Olympic Games Tokyo 2020 - The Official Video Game Recenze Recenze Olympic Games Tokyo 2020, návratu oficiální herní olympiády

Recenze Olympic Games Tokyo 2020, návratu oficiální herní olympiády | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

1. 7. 2021 16:01

Seznam kapitol

1. VZHŮRU DO TOKIA 2. V TÝMOVÉM DUCHU 3. SUMA SUMÁRUM (BEZ SUMA)

Už brzy se pod pěti kruhy v Tokiu rozběhne největší sportovní svátek, olympijské hry. Sega přináší herní doprovod, jak se povedl?

Reklama

NA BEDNĚ

Právě v tom tkví jeden z nejzásadnějších problémů hry. Disciplíny jsou značně nekonzistentní. Některé jsou povedené a zábavné, třeba hod kladivem. Jiné jsou sice obskurní, ale možná i proto baví (fotbal, rugby). Najdou se ale i takové, které jsou vyloženě bídné a nudné, jmenovitě stolní tenis a BMX. Nekonzistentní je navíc i náročnost. V hodu kladivem nebo basketbalu jsem hned na první pokus zdecimoval soupeře a překonal olympijský rekord o polovinu, jindy daná disciplína vyžaduje opravdu hodně úsilí a tréninku alespoň pro postup do finále, kde se o cenné placky hraje.

Nezřídka atlet nereaguje na vaše pokyny.

Tomu nepomáhá ani dost toporné a nespolehlivé ovládání, které hlavně v kolektivních sportech zlobí jak může. Nezřídka atlet nereaguje na vaše pokyny a občas dumáte nad tím, zda za neúspěch skutečně můžete vy, nebo jen to, že se hra rozhodla právě teď stisknutí tlačítek nevyhodnotit.

Výsledky navíc nově ovlivňují vaše schopnosti. Dříve jste vždy dostali ideálně připraveného sportovce a bylo jen na vás, co z něj dostanete. Teď má každý atlet ve vaší národní výpravě určitou úroveň schopností, kterou můžete upravovat skrze profilové kartičky. Tento systém ale nedává moc smysl. Schopnosti jsou tři, jsou označeny jako rychlost, síla a technika a u každého sportu ovlivňují výkonnost také tři různé, specifické atributy. Neexistuje mezi nimi ale logická provázanost, orientovat se dá podle pořadí. U “třetího” atributu (třeba síly hodu kladivem) tak rozhoduje “třetí” atribut atleta (tedy technická vyspělost). Proč?

 


NUCENÁ PAUZA

Skutečně jde o první oficiální doprovodnou hru od roku 2020, alespoň v pravém slova smyslu. V mezičase totiž pár her s puncem olympijského výboru vyšlo. Každou olympiádu doplnila arkádová zábava Mario & Sonic at the Olympic Games, v roce 2017 pak na chystanou zimní olympiádu v Pchjongčchangu lákalo DLC Road to the Winter Olympics pro Steep.


 

Problém je navíc v tom, že musíte profily pro každou disciplínu ručně měnit. To lze jen v nešikovně ukrytém menu. Také nechápu, proč nelze rychle přepínat na jiné členy týmu, logicky bych si představoval, že si celou výpravu postupně upravíte k obrazu svému a pak jen měníte atlety podle sportů. Ne, takhle to v Tokyo 2020 nefunguje, váš “tým” slouží jen jako studnice avatarů, kteří vám pomáhají v týmových sportech.

GOTTA GO FAST

Pokud toužíte po realistickém pojetí, asi už jste pochopili, že vám tady pšenka nepokvete. A stvrdí to i pohled na jakýkoliv screenshot. Sega se totiž vydala cestou maximální otevřenosti a party stylu. Společně tedy soutěží muži i ženy, váš atlet může nabývat libovolných tvarů a navíc ho můžete ověsit všelijak obskurními doplňky. Na okruzích tedy běhá Sonic, na stěnu se drápe obtloustlý rytíř v plné zbroji a homeruny může pálit třeba miniaturní dáma v obleku neandrtálce. Rychlost běhu navíc signalizují plameny, divoké efekty, kladivo doletí dál, pokud na něj pořádně zařvete, skok do dálky podpoří to, když roztleskáte obecenstvo a vrcholem jsou speciální schopnosti, kdy stisknutím dvou tlačítek zasmečujete z půlky hřiště. 

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

Ano, pokud se přes zmíněná fakta přenesete, dostanete zábavný set arkádových miniher, který třeba při hraní ve dvou přináší opravdu vtipné momenty (viz naše vysílání). Na druhou stranu právě něco podobného přináší Sonic s Mariem a pokud chcete střízlivější pojetí olympiády, máte smůlu. Stejně tak máte smůlu, pokud nepocházíte z jedné z 80 vybraných zemí. Skutečné olympiády se má účastnit 205 národů, proč jich 145 chybí, upřímně netuším. S Českem i Slovenskem nicméně počítat můžete.

Já osobně bych si autentičtější zážitek ve stylu Londýna 2012 a jeho předchůdců dal s chutí. Styl novinky se mit proto tak úplně nelíbí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama