Borderlands Článek S DLC zombíky za prvním sněhem

S DLC zombíky za prvním sněhem

Dalibor Franta

Dalibor Franta

4. 11. 2010 23:55 6
Reklama

Venku pomalu ale jistě nastává tklivé zimní pošmourno – světla ubývá, sebevrazi vytahují špagáty z loňska a my jsme tady zase jednou s malým přehledem aktuálního dění na poli DLC. Pozdně podzimní vydání pro sebe tentokrát nenechavě unesli zombíci a zombice z DLC pro Red Dead Redemption, ale kvality tohoto skvostu prostě bylo nutné náležitě ocenit. Místečko se nakonec našlo i na zhodnocení posledního DLC pro futuristickou post-apo akci Borderlands.

Red Dead Redemption: Undead Nightmare

Cena: 800 MS bodů, 9.99 EUR (cca 240 Kč)

S Johnem Marstonem se znovu setkáváme v době těsně před koncem hlavní příběhové linie – užívá si právě spokojeného farmářského života s čerstvě zachráněnou rodinkou, když se v širém kraji začnou dít tuze prapodivné věci. Mrtví vstávají z hrobů a jediným kousnutím přetvářejí všechno živé, včetně divé fauny, na tkáně chtivé zombíky. Nešťastný osud potká jedné deštivé noci i Johnovu rodinu, a tak mu nezbývá, než se vydat do světa a hledat na tuto podivnou nákazu lék… jen aby shledal, že se divoký západ – od zasněžených kopců v Tall Trees, až po písečné pláně Punto Orgullo – proměnil v postapokalyptickou arénu nemrtvých. A je to aréna nad všechny ostatní.

Může za to především dechberoucí atmosféra nového DLC. I přesto, že Rockstar dává jasně najevo, jak moc „vážně“ tuhle svou invazi zombíků vlastně myslí, pročež se doslova na každém kroku setkáme s břitkým humorem, který nemá v mnoha ohledech daleko k plnohodnotné parodii, dokáže si hra v mnoha situacích udržet parametry poctivého hororu. Kombinace divokého západu a zombie apokalypsy jako by se do dnešního dne hledala a jakmile se našla, rozpoutala rodeo, které by jí nemálo záviděla i série Left4Dead. Obraz zkázy je dokonalý – ve vylidněných městech dohořívají požáry, hrstky přeživších počítají v exilu na střechách poslední náboje, divokou krajinou se prohánějí zmutovaní medvědi a smečky nemrtvých, v zasněžených lesích daleko na severu narazíte na plaché Sasquatche skryté v mlze i čtyři koně jezdců Apokalypsy. Potkáváte záhadné lidi, lidi známé, lidi mrtvé i lidi komické a v tom všem trpíte skličujícím nedostatkem zbraní i munice, který vám dovolí vždy jen odrazit to nejhorší a utéct někam do bezpečí. Důležité opěrné body si zajišťujete dobýváním infikovaných měst a osad a jejich následnou obranu (třeba i ve spolupráci s přeživšími) před nikdy neutuchajícími nápory nemrtvých.

Zombíci jsou nesmírně tuhá cháska, rána jinam než do hlavy je leda rozzuří, a tak se – zejména až se na scéně objeví drobní rychlíci a filutové plivající jed – nezřídka pořádně zapotíte. K dispozici je naštěstí několik nových ničivých zbraní na čele s úžasnou mušketou, která zombíky doslova drtí na rudou kaši – zábava je zaručena. Do toho všeho navíc stále zůstává neomezená volnost konání! Hrstkám porůznu roztroušených přeživších můžete na potkání pomáhat s drobnými úkoly (zajištění oblasti, nalezení ztracených členů rodiny, lov Sasquatchů, atd.) nebo je můžete na místě prásknout do hlavy a obrat o pár zlatem vyvažovaných nábojů do brokovnice – ostatně v tomhle stavu je to každý za sebe. Ať tak či onak, buďte si jisti, že záhadu kolem chodících mrtvol budete na dalekých cestách a v nápaditých questech rozplétat dlouhé hodiny. Zahrneme-li v to i plnění nejdrobnějších side-questů, zastaví se kalkulátor Undead Nightmares na neuvěřitelných sedmi až osmi hodinách herního času – a to v době, kdy největší AAA tituly bez mrknutí nabídnou polovinu.

To jediné, co by se dalo Undead Nightmare vytknout, je slabší multiplayer – hratelnost stylu „horda útočí“ je v pořádku, strhává ji ale nešťastný výběr placatých a nenápaditých hřbitovních map, kde se hráč (či skupina hráčů v kooperaci) jen těžko schová nebo opevní. Ve výsledku tak přežití závisí na zpovykaném pobíhání, což je podle nás tak trochu v rozporu s filozofií obrany „posledního vzdoru“. Ale čert to pal, když singleplayerová kampaň je nejlepší DLC, jaké za několik posledních let vyšlo. Vždyť v mnoha ohledech, až se za tu kacířskou myšlenku stydíme, nám přišlo lepší, než originál. Za směšných dvě stě korun je tohle, jak by řekli zombíci, tutový „no brainer“!

Hodnocení: 10/10

Borderlands: Claptrap’s New Robot Revolution

Cena: 800 MS bodů, 7. 99 EUR (cca 200 Kč)

Borderlands si s DLC rozumí – snad až na drobou výjimku s Mad Moxxi’s Underdome Riot byly všechny doposud vyšlé kousky přiměřeně kvalitní, dlouhé a humorem nabité. Claptrap’s New Robot Revolution není z toho pravidla žádnou výjimkou, snad jen, že už se to všechno začíná tak trochu okoukávat. Honba za rozbitím robotí revoluce je tradičně nesmírně humorná (třebaže jemné nuance provokativních rozhlasových hlášení vůdce povstání si vychutnáte jen s dokonalou znalostí mluvené angličtiny), přiměřeně rozsáhlá (herní doba se pohybuje kolem tří hodin) a přináší několik zajímavých výzev – ty však, na rozdíl od pekelně těžkého DLC The Secret Armory of General Knoxx, ocení spíše hráči na slabším levelu. Problém tohoto rozšíření je v tom, že nepřináší nic výrazně nového, naopak v mnoha ohledech recykluje starší materiál, což je nejvíce patrné na stále se opakujících questech a také v případě několika navrátivších se bossů. Celé DLC působí spíš jako sázka na jistotu, která vznikla tak trochu narychlo, snad na základě nadstandardního zájmu o původní trojici stahovatelných rozšíření. Doporučujeme proto nakládat s robotí revolucí spíš opatrně. V případě, že už dlouho čekáte na vhodnou záminku k návratu do světa Borderlands, může to být právě tohle ten potřebný impuls. Pokud k tomu potřebujete trochu víc, než jen staré bossy, monotónní mapy a maličko vyčpělý humor, doporučujeme investovat 200 Kč jinak.

Hodnocení: 6/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama