Necromunda: Hired Gun Recenze Recenze Necromunda: Hired Gun, temné "levné" variace Dooma ze světa Warhammer 40K

Recenze Necromunda: Hired Gun, temné "levné" variace Dooma ze světa Warhammer 40K

Radek Raudenský

Radek Raudenský

23. 6. 2021 15:05

Seznam kapitol

1. TEMNÝ HVOZD ŠROTEM SE HEMŽÍ 2. NECHCEŠ UŽ CHCÍPNOUT?

Když dělá Doom vše nejlépe, je těžké mu v žánru konkurovat. Streum On to ale přeci jen zkusilo, a to dokonce v AA produkci. Povedlo se?

Reklama

Doom je už desítky let naprostou modlou dynamických akčních first-person stříleček. Ve své kategorii dělá vše nejlépe – skvělý pohyb, pocit ze střelby, v současnosti i velmi pohledné prostředí a samozřejmě úžasný soundtrack. Dalo by se říct, že se této sérii nedá téměř nic vytknout – v takovém případě je ale velmi těžké vytvořit dílo ze stejného žánru, které by se dalo s tímto gigantem rovnat. To ale nakonec dnes recenzovaná Necromunda ani nechce – nemá žádné AAA ambice, naopak se chlubí dvouáčkovou výrobou i cenovkou. A dle mého je nutné tyto skutečnosti nakonec promítnout i do celkového hodnocení. Tak abychom byli na jedné notě.

Necromunda: Hired Gun bylo oznámeno relativně nedávno, přesněji řečeno letos v březnu, a mou pozornost získalo hned. Akční záběry ve videu byly doplněny brutální atmosférou oblasti Necromunda, podsvětí světa Warhammer 40 000. Jako žoldák máte přijímat zakázky a ničit ty, na které je vypsaná odměna. To vše s plejádou zbraní i vlastním čtyřnohým společníkem. To zní dost slibně, nezbývá nic jiného, než se do toho s vervou pustit.

TEMNÝ HVOZD ŠROTEM SE HEMŽÍ

Svět Warhammeru 40 000 je velice rozmanitý. Na jedné straně se pyšní masivními, bohatě zdobenými městy, na straně druhé se skrývá Necromunda - svět plný šrotu a průmyslového odpadu produkovaného výrobou zbraní. Takový svět není pro žádné měkouše, hemží se gangy, kriminálníky, vrahy a špinavou prací. I přes to ale Impérium nechává Necromundu bez vymáhání zákona – všechno tu totiž funguje na základě nepsaných pravidel. Nikdo nechce vzdorovat Impériu a bossové zdejších gangů nastavili jasné pokyny, které nikdo nesmí porušovat. A kdo hlídá, že se tak nestane? Vy. Žoldák, který jde za vidinou bohaté odměny.

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

Tedy alespoň taková je premisa, se kterou se Hired Gun prezentovalo a kterou vám hra připomíná při každém zapnutí. To vše ale padá do hlubin s první odehranou misí, do které jdete s dvěma parťáky. Informace od vašeho zdroje byly mylné a najednou čelíte obrovské přesile, která rychle smete vaše kolegy. Vás naštěstí zachránila bohatá “velká ryba” podsvětí jménem Kal Jerico, který vás zavede do místa zvané Martyr’s End. 

Velice rychle se tak dostáváte do centra dění. Hra se odehrává formou misí, i když příběh moc kupředu neplyne. Ono obecně o příběhu nelze moc mluvit. Nejde ani tak o to, že by fungoval jako u Doomu, spíše je velice zmatečný a připomíná MMORPG – mluvíte s jednou postavou, přeběhnete k druhé, následně ke třetí a vybíráte si misi bez nějakých větších spojitostí. Po pár hodinách jsem naprosto ztratil přehled ve jménech jednotlivých gangů, jejich členů, motivací nebo míst. Martyr’s End se tak nakonec stane pouze rychlou přestupní stanicí mezi dalšími misemi a dialogy jsou vedlejším nutným zlem. A je to škoda – v příběhu se navíc vůbec neodráží fakt, že jste jen špinavý bounty hunter. To vám naznačí až vedlejší mise, které se generují vedle těch hlavních, a skutečně přinášejí dobře odměněnou špinavou práci. Hlavní příběhová linka se točí hlavně kolem odplaty.

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

VIDÍM VYSOKO, SEDÍM DALEKO

Je vidět, že se studio Streum On snažilo protlačit do Necromundy nějaký příběh, a to zejména kvůli zasazení do půvabného světa Warhammer 40 000, zkrátka se to ale moc nepodařilo. Nepomáhají tomu ani cutscény, které mají mizernou kvalitu a je na nich vidět velký nedostatek zkušeností. Postavám chybí emoce, jejich pohyb je strašně nepřirozený a animace na sebe často navazují velice bizarním způsobem. Jediné štěstí je to, že žánr hektických FPS nestojí na příběhu nebo cutscénách, ale na střílení.

Necromunda je jako taková dost temná.

A musím říct, že zrovna to se malému týmu povedlo. Do každé mise se pouštíte přes menu s inventářem. Zde si můžete navolit čtveřici zbraní, které si do dané úrovně přinesete, a další předměty, které trochu připomínají jednodušší RPG. Brnění vás klasicky ochrání, přívěsky zase přinášejí štěstí pro kritické zásahy nebo lepší nalezené vybavení. 

Jakmile si správně nastavíte loadout, můžeme se rovnou pustit do střílení, kde se naštěstí Necromundě daří. Úspěch začíná zasazením, ve kterém se studio neuvěřitelně vyřádilo. Jednotlivé úrovně vypadají opravdu efektně, skvěle zapadají do světa plného špinavého industriálna a váš pobyt hbitě střídá malé, uzavřené prostory a rozlehlé komplexy, které mě zaujaly asi nejvíce. Některé stavby či lokace působí gigantickým a uvěřitelným dojmem. A když náhodou charakteristická obrovskost chyběla, jistotou byly lokace sestávající z všudypřítomného omláceného kovu a také spousty gore prvků – roztrhaných těl, kusů končetin a všudypřítomné krve. I tento prvek má ale své ale – Necromunda je jako taková dost temná, vývojáři se ale rozhodli udělat vaše nepřátele ještě tmavší! V určitých oblastech je tedy problém nepřítele vůbec zmerčit.

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

S krví nešetří hra ani při boji. Při střelbě cáká krev z těl nepřátel všemi směry a zanechává efektní skvrny. Samotné střílení je zkrátka skvělé. Stačí pár výstřelů abyste pochopili, že gunplay Streum On zvládlo. Začátek hry je sice o něco pomalejší, jelikož ještě nemáte k dispozici hák, se kterým se přitahujete, s jeho získáním se ale boj stane ještě dynamičtějším a při vyšší obtížnosti se jedná o další tuze zábavnou frenetickou střílečku. Samozřejmě ani hák ale není úplně bez chyb – hra vám totiž neukáže místo, kde se uchytí. Často tak střílíte naslepo a necháte se unášet automatickým přichycením, což někdy není úplně spolehlivá metoda.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama