Hardware Článek Recenze Logitech G Pro X, herního headsetu, kterému k dokonalosti chybí opravdu málo

Recenze Logitech G Pro X, herního headsetu, kterému k dokonalosti chybí opravdu málo

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

2. 7. 2021 19:25 4

Seznam kapitol

1. BALENÍ A KONSTRUKCE 2. MIKROFON, ZVUK A SOFTWARE

Jako celoživotnímu geekovi mi za rok projou pod rukama desítky zajímavých hardwarových produktů. Ať už se ale bavíme o noteboocích z různých cenových kategorií, prémiových mobilních telefonech či všemožných herních periferiích, jen málokdy mě nějaký produkt vyloženě potěší. Jako rozený kritik se řídím legendárním Trautenberkovým citátem „To kyselo je moc kyselý a ten bramborák je moc bramborovej!“ Občas se ovšem vynoří produkt, u nějž hledám zápory jen velice těžko – a právě do této kategorie se řadí i herní headset Logitech G Pro X. Proč se mi právě tato herní sluchátka tolik zalíbila? Inu, to se hned dozvíte – nenechám si to přeci jen pro sebe!

Reklama

Balení

Pokud jste se již někdy četli některý z mých textů o herním hardwaru, jistě jste si všimli, že nejsem velkým fanouškem křiklavých barev, velkohubých prohlášení či „kolotočářských“ světýlek. Sluchátka od Logitechu mě tedy potěšily již při pohledu na krabici, která je paradoxně tak tmavá, že byste si jí možná v krámu ani nevšimli. Kombinace černého balení s lesklým černým textem ovšem působí velmi elegantně a dává tušit, že ani produkt skrývající se vevnitř nebude svým uživatelům blikáním způsobovat epileptické záchvaty.

Po otevření krabice vás navíc kromě sluchátek přivítá i opravdu bohatá porce příslušenství:

  • Odnímatelný mikrofon
  • Stručný grafický návod
  • Opletený oboustranný 3,5 mm kabel s ovládáním mikrofonu a hlasitosti o délce cca 200 cm
  • Standardní oboustranný 3,5 mm kabel (pro připojení telefonu) s ovládacím tlačítkem o délce cca 150 cm
  • Opletený Y splitter pro připojení přes audio konektory
  • Externí zvuková karta pro připojení přes USB
  • Náhradní látkové náušníky
  • Látkový obal na přenášení sluchátek
Mimo standardní sady kabelů se v balení setkáte i s externí zvukovou kartou a stylovým cestovním obalem
i Zdroj: Hrej.cz
Mimo standardní sady kabelů se v balení setkáte i s externí zvukovou kartou a stylovým cestovním obalem

Tak dlouhý seznam příslušenství není zvykem ani u těch nejvyšších kategorií sluchátek, v tomto případě pro něj ovšem existuje vcelku jednoduché vysvětlení. Doporučená maloobchodní cena Logitechu G Pro X je 3 500 Kč, což headset řadí právě do vyšší cenové kategorie. Sluchátka jsou ovšem na trhu již dva roky, díky čemuž je dnes v běžných obchodních řetězcích pořídíte za ceny jen lehce přes dva tisíce korun. A více muziky za méně peněz? To rozhodně bereme!

Většina dodávaných kabelů je opletená, za což Logitechu náleží pochvala
i Zdroj: Hrej.cz
Většina dodávaných kabelů je opletená, za což Logitechu náleží pochvala

Několik druhů kabelů v balení je v dnešní době víceméně standard, ovšem externí zvuková karta, díky které získáte možnost poměrně výrazných úprav zvukového vstupu i výstupu, je příjemným úkazem. No a koženkové náušníky obecně nepatří k nejtrvanlivějším částem sluchátek, přítomnost náhradních látkových tedy potěší každého prakticky smýšlejícího člověka. Překvapila mě i kvalita přiloženého textilního obalu – čekal jsem levný čínský hadřík, ale materiál působí na omak překvapivě příjemně.

Konstrukce

A velmi bytelně působí i sluchátka jako taková. Obzvláště ve srovnání s naposledy testovanými Creative SXFI Gamer je, navzdory momentálně nižší ceně, kvalita zpracování na výborné úrovni. Logitech se u G Pro X navíc zcela vykašlal na RGB podsvícení i módní lesklé plochy. Zatímco první zmíněnou vlastnost ocení hlavně starší a konzervativnější hráči, tu druhou pravděpodobně kvitujeme s povděkem všichni – se šmouhami a zbytečnými otisky prstů je kamarád jen málokdo. Logitech se tedy na náušnících rozhodl využít hladký matný plast s příjemnou povrchovou úpravou. Stříbrné logo výrobce se nachází uprostřed efektně vyfrézovaného „disku“.

Hladká a matná povrchová úprava náušníků působí velmi elegantně
i Zdroj: Hrej.cz
Hladká a matná povrchová úprava náušníků působí velmi elegantně

Hlavový most je kovový a nastavitelný po celkem jedenácti dílcích, díky čemuž je jednoduché najít správnou velikost pro hlavy všech velikostí a tvarů. Navzdory relativní flexibilitě most v klidu působí tuhým dojmem – pokud s ním nebudete vší silou vyvádět psí kusy, nic se mu nestane. Retro kroucené kabely směřující od náušníku k mostu pak dokreslují dojem velmi solidně sestaveného produktu „ze staré školy“.

Náušníky i hlavový most jsou navíc bohatě polstrovány, ani po několika hodinách na hlavě tak necítíte tlak na uši či temeno. Troufám si říci, že mnoho pohodlnějších sluchátek jsem na hlavě zatím neměl. Zvuková izolace je pak plně přiměřená třídě a použití. Aktivní potlačování hluku sice není přítomno, ale ruku na srdce – kdo z nás má doma tolik řevu, aby tuto funkcionalitu u domácího headsetu využil?

S polstrováním se nešetřilo, v kombinaci s hmotností pouhých 320 g si rozhodně nebudete stěžovat na nepohodlí
i Zdroj: Hrej.cz
S polstrováním se nešetřilo, v kombinaci s hmotností pouhých 320 g si rozhodně nebudete stěžovat na nepohodlí

Veškeré ovládací prvky sluchátek jsou přítomny na kabelu, na náušnících tedy nenajdete žádná tlačítka, což je trochu nezvyk. Ten pravý je naprosto netknutý, na levém pak najdete jen 3,5 mm konektory pro kabel a mikrofon. Ani jeden z konektorů u testovaného kusu neprokazoval žádnou vůli, mikrofon je navíc příkladně zajištěn na místě tvarovým elementem. 

Zpracování sluchátek je tedy na výborné úrovni, výhrady budou mít jen hráči, kteří jsou zvyklí ovládat sluchátka přímo z náušníků – těm se na ovládání na kabelu bude zvykat hůře. Výbava ovládacího modulu je poměrně skromná – obsahuje jen kolečko hlasitosti a posuvné tlačítko pro zapnutí a vypnutí mikrofonu. Proti zpracování kolečka hlasitosti nemám žádné výhrady, mikrofonový slider by si ovšem zasloužil více péče. Pro vypínání a zapínání funkce mikrofonu bych osobně volil spíše jednodušší a intuitivnější tlačítko. Indikaci zapnutého/vypnutého stavu zde navíc představuje jen lehce přehlédnutelná červená podkladová barva pod sliderem, což je v této cenové kategorii trochu škoda.

Ovládací modul sice dostal praktický klip pro ukotvení na tričku, ovládání mikrofonu však má jisté mezery
i Zdroj: Hrej.cz
Ovládací modul sice dostal praktický klip pro ukotvení na tričku, ovládání mikrofonu však má jisté mezery
První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama