Remedy vzpomíná na dvacetileté výročí série Max Payne
i Zdroj: Hrej.cz
Max Payne Novinka Remedy vzpomíná na dvacetileté výročí série Max Payne

Remedy vzpomíná na dvacetileté výročí série Max Payne

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

24. 7. 2021 07:35

Další významná značka, tentokrát z područí Remedy Entertainment, dosáhla včerejším dnem na další dekádu. Max Payne, známý pro přelomové technické zpracování a notorické zpomalování času, se tak může pochlubit nejen druhou desítkou ke svému věku, ale i reminiscenčním videem od původních tvůrců.

Reklama

  • Max Payne včerejším dnem oslavil 20 let
  • Část původních vývojářů vzpomíná na herní ikonu v krátkém videu


Píše se 23. července 2001, svého času stále minuskulní studio Remedy po mnoha letech příprav právě předstoupilo před hráče s prvním Maxem Paynem. Hrou, která se měla na svou dobu pochlubit nejen oslnivou, fotorealistickou grafikou, temným příběhem a lehkým neo-noir dotykem, ale především fyzikou, jež si v ničem nezadá s mnoha mladšími tituly.

Jak se však ve výsledku ukázalo, největším poutákem nebyla ani tak realistická grafika nebo dnes už úsměvná zápletka s odkazem na severskou mytologii. Hlavním tahákem byla, a do dnešního dne defacto stále je, především Matrixem o dva roky dříve zprofanovaná funkce zpomalování času, známá též jako Bullet Time, jež hře dodala šmrnc a tolik potřebný „ksicht“. Tedy přesně tu věc, kterou u dnešních, do umření recyklovaných značek, stále více postrádáme.

Jak šel čas, série se postupně rozrůstala o další iterace. Příběh zlomeného, drogově závislého policisty se tak během dalšího desetiletí dočkal hned dvou herních zpracování. Jednoho pod hlavičkou Remedy (Max Payne 2, 2003) a druhého, a do našeho času i posledního, pod jmenovkou Rockstaru (Max Payne 3, 2012). 

O poznání menší úspěch sklidila už návštěva filmového plátna. V tomto případě míníme celovečerní adaptaci z roku 2008, jež volně stavěla na prvním díle a která do ústřední role obsadila Marka Wahlberga – pro mnohé známého spíše jako tvář Sullyho z připravovaného snímku Uncharted. Pro pamětníky není nutno asi dodávat, že kvalita filmového Maxe zůstala při své premiéře dalece za očekáváním fanoušků.

Remedy vzpomíná na dvacetileté výročí série Max Payne
i Zdroj: Hrej.cz

Další věc, která dodala prvnímu dílu Maxe Paynea nehynoucí osobnost, byla nepochybně i nezaměnitelná tvář hlavního protagonisty. Ta byla jedna ku jedné, tedy alespoň natolik, jak to dovolovala tehdejší technika, inspirována hlavním tvůrcem původního děje, Samem Lakem, přičemž chraplavý hlas našemu temnému mstiteli propůjčil James McCaffrey. Oba zmíněné pány můžete v jejich lety ošlehané podobě vidět v níže přiloženém videu.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama