Hardware Článek Recenze levného bezdrátového headsetu HP X1000

Recenze levného bezdrátového headsetu HP X1000

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

20. 4. 2021 12:15

Seznam kapitol

1. BALENÍ A KONSTRUKCE 2. ZVUK, MIKROFON A VÝDRŽ

Současná epidemiologická situace vysoce nahrává době sluchátkové. Ať už jde o pracovní schůzky, u kterých jsou sluchátka často nutností, nebo schůzky herní, kde tento vynález nejen zvýší vaši konkurenceschopnost, ale také odizoluje uši vaší přítelkyně od hýkavého smíchu a nevhodných hlášek vašich kamarádů. Sluchátka holt dnes k výkonu své činnosti potřebuje většina hráčů, ne každý je však ochoten investovat vyšší jednotky tisíc do modelů s aktivním chlazením uší, vibracemi a kůží z bílého tygra.

Reklama

Mezi takovou skupinu hráčů se řadím i já. Headset mimo práce nevyužívám nijak často, ale když už k tomuto posvátnému aktu dojde, nechci se motat do kabelů a omezovat svůj pohyb po místnosti do okruhu délky kabelu. V nabídce tuzemských e-shopů mě tak zaujal headset HP X1000, který za ceny startující na hranici 1 500 Kč alespoň v teorii nabízí řešení takových trablů. Zároveň se také jedná o jeden z nejlevnějších bezdrátových headsetů na českém trhu, a pravděpodobně vůbec nejlevnější produkt, který na sobě nese jméno známé značky. Platí však v tomto případě známé pořekadlo „Kdo šetří, má za tři?“ Nebo headsetu přistane spíše nálepka „Laciné, dvakrát placené?“ To (a mnohem více) se dozvíte v naší recenzi.

BALENÍ

Dojem, že se nejedná o barvami hýřící produkt sponzorovaný prominentními YouTubery, vám vyvstane na mysli již při prvním pohledu na prodejní balení. Místo velkolepých (a velkohubých) herních sloganů vás přivítá střídmá modrobílá krabice, na níž se však dozvíte vše potřebné. Uvnitř se pak kromě samotných sluchátek skrývá i USB přijímač, nabíjecí kabel a návod.

Balení headsetu je velmi střídmé a decentní
i Zdroj: Hrej.cz
Balení headsetu je velmi střídmé a decentní

Rovnou u návodu se na chvíli zastavíme, protože firma formátu HP by i takovým drobnostem měla věnovat větší pozornost. Nejen že se v přibaleném manuálu skýtají překlepy, minimálně u kusu poskytnutého na recenzi jsou v něm také uvedeny neaktuální informace. Konkrétně se jedná o návod na stažení doplňkového softwaru OMEN Command Center dostupného v Microsoft Store. Při pokusu o provedení tohoto aktu totiž zjistíte, že žádný takový program Microsoft Store nezná. Zdatný internetový uživatel si samozřejmě nějakým způsobem dohledá, že OMEN Command Center byl v nedávné minulosti přejmenován na OMEN Gaming Hub, ti méně zdatní z nás však na takovou informaci vůbec nemusí narazit – tím spíše v případě, že půjdou hledat rady na oficiální stránky Hewlett Packard. Tam se totiž po zadání výrazu „HP X1000“ dozví jen o existenci stejně pojmenovaných reproduktorů a myši. O vlastním headsetu jako by HP vůbec nevědělo.

Pravděpodobně si říkáte, že je to jen zbytečné hledání chyb někde, kde vlastně úplně nejsou. Do jisté míry souhlasím, levný bezdrátový headset však svým dětem může koupit spousta rodičů, kteří si v takové situaci nebudou vědět rady. Sluchátka sice fungují i bez dodatečného softwaru (základní ovladače si operační systém nainstaluje sám), ovšem na ekvalizér nebo zapnutí 7.1 zvuku v takovém případě musíte zapomenout.

KONSTRUKCE

Pojďme se však věnovat podstatnějším věcem, začněme například konstrukcí tohoto uzavřeného headsetu. S tou jsem už byl naopak nadmíru spokojen. Pryč je doba, kdy jste za podobné peníze dostali lesklou a vrzající plastovou hračku, na kterou jste se báli nehezky podívat, aby se náhodou nerozpadla. Plasty jsou sice zastoupeny v hojné míře, působí však kvalitním, dospělým, a hlavně bytelným dojmem. Kovový most je taktéž odolný, díky mírnému sražení hran se navíc HP vyvarovalo chyby, která by z něj omylem udělala řezný nástroj. Pružná a dostatečně polstrovaná čelenka se výborně přizpůsobuje hlavám různých velikostí a tlak na uši je přesně takový, aby headset při běžném využití nepadal z hlavy, ale zároveň zůstal pohodlný i při delších herních seancích. Ani po pěti hodinách používání jsem necítil žádný výrazný diskomfort, váha 335 gramů v realitě nevadí a pocení uší bylo taktéž v normě – za mě tedy velký palec nahoru. O nějakém srovnání s bezejmennými čínskými headsety za pár stovek, se kterými mám poměrně bohaté zkušenosti, nemůže být řeč. To stejné platí i o izolaci od okolí – pokud netrpíte akutní nedoslýchavostí, nebudete rušit zbytek domácnosti.

USB přijímač je šikovně schován pod levým náušníkem
i Zdroj: Hrej.cz
USB přijímač je šikovně schován pod levým náušníkem

Pravá strana headsetu tradičně není ničím extrémně zajímavá, důležité věci se dějí na levém náušníku. Jeho boční strana je odnímatelná, pod ní najdete šikovně skrytý USB přijímač. Krytku s logem HP drží na místě dva menší, avšak dostatečně silné magnety. Přední straně dominuje mikrofon, který je dostatečně ohebný a nastavitelný, přesto relativně robustný. Nelze jej však odstranit či zasunout, u singleplayerových titulů (či u snahy o pití či jídlo) tedy bude překážet. Indikace stavu mikrofonu je vyřešena obvodovým kroužkem na jeho konci, při deaktivaci má člověk periferně na očích dobře viditelnou červenou záři. MicroUSB nabíjecí konektor v roce 2021 nepotěší, v této cenové kategorii však nelze očekávat zázraky.

Tlačítka jsou ergonomicky dobře vyřešená, potěší velké tlačítko vypnutí mikrofonu a kolečko na nastavení hlasitosti
i Zdroj: Hrej.cz
Tlačítka jsou ergonomicky dobře vyřešená, potěší velké tlačítko vypnutí mikrofonu a kolečko na nastavení hlasitosti

Zázračná nejsou ani fyzická tlačítka, avšak svému účelu bez problémů postačí. Drobné vypínací tlačítko sice při hraní nenahmatáte, ale přiznejme si – kolikrát jste poslepu vypínali herní headset? Tlačítko pro vypnutí mikrofonu je naopak příjemně velké a lehce nahmatatelné, hlasitost se ovládá intuitivně kolečkem. Posledním důležitým prvkem je stavová dioda samotných sluchátek, která se nachází mezi tlačítkem vypnutí sluchátek a mikrofonu. V zapnutém stavu svítí bíle, stav baterie pod 20 % indikuje oranžovým blikáním a při nabíjení dioda svítí taktéž oranžově, ale tentokrát nepřerušovaně. HP se nesnažilo objevit Ameriku a je to tak dobře – celkový dojem z konstrukce je vzhledem k cenové relaci velmi dobrý.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama