Riot Games zaplatí 100 milionů v soudní kauze kvůli mzdové diskriminaci žen
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Riot Games zaplatí 100 milionů v soudní kauze kvůli mzdové diskriminaci žen

Riot Games zaplatí 100 milionů v soudní kauze kvůli mzdové diskriminaci žen

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

28. 12. 2021 18:23

Studio Riot Games, autoři MOBA hitu League of Legends, po více než třech letech od vypuknutí ukončí soudní proces týkající se platové diskriminace svých zaměstnanců. Studio nakonec musí zaplatit celkem 100 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 2,2 miliardy českých korun), z toho 80 milionů dolarů poputuje přímo k zaměstnankyním nebo kontraktem vázaným ženám od roku 2014.

Reklama

  • Studio Riot Games v soudním procesu kvůli obvinění z finanční diskriminace žen zaplatí 100 milionů dolarů
  • Zhruba 2300 zaměstnankyň nebo externistek dostane odškodnění dle doby strávené ve firmě

Žaloba přišla v roce 2018, kdy na problematické chování společnosti upozornil server Kotaku. K řešení mělo dojít už o rok později, Riot přislíbil vyplatit celkem 10 milionů dolarů, do kauzy se ale vložil kalifornský úřad pro adekvátní pracovní podmínky (California's Department of Fair Employment and Housing), který soudu argumentoval tím, že by poškození zaměstnanci měli být odškodněni až čtyřicetinásobnou částkou. Strany se nyní dohodly na výše zmíněné částce, kterou ještě musí potvrdit soud.

Odškodnění se týká zhruba 1065 přímých zaměstnankyň a zhruba 1300 externích pracovnic, které byly na Riot vázány od listopadu roku 2014. Čím déle daná osoba ve firmě pracovala, tím vyšší je její nárok na odškodnění. Riot je také povinen upravit podmínky na pracovištích, nechat zevnějšku pečlivě kontrolovat své finance a fungování oddělení lidských zdrojů, a vyšetřit stížnosti na sexuální obtěžování v jeho kalifornských kancelářích.

Zbylých 20 milionů dolarů společnost vyplatí za soudní náklady.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama