RoboBlitz Recenze RoboBlitz

RoboBlitz

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

29. 11. 2006 23:36
Reklama

Na dobu, kdy se s hrami poháněnými Unreal Enginem třetí generace roztrhne pomyslný pytel, si budeme muset ještě chvíli počkat. Zatím se musí hráči spokojit se dvěma kousky. Jeden je určen pouze konzoli Xbox 360 a jde o third-person akci Gears of War a druhý je určen pro Xbox 360 (Xbox Live Arcade) i PC a jde o akční sci-fi arkádu RoboBlitz, kterou si mohou zájemci osahat prostřednictvím nedávno vydané demoverze. Po stáhnutí souboru o velikosti přibližně 180MB není v případě zájmu problém zaplatit přes internet 15 dolarů, což je zhruba 350 Kč, a zakoupit si tak speciální klíč, díky kterému se zkušební verze přerodí na plnohodnotnou hru.

O co to vlastně jde?

Ještě než si objasníme herní principy, seznámíme vás s hlavním hrdinou. Tím není nikdo jiný, než robotí technik jménem Blitz. Pracuje na stanici Opera Point Orbital Defense, kde má na starosti zařízení, respektive zbran, zvanou Space Cannon. Už nějakou dobu je jeho každodenní pracovní náplní oprava různých přístrojů, převážení nákladů a tak podobně. Ve volném čase si po šichtě užívá naplno života, zkouší u svého kamaráda nové vybavení, občas zkusí nějakou novou zbraň... Teď se však situace mění, objevují se zákeřní vesmírní piráti a tak nezbývá nic jiného, než dát do kupy vesmírné dělo a ukázat jim, kdo je tady pánem. Příběh možná působí dětinsky, ale ve skutečnosti je docela roztomilý a hlavně zde hraje druhé housle, takže na jeho kvalitách nijak zvlášť nezáleží.

Logika až na prvním místě

V dnešní době patří mezi nejpopulárnější právě ty hry, v nichž se během minuty hraní vystřílí více nábojů, než ve všech Rambo filmech (ale je to tak správně?). Na opačné straně zájmu herního publika jsou pak hry logické, k nimž se částečně řadí i RoboBlitz. Hra je rozdělena na několik sekcí, přičemž v každé z nich čeká na hráče nová sada hádanek a logických hříček, které je třeba vyřešit. Většina z nich přitom nekopíruje stokrát použité předlohy z jiných her, ale nabízí v rámci možností alespoň trošku originality. Důležitější je však fakt, že lze drtivou většinu hádanek řešit hned několika způsoby.

V jednom z křídel vesmírné stanice je například nutné "nakrmit" kovový drtič materiálem, aby mohl vytvořit náboje pro vesmírné dělo. Tento problém se dá vyřešit buď sběrem kovových předmětů, nebo sběrem kovových nepřátel, kdy člověk zabije dvě mouchy jednou ranou - vyřeší úkol a ještě se zbaví nepřátel. Stačí soupeře nalákat k drtiči, šikovně jej vyřadit z provozu EMP výbojem a pak už je to hračka, donést jeho bezvládné torzo k recyklaci. Celkově vzato jsou úkoly příjemně přímočaré, takže nehrozí žádné velké zákysy. Pokud se však přeci jenom nějaký ten problém objeví, tak stačí otevřít oči a pořádně se rozhlédnout. Řešení bude určitě někde poblíž.

Docela překvapivě patří k nejnudnějším částem hry právě ty segmenty, kde se po hráči žádá akce z pohledu první osoby. Hra v těchto momentech ztrácí dech a nic na tom nezmění ani relativně velký počet zajímavých zbraní. Ty získáváte buď sbíráním tzv. Upgradia, nebo s pomocí vašeho poskoka. Pokud pomineme energetické zbraně, střílející různé druhy elektrických výbojů, či poněkud ohraný raketomet, tak stojí za zmínku snad jen hovergun (s jeho pomocí lze do vzduchu zvedat prakticky všechny objekty) a zbraň se dvěma paprsky, s jejichž pomocí lze spojovat oddělené věci. Zmínku určitě zaslouží fakt, že hra v hojné míře využívá reálné fyziky. Nelze se tedy divit tomu, že podporuje PhysX akcelerátory a automaticky vás přinutí k instalaci potřebných ovladačů, byť žádný akcelerátor ve svém PC nemáte.

Solidní grafika

Od nezávislé hry typu RoboBlitz (soutěží i na festivalu IGF) se skutečně nedalo čekat, že bude svým audiovizuálním zpracováním konkurovat například Xbox 360 akci Gears of War, nebo dalšímu titulu v sérii Unreal Tournament. Žádné grafické orgie tedy nečekejte. Oči však zavírat nemusíte. Tvůrci z Naked Sky Ent. se docela vytáhli a na to, jak je RoboBlitz malá hra, ji dokázali obléknout do poměrně slušivého hávu. Platí to hlavně o solidních texturách a efektech. Hardwarové požadavky hry se navíc podařilo udržet na velmi přijatelné míře. RoboBlitz lze při maximálních detailech a v rozlišení 1280x1024 hrát docela pohodlně i na průměrném stroji. Zvukovou stránku hry není třeba podrobněji rozebírat. Solidně dotváří atmosféru a neruší. Hudba je na tom trošku lépe a celkově se docela dobře hodí k tomu co se odehrává na obrazovce.

Celkově vzato je RoboBlitz sympatická hra, která potěší hlavně vyznavače netradičních akčních titulů. Není důvod si nestáhnout a nezahrát alespoň zkušební verzi hry a na jejím základě se rozhodnout, zdali i pro vás bude RoboBlitz tak příjemných osvěžením, jakým bylo pro nás.

RoboBlitz
Windows PC
Xbox Xbox 360

Verdikt

Povedená akční arkáda s logickými prvky, kterou si mnozí nainstalují jen kvůli tomu, aby si prohlédli první PC hru využívající Unreal Engine 3 technologii. Ať už však bude jejich důvod k instalaci a hraní RoboBlitz jakýkoli, tak nebudou litovat

Co se nám líbí a nelíbí?

Odpočinková hratelnost, stylová grafika, nápadité hádanky, šarm.
Zvuky a akční pasáže.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama