Saints Row Recenze Saint's Row

Saint's Row

michal.jonas

michal.jonas

1. 11. 2006 23:55 10
Reklama

Otřepané téma války gangů a ovládnutí města, se jako pořádně tlustá červená nit, táhne hlavní příběhovou linií další z řady pouličních akcí ala GTA. Jako úplní nováčci jste právě rozšířili řady jednoho ze čtyř největších gangů, které se dělí o jednotlivá teritoria města Stilwater. Vaší domovské partičce jménem 3rd Street Saints (Svatí ze třetí ulice) zatím patří jen menší čtvrť okolo opuštěné katedrály Saint's Row, ale to se již brzy změní.

Jeden proti všem

Cílem vašeho gangu je jako obvykle ovládnutí celého města. Problém je v tom, že přesně to samé chtějí i další 3 gangy. Skupina West Side Rollerz se specializuje na nelegálními pouličními závody za velké sázky. Vice Kings zase množí prachy dobře organizovanou prostitucí a kolumbijští bossové z Los Carnales dělají, jak jinak než do drog. Vítěz bere vše a tak mezi těmito gangy dojde k soupeření o trvalou slávu a absolutní nadvládu nad celou metropolí.

Od jižáku po Medlánky

Stilwater je město prohnilé skrz na skrz. Kriminalita a násilí je zde, navzdory práce policie spolupracující s FBI, na denním pořádku. Město je poměrně rozlehlé a tvoří jej dvě části, rozdělené řekou. Tvůrci z Volition Studios přiznávají, že design metropole jemně kopíruje části Chicaga (rezidentní čtvrti) a u průmyslových oblastí se nechali inspirovat Detroitem. Nechybí však ani čínská čtvrť, oblast červených luceren, moderní centrum, či průmyslové periferie a doky. Za nápadité provedení města lze tvůrce jedině pochválit. Stejně tak potěší i opravdu solidní výhled a streamované nahrávání lokací na pozadí, což jen poukazuje na nepromarněný potenciál Xboxu 360. Grafika ve hře je mírně komiksově laděna a nabízí i střídání denní doby. Jinde neviděnou lahůdkou jsou povedené interiéry. Škoda že to samé se nedá říci i o lidech, kteří se pohybují na ulicích. Ve Stilwateru žije zcela evidentně až příliš mnoho dvojčat a trojčat. Větší rozmanitost modelů obyvatel města by rozhodně neškodila.

Vytvořte si sebe sama

Na začátku si musíte vytvořit vlastní postavu v integrovaném editoru, který jako by z oka vypadl tomu z Oblivionu. Přednastaveno je několik modelů, přičemž je docela škoda, že editor nepodporuje nedávno uvedenou USB kamerku. Mít vlastní obličej přímo ve hře by nebylo marné. Ve městě si pak nakoupíte další oblečení, ale nechybí ani kadeřnictví, tetovací studio, či zlatnictví. Vzhled vaší postavy totiž částečně ovlivňuje respekt, který je základním ukazatelem vašeho úspěchu. Mimo váš vzhled zvyšují respekt hlavně úspěšně dokončené hlavní mise a nepovinné úkoly, což jsou ve většině případů nelegální akce, zde zvané aktivity, které můžete opakovat dle libosti. Spolu se zvyšování respektu vám samozřejmě poroste i množství peněz na bankovním kontě. Peníze vám navíc plynou i ve formě výpalného z ovládaných území. No a pak je tu ještě mírně unfair řešení finanční krize, kdy stačí před velkým houfem svědků skočit pod kola projíždějícího auta, což pojišťovna ohodnotí jako nehodu a vyplatí tučné odškodné. Moc pěkné.

Nelegální prácička

Kromě hlavní dějové linky, posunované vpřed meziherními filmečky a necelou čtyřicítkou hlavních úrovní, se ve zbývajícím čase můžete věnovat plnění postranních aktivit, kterých je ve hře 13 druhů. Jedná se o standardní zadání, jako je eskort lehkých dívek významným klientům, dodávání kradených vozidel, či rozvoz drog a ochrana drogového dealera. Mimo výše uvedeného si navíc pořádně zazávodíte v ilegálních pouličních jízdách, nebo v destrukčním derby. Kromě grafu respektu, hrdina disponuje i omezenou staminou pro sprintování a zdraví.

Bez řidičáku na motorku

Zdraví se jednak pomalu doplňuje samo, nebo placenou návštěvou rychlého občerstvení. Ještě zbývá ukazatel vaší oblíbenosti u ostatních gangů (snižuje se např. vraždou člena gangu) a policistů, kteří zase nemají rádi přejíždění chodců, či lumpárny na ulicích. Základem všech podobných her jsou zbraně, takže i zde naleznete prodejnu zbraní s opravdu solidní nabídkou včetně pancéřovky. S vozidly už je to horší, protože na ulicích jezdí pouze automobily. Motocykly, kola, čluny, či letadla řídit nemůžete. Slabou náplastí na omezený vozový park je tunning aut, včetně nitra a hopsání.

Zaplněný éter

Vzhled vozidel je oproti nápaditému designu lokací dosti jednoduchý a hrubý. Kromě odlesků se zde o pozornosti k detailu nemá cenu bavit. Při řízení je na výběr pouze jediný pohled. Naštěstí nechybí možnost za jízdy střílet, dokonce i s mířením. Každé vozidlo má rádio se 130 skladbami několika různých žánrů a nechybí ani možnost importu vlastních songů v MP3. Když naleznete všech po městě rozesetých 60 CD, zpřístupní se další bonusové skladby. Při pochůzkách oceníte dynamické ovládání postavy, kdy jedna z analogových páček slouží klasicky pro pohyb a zaměřování. Tento způsob ovládání je přímo stvořený pro časté bitky, při nichž hlavní hrdina využije široké škály obranných i útočných pohybů. Dokonce umí i plavat!

Bezproblémová navigace

V balení sice chybí tištěná mapa, ale nahrazuje ji přehledné zobrazení města při zapauzované hře, stejně jako minimapa v rohu obrazovky. Zaujme i pěkně a stylově provedený manuál. Velká mapa zobrazuje kompletní informace, od shopů, přes místa misí a aktivit, a umí zobrazit i nejkratší směr k cíli, či vkládání waypointů. Nejlépe provedenou složkou vizuální stránky hry jsou destrukce a bouračky vozidel. Oko hráče ocení i použití ragdoll fyziky, což vynikne hlavně při střetu s chodcem ve vyšší rychlosti. Překvapivě velmi bohatá je nabídka cheatů, při jejichž využití se však neodemykají žádné achievementy.

Půl tuctu do rány

Multiplayer je docela pestrý a kromě propojení více konzolí přes system link, nabízí i povedenou pětici online módů až pro 12 hráčů. Tradiční týmové války doplňují další zajímavé varianty, z nichž působí lákavě zejména ochrana a doprovod pasáka před opozičním týmem, nebo masakrózní řidičské destrukční jízdy. Potěší i možnost přenášení postav mezi single a multiplayer částí hry.

Testoval to někdo?

Saint's Row obsahuje (obsahoval!) až neskutečné množství bugů, které by u PC hry nepřekvapily, ale u konzolové hry to je unikum. Nejotravnějším nešvarem je kolísání framerate při prakticky jakékoli činnosti. Čas od času se navíc, po opuštění menu, přepne formát obrazu z širokoúhlého do poměru 4:3. Při vystoupení z vozu začne někdy kamera zběsile kroužit kolem postavy a v multiplayeru obtěžuje dlouhé lagování i na silných linkách. Díky bohu už tvůrci stihli vydat opravný patch, který je k dispozici na Xbox Live a víceméně všechny problémy řeší. Po automatickém stažení a instalaci, jsem totiž některé výše uvedené chyby zaznamenal už jen sporadicky. Za sto MS bodů je navíc nabízen i první addon, který do hry přidá nové ohozy, šperky a tetování.

Sečteno, podtrženo, Saint's Row hry v sérii GTA neporazil. Ovšem v rámci Xboxu 360 se jedná (po opatchování, němuž je třeba přístup na internet – Xbox Live) o veskrze povedenou a hlavně zábavnou pouliční akci, jak pro jednoho, tak i více hráčů.

Saints Row
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360

Verdikt

Slušný GTA klon, který nabízí několik nových nápadů a funkční multiplayer v solidním technickém provedením. Škoda zbytečných chyb a bugů.

Co se nám líbí a nelíbí?

Rozlehlé město a detailní interiéry bez loadingu, vynikající destrukce vozů, funkční mapa, příjemné ovládání, podrobný manuál i solidní multiplayer.
Bez patche nejzabugovanější konzolová hra dneška, příliš jednoduché modely vozů a pouze jediný pohled při jízdě.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama