row nijak neskrývá, že vychází z GTA, nicméně přidává značné množství originálních výmyslů a nápadů.

Kriminálníkem snadno a rychle

Kult GTA vyrostl na násilí a kriminálním živlu, a nejinak tomu bude i v Saint's Row. Prazáklad hry je jednoduchý: prostě se touláte živoucím městem s "výstižným" jménem Stillwater, kradete auta, střílíte na všechno možné, přepadáváte obchody, plníte nejrůznější mise, závodíte, a vůbec žijete bohatým napínavým životem posledního akčního hrdiny. Nejste ale žádný sólista, patří do gangu, kteří si říká Svatá trojice ulice. Problém je, že se proti vám spikla většinu dalších gangů z města, a je jen na vás, jak se s tím vypořádáte.

Hraní v singleplayerových her v týmu je poslední dobou módní, zejména v akcích, a tak se i Volition rozhodli týmovou mechaniku do hry zapracovat. Kdykoliv během hry budete moct brnknou jedné ze šesti postav, které v jejím průběhu potkáte, že potřebujete pomoc. Dotyčný se k vám dostaví a stane se pro daný okamžik vaším parťákem. Jednou takovou je například sličná Lin, která na sedadle spolujezdce pálí po všem živém. Volition ale údajně hodlají zajít ještě dál a chtějí umožnit těmto NPC řídit, zatímco na sedadlo spolujezdce byste se posadili vy. Možnost upravit si hlavního hrdinu podle svých představ už dnes najdete ve většině her, Saint's Row nevyjímaje. Vývojáři slibují pestrý výběr ras (afro-američan, asiat a spousta dalších zajímavých kombinací) a bohaté možnosti nastavení, takže si s vlastním vzhledem budete moct hrát stejně dlouho, jako třeba v Oblivionu. Navíc časem půjde ve speciálních obchodech měnit také oblečení a chodci na ulici budou komentovat váš vzhled.

Pojišťovací podvody

"Zbraně. Spousty zbraní", říkal Neo v Matrixu. Volition mají také rádi zbraně. V Saint's Row jich bude několik desítek, přehledně rozškatulkovaných podle typů. Počínaje zbraněmi na blízko přes automatické zbraně až třeba po těžké kalibry. V jednom okamžiku ale budete moct mít u sebe pouze jeden kousek od každého typu, což znamená nějakých sedm až osm zbraní najednou. I takový raketomet se bude hodit jako sůl v okamžiku, kdy proti vám půjde celý SWAT tým včetně helikoptér. A sundat helikoptéru raketometem, to je přeci jeden z nejčastějších klukovských akčních snů! Lidé, kteří měli možnost si Saint's Row na vlastní pracky vyzkoušet se shodují, že umělá inteligence protivníků je poměrně silná. V divokých přestřelkách, a že jich nebude málo, se dokáží schovávat za překážky, krýt se, a to samé může samozřejmě provádět i vaše postava.

Abyste měli na utrácení v luxusních obchodech, je potřeba vydělávat peníze. Třeba vylupováním jiných obchodů. To probíhá podle ohrané písničky. Přijdete do obchodu, namíříte na pokladníka zbraň a ten by měl automaticky s rukama nahoře vyrazit směrem k sejfu. Nebo kase. Nebo prostě tam, kde jsou peníze. Vtip je v tom, že pokud dostatečně nehrozíte, pokladník pomalu spouští ruce dolů. A jakmile je spustí úplně, může zavolat policii nebo zapnout alarm, což samozřejmě nechcete. Takže proto ve filmech neustále na všechny řvou, aby drželi ruce nahoře! Dalším opravdu originálním způsobem jak vydělávat prachy jsou pojišťovací podvody. Tady Volition nešetřili humorem. Princip totiž spočívá v sebepoškozování. Stoupnete si třeba doprostřed silnice a necháte se srazit autem. Čím víc svědků nehody máte, tím víc od pojišťovny dostanete. Anebo třeba skočíte z mostu nebo vysoké budovy.

Hlas Billa z Kill Billa

Volition nešetřili ani na obsazení hry pro namlouvání, a tak se seznam hemží samými hollywoodskými hvězdami. Michael Clarke Duncan, Tia Carrere, Daniel Dae Kim, David Carradine, Michael Rappaport, Milla Kunis, Keith David nebo Freddy Rodríguez, to jsou ti nejznámější. Kromě toho bude v Saint's Row k potěše vašeho ucha i desítka rádiových stanic s více než stovkou skladeb, z toho dvě stanice budou hlavně o mluvení. Těším se na nějaké dobré vtípky!

Grafika hry vypadá podle prvních ohlasů hodně dobře a ždíme z Xboxu 360 první poslední. o rozlehlosti města toho zatím moc nevíme, ale dá se čekat, že si s posledním GTA v ničem nezadá, navíc se bude dělit do různých obvodů. Obzvlášť dobře prý vypadají také modely postav, nejlépe samozřejmě ta hlavní, pak důležité příběhové a nakonec chodci a další méně důležité neherní charaktery. Co ale vypadá ze všeho nejlépe - díky realistickému modelu poškození - jsou údajně výbuchy, obzvlášť výbuchy helikoptér. Takže kdo má rád ohňostroje, určitě by neměl tenhle titul minout. Vlastně by jej měl bedlivě sledovat každý kdo alespoň někdy propadl na pár okamžiků kouzlu her jako GTA.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama