Rok s Warzonem
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Rok s Warzonem

Rok s Warzonem

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

25. 3. 2021 11:45

Před rokem mezi hráče spadla bomba v podobě Warzone a proměnila trh battle royale her k nepoznání. Jak se za ty měsíce Warzone změnil a jak na něj kluci vzpomínají?

Reklama

Multiplayerový fenomén battle royale už je tu s námi hezkých pár let, postupem času na něj naskočilo téměř každé studio, které mělo alespoň trochu blízko k střílení. Jedním z nejúspěšnějších zájemců o zisk koruny žánru bylo Call of Duty. První pokus s názvem Blackout vůbec nevyšel, v březnu roku 2020 ale přišel Warzone. A změnil téměř všechno. Po roce hraní se dva nejzkušenější redakční střelci zamysleli a zavzpomínali, jaký vlastně byl první rok Warzone.


MARTIN SYNEK - ZÁPISKY Z VÁLEČNÉ ZÓNY

Verdansk se stal na velmi dlouhou dobu mým druhým domovem, do kterého se i po roce fungování battle royale režimu Warzone stále rád vracím. To, co na začátku bylo v podstatě jen zajímavým rozšířením pro Modern Warfare, se nakonec ukázalo být nejdůležitější součástí hry a také režimem, ve kterém jsem za uplynulý rok nechal více než tisícovku hodin. Jaké je Call of Duty Warzone dnes? Co se za ten první rok fungování hry změnilo a jaké mám ze hry pocity i po tolika hodinách odehraného času? Na začátek se klidně mohu přiznat, že mě pořád ohromně baví.

VÍTEJTE VE VERDANSKU!

Jestliže jste do dnešního dne žili na jiné planetě, patrně jste o free-to-play verzi battle-royale režimu pro Call of Duty: Modern Warfare z roku 2019 neslyšeli. Ti ostatní samozřejmě tuší, že jde o klasickou first person střílečku Call of Duty odkazující na to nejlepší, co značka kdy mohla nabídnout. Coby obří hřiště pro 150 hráčů posloužilo fiktivní město Verdansk, zasazené do jedné ze (smyšlených) postsovětských zemí, konkrétně Kastovie, sužované plány zlovolné organizace vedené Zakhaevem, hlavním záporákem zmíněné série Modern Warfare.

Dnes tvůrci už prakticky odstřihli pupeční šňůru spojenou s Modern Warfare.

Ve své podstatě je gameplay loop stále identický. Spadnout na obří mapu, hledat loot a lepší výzbroj a v neposlední řadě samozřejmě přežít co nejdéle – vyhrát. Z počátku byly do hry implementovány všechny zbraně z multiplayerového Modern Warfare a sestavené loadouty šly používat i ve Warzonu skrze nákup v některém z obchodů rozesetých po mapě. Je tedy nutné sbírat peníze, plnit některé z mnoha typů úkolů a sejmout co nejvíce nepřátel (přestože k výhře stačí „jen“ přežít déle než soupeři). Na tom se stále nic nezměnilo. Dnes tvůrci už prakticky odstřihli pupeční šňůru spojenou s Modern Warfare a vše začali stáčet směrem k poslednímu regulérnímu pokračování Call of Duty: Black Ops Cold War.

MODERNÍ A STUDENÉ MĚSTO

Osobně to kvituji, protože chovám větší náklonnost k Franku Woodsovi z Black Ops, než ke kapitánu Priceovi ze série Modern Warfare. Nicméně provázání obou podsérií je stále jaksi krkolomné a nutnost přepínat mezi aplikacemi je otravná. Bohužel však plyne z logického technického omezení – každá z her je postavena na jiné verzi enginu. Ale i na to se dá zvyknout, protože přecházet mezi multiplayerem Cold War a samotným Warzonem jde i společně s partou. Nové zbraně pak v poslední sezóně Warzone přibývají pouze do aktuální hry značky. 

 

 

Změnilo se toho ale hodně, protože za sebou máme prakticky osm sezón. Verdansk jako takový prošel mnoha úpravami a příběhové pozadí této lokalitě dodává stále punc tajemna. Zkraje spousta fanoušků bádala nad tím, co je skryto za dveřmi uzavřených bunkrů. Když se nakonec bunkry zpřístupnily pomocí karet, které padají z beden s lootem, zájem o historii Verdansku jen stoupl. Bádaví hráči odhalili mnoho skrytých tajemství, objevili jaderné hlavice v bunkru 11 a hned vzápětí rozluštili záhadu bunkru 10. To už se rozjela vlna teorií o tom, kdy přijde nová mapa. No a světe div se, ani rok od spuštění nepřišla. Pořád střílíme ve Verdansku. Podotýkám však, že úplně jiném Verdansku.

ZKÁZA VERDANSKU

Společně s naší partou přátel navštěvujeme Verdansk s denní pravidelností. Když jsme nedávno vzpomínali, která sezóna pro nás zatím byla nejzajímavější, většina se shoduje právě na třetí sezóně spojené s tajemstvím bunkrů. Další z nás mají v paměti zaryto otevření Verdanského stadionu, které podpořila super reklama s přestupem Paula Pogby z Manchesteru United právě do Verdansk FC. Osobně řadím hodně vysoko první sezónu Cold War, která provázala příběh obou sérií, přinesla Rebirth Island a aktuálně stále dumáme nad tím, co vše způsobil, a ještě způsobí příjezd tankeru Vodianoy se zombíky na palubě. Přijde konečně zkáza Verdansku, když se horda dala do pohybu a nyní okupuje vězení? Uvidíme.

Tvůrci se také snaží naslouchat komunitě a odstraňují ty nejpalčivější problémy.

Kolem dalšího vývoje režimu Warzone koluje řada teorií. Některé dokonce zacházejí tak daleko, že predikují zombifikaci Verdansku už do konce aktuální druhé sezóny. Navíc leccos naznačují nukleární hlavice rozeseté po mapě. Stěhování nás tedy nejspíš nemine, jen bych si stoprocentně nevsadil na to, že se tak stane během aktuální sezóny. Hra ale slaví rok od vydání, všichni jsme netrpělivě očekávali, zdali se dočkáme nějakého narozeninového eventu. Nestalo se tak a mám pocit, že tvůrci vše vynahradí v nejbližší možné době.

VÁLKA NEKONČÍ

Na závěr bych rád zmínil jeden fakt. Hru jsem hrál do poloviny února na konzoli PlayStation 4 a poté jsem přešel na PlayStation 5. Jelikož naše rozmanitá skupina čítá majitele všech dostupných platforem, většinou hrajeme se zapnutým cross-playem. Má to stále své mouchy, třeba in-game voice chat, ale nejde o nic nepřekonatelného. Tvůrci se také snaží naslouchat komunitě a odstraňují ty nejpalčivější problémy o kterých se diskutuje. Naposled šlo o větší problém týkající se zamrzání postav při vyzvedávání zbraní z loadoutu. Nerfování zbraní je samozřejmostí a snad všechny nejpoužívánější zbraně prošly nějakou úpravou. Kdo ví, vzpomene kauzu kolem DRM-14 či akimbo zbraní typu Diamatti.

Rok s Warzonem
i Zdroj: Hrej.cz

Všechny problémy však vymizí, máte-li s sebou partu podobně nadšených přátel. Začnete přecházet to, že je vás někdo schopen zastřelit na kilometr kuší, nebo že potkáváte lidi, kteří vás sejmou quick scopem bez mrknutí oka i s tou největší odstřelovačkou ve hře. Tak daleko stále ještě nejsem, přestože má sbírka zbraní čítá i několik diamantových. Mám rád souboje na střední vzdálenost a podle toho je v mé výbavě vždy přítomná M13. Společnost do interiérů jí dělá buďto brokovnice R9 nebo na delší vzdálenosti Pelington 703. Věřím, že i mezi vámi čtenáři se najde velká spousta fanoušků, která by mohla o svých příbězích z válečné zóny vyprávět. Máte-li takové, podělte se a napište je do komentářů. Těším se na ně.


RADEK RAUDENSKÝ - UŽ ZASE VĚŘÍM V CALL OF DUTY

Když série Call of Duty poprvé přišla s režimem battle royale, standalone režimem Blackout pro Black Ops 4, měl jsem z celého hraní takový zvláštní pocit. Co vám budu povídat, Black Ops 4 jako takové se zkrátka moc nepovedly a Blackout byl spíš poslední pokus o záchranu, který nic moc nezachránil. V sérii jsem už moc nevěřil, když tu náhle Activision oznámil Modern Warfare. Nový engine, úprava mechanismů a návrat k pomalejší hratelnosti. Když jsem viděl prvních pár videí, moje naděje se opět vrátila.

Díky obrovskému komerčnímu úspěchu Modern Warfare si studio mohlo dovolit vydat Warzone zcela zdarma.

Modern Warfare bylo vůbec prvním Call of Duty, které přinášelo aktualizace zdarma. Zbraně, mapy, postavy, režimy… to vše hráči dostali bez dalších poplatků, místo toho Activision přinesl season pass, který okamžitě odemykal sezónní obsah jinak podmíněný hraním. Skvěle se adaptoval na současné podmínky herního průmyslu, které v té době tvrdě diktoval Fortnite a další.

OD PRVNÍHO DNE

Do Modern Warfare jsem se pustil hned v den vydání a oznámení Warzone jsem bral jako skvělou zprávu. Mechanismy i hratelnost byly špičkové, novinka v podobě obří mapy mohla fungovat skvěle. A ono to opravdu vyšlo. Díky obrovskému komerčnímu úspěchu Modern Warfare si studio mohlo dovolit vydat Warzone zcela zdarma a žádných velkých změn jsme se nedočkali. Activision zkrátka vzal základ Modern Warfare, z několika starších map slepil velký Verdansk a výsledný mix vydal. Prvotní pocity byly skvělé, to nejlepší ale přišlo až později.

 

 

Stojím si za tím, že je Modern Warfare nejlepším pokračováním Call of Duty za několik posledních let, a to už jen z hlediska hratelnosti. Aktualizace byly dlouhou dobu Achillovou patou Call of Duty, což vývojáři napravili. A po těchto bombách přinesli oznámení Warzone. O rok později Activision hlásí obrovské výdělky a hráči stále přibývají. Od samotného počátku mě Warzone nadchnul, ostatně jsem do něj přešel z konkurenčního Apexu. Plynulé pohyby, společně s akční a rychlou hratelností nabízel i Apex, Warzone mi ale zkrátka sedl více.

BUDOUCNOST

Nedlouho po vydání se z Warzone stalo plátno pro teasování nového pokračování Call of Duty. To ale znamenalo nutnost vytvoření svého příběhu. Ten postupně upravoval mapu, objevily se tajemné bunkry a vývojáři do hry přidali různé skryté bonusy, které vás vůbec nemusely zajímat. Pokud jste ale na tuto hru přistoupili, mohli jste skrze kódy a skryté oblasti zjišťovat, co se na pozadí světa Call of Duty vlastně děje. Postupně se bunkry otevřely, streameři louskali kryptické zprávy, skrze odpálenou střechu se zpřístupnil stadion, pod povrchem se objevilo metro a hráči se spojovali se světem „za oponou“ Verdansku.

Rok s Warzonem
i Zdroj: Hrej.cz

Když vyšel aktuální Black Ops Cold War, spojili vývojáři obě hry téměř napevno a do Warzone se kromě nového arzenálu zbraní promítl další kousek příběhu. V současnosti je téměř jasné, že se chystáme na vydání nové mapy, i to je ale opět opředeno tajemstvím – na mapě se objevila raketová sila a z nabourané lodi unikli nemrtví. Ti se v posledních dnech a týdnech zatoulali z lodi do vězení, a nakonec i do nemocnice. A to mě prostě neskutečně baví. I po tom roce. Activisionu se prostě povedlo vytvořit další skvělou hru, s téměř nulovými náklady, a daří se mu vedle tradičně silných nových dílů lákat i na samotný Warzone. Ten navíc rozšířil záběr série i na hráče, kteří by si nejspíše plnohodnotný (a celkem drahý) díl nikdy nekoupili.

I když jsem dříve Activisionu nadával za to, že je každý díl Call of Duty stejný, Modern Warfare s Warzonem dost možná otevřeli novou éru. Při které toho bylo restartováno mnohem víc než jen podsérie Modern Warfare.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama