Scarlet Nexus Recenze Recenze Scarlet Nexus, kyberpunkového postapo nářezu

Recenze Scarlet Nexus, kyberpunkového postapo nářezu

Martin Synek

Martin Synek

15. 7. 2021 19:45

Seznam kapitol

1. TAHLE ZEMĚ NENÍ PRO LIDI 2. ŘEŽ 3. CHYBA SE VLOUDÍ

Kyberpunk, magie, rozbořená města, odporní mutanti a divoká anime stylizace. Ano, mluvíme o Scarlet Nexus. Jak tahle novinka od Bandai Namco dopadla?

Reklama

Jak už jsem několikrát ve svých recenzích zmiňoval, jsem velký fanda anime v téměř jakékoliv podobě. Scarlet Nexus je anime každým coulem a už z prvních obrázků, které jsem měl možnost vidět v době oznámení projektu, mě neobyčejně zaujal. Všechna příběhová klišé, všechny postavy jsou poplatné stylu, do kterého tvůrci z Bandai Namco hru oblékli. Osobně jsem měl malinko strach z toho, že by se ze hry mohla vyklubat další variace na Code Vein nebo třeba Personu, která je svým pojetím spíše japonskou hrou na hrdiny. Nakonec je ale vše jinak a troufám si tvrdit, že výsledek ještě o malinko předčil mé představy. 

PŘÍBĚH ZE ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE

Herní svět je sužován bytostmi z jiné dimenze. Others, jak jsou tato monstra nazývána, vystupují z tajemného jevu a živí se výhradně obsahem lidské lebky. Pro boj s nimi lidstvo zbuduje speciální vojenské jednotky, které se vyznačují tím, že je každý člen nadán nějakou superschopností. Naši hrdinové (na výběr jsou dva) se samozřejmě stanou členy takové jednotky a tím se rozhýbává soukolí spletitého příběhu, na kterém hra do velké míry stojí.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1999 Kč
  • Česká lokalizace: Ne
  • Faktor znovuhratelnosti: Nízký
  • Bude vás bavit: Chytlavý soubojový systém a skvělý příběh
  • Nebude vás bavit: Pokud nemáte rádi anime, RPG prvky a hack´n´slash

Každá z hlavních postav hry má svoji příběhovou linku a přestože se několikrát jejich osudy protnou, každý z nich sleduje hlavní příběhovou zápletku z vlastního pohledu. Kasane je dívka, která příliš lpí na tom, aby předně ochránila vlastní sestru a tomu podřizuje naprosto všechno. Je přehnaně chladná a příliš nevyniká v sociálních interakcích. Nicméně vše dokáže, stejně jako idealistický floutek Yuito, vynahradit svými bojovými dovednostmi. 

Oba hlavní hrdinové dostali do vínku schopnost psychokineze. V praxi to znamená, že dokáží myslí manipulovat s předměty, které mnohonásobně převyšují jejich hmotnost. To je však jediné pojítko mezi oběma charaktery. Zbytek je diametrálně odlišný. Nejen, že každý potkává na své cestě příběhem jiné postavy a bojuje odlišným stylem. Zároveň je také daný hrdina nucen porážet odlišné nepřátele a procházet malinko jinými oblastmi, než je tomu u postavy druhé. 

Příběhem hra nešetří, a kromě mnoha časových linií je nutné očekávat několik velmi zaměnitelných postav. Nečekejte však příběhové animace po vzoru některé z citovaných her výše, zde jde pouze o sled mnoha statických obrazovek, kde se hodně mluví a rozpravy trvají až přehnaně dlouho. Pokud tvrdnete klidně i deset a více minut u jednotlivých nepohyblivých obrázků, hra ztrácí tempo a pokusy o jakékoli zvraty prostě lépe působí v pohybu, než jen prostřednictvím strnulého obrazu. Avšak i na toto se dá zvyknout, protože samotný příběh je velmi poutavý.

TI DRUZÍ

Základem hry je perfektně navržený soubojový systém. Ten evokuje takové tituly, jakými jsou Devil May Cry nebo Bayonetta či Nier: Automata. Čistokrevný hack and slash zážitek navíc umocňují již výše zmíněné schopnosti jednotlivých postav. Takže rozsekáváte protivníky klasickými zbraněmi a pokud chladná ocel na zlouna náhodou nestačí, využíváte psychokineze, která protivníka zatluče vším, co je zrovna po neviditelné ruce. Vzduchem začnou létat automobily, vlakové soupravy, nádrže i obyčejné patníky nebo jízdní kola. O holý život je zkrátka nutné bojovat jakýmkoliv haraburdím. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama