Roblox čelí stamilionovým žalobám kvůli neoprávněnému užití hudby
i Zdroj: Roblox Corp.
Novinka Roblox čelí stamilionovým žalobám kvůli neoprávněnému užití hudby

Roblox čelí stamilionovým žalobám kvůli neoprávněnému užití hudby

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

10. 6. 2021 12:34 1

Populární interaktivní platforma Roblox se zřejmě dostane do křížku s vydavateli hudby. Obchodní sdružení National Music Publishers’ Association (NMPA), které zastupuje a hájí práva hudebníků ve Spojených státech, totiž Roblox obvinilo z neoprávněného nakládání s hudbou. Asociace v minulosti bojovala například s populárními platformami pro stahování hudby Napster a LimeWire.

Reklama

  • Obchodní sdružení NMPA žaluje Roblox
  • Na vině je neoprávněné užívání hudby a neplacení autorských poplatků
  • Mluví se o minimálně 200 milionech dolarů

Dle informací magazínu Variety NMPA tvrdí, že Roblox neoprávněně nakládá s řadou skladeb populárních umělců včetně Ariany Grande, Eda Sheerana nebo kapely Imagine Dragons. Ty do systému nahrávají a dále je sdílejí přímo hráči. Autoři ale za užití skladeb neplatí držitelům autorských práv a navíc díky tomuto systému vydělávají spoustu peněz. Organizace tak chce vysoudit minimálně 200 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 4,1 miliardy českých korun).

„Roblox vydělává stovky milionů dolarů tím, že požaduje po hráčích platby kdykoliv na platformu nahrávají hudbu - tím zneužívají nevědomost mladých hráčů, kteří nechápou jak funguje copyright - a pak se vůbec nesnaží zabraňovat porušování autorských práv nebo alespoň upozorňovat hráče na spojená rizika,“ vysvětlil problém ředitel NMPA David Israelite.

Podobným způsobem chce společnost zakročit i proti livestreamovací platformě Twitch, která prý porušuje pravidla obdobným způsobem. Ten nicméně proti porušování autorských práv bojuje sám skrze své vlastní kontrolní metodiky. Dle NMPA ale stále odmítá umělcům zaplatit.

Obě informace přinesl Israelite během výroční konference sdružení.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama