Článek Recenze: JBL Quantum 600

Recenze: JBL Quantum 600

Radek Raudenský

Radek Raudenský

19. 3. 2021 15:20

Známá značka JBL vkročila i do herního průmyslu - jak toto rozhodnutí vyšlo?

Reklama

Sílu herního průmyslu už zaregistrovala spousta značek, které se dříve věnovaly "klasickému" hardwaru. Mladému průmyslu generujícímu miliardy dolarů propadla i značka JBL, kterou můžeme znát díky výrobkům napříč celým audio průmyslem, od levných reproduktorů po studiová sluchátka.

Naproti hráčům tak JBL na začátku minulého roku vykročilo se speciální řadou Quantum. Tu symbolizuje heslo „Zvuk je přežití“ a celkem jí reprezentuje sedm herních headsetů. I zde JBL razí svůj tradiční přístup ke vzhledu, ke kterému přidává jednoduché světelné doplňky. My jsme do redakce od českého distributora dostali k recenzi model JBL Quantum 600 – zástupce vyšší střední třídy nabízející prostorový zvuk, vyvážení hry a chatu, bezdrátové připojení a samozřejmě i příslib skvělého zvuku. Povedlo se?

Balení a vzhled

Musím se přiznat, že jenom málo produktů osloví už svým balením. Často se setkáte se zajímavou, ale nikterak bombastickou krabičkou. To ale není případ Quantum 600. Sluchátka dorazí v krásně pevné, barevné krabičce, ještě hezčí podívaná se naskýtá při odepnutí magnetického příklopu, který odhalí sluchátka za průhledným plastem. Už takto se umí JBL prodat. Samotné balení obsahuje sluchátka, nabíjecí kabel, USB dongle a kabel jack.

Recenze: JBL Quantum 600
i Zdroj: Hrej.cz

Po vzhledové stránce jsou Quantum 600 poměrě uniformní a výrazně se neliší od ostatních sluchátek JBL. Jediný prvek, který by vám mohl napovědět, že se jedná o herní sluchátka, je vyklápěcí mikrofon a osvětlený název výrobce. Samotné náušníky jsou příjemné, měkké a pocení uší jsem nepocítil. Most je tvořen z tvrdého plastu a na vnější straně jsou velmi hezky vyobrazeny jednotlivé úrovně nastavení velikosti. I když Quantum 600 nedisponuje aktivním potlačení okolního hluku, pevné sevření tuto funkci velmi dobře zastupuje. Osobně jsem neměl s několikahodinovým nošením na hlavě žádný problém, ale na konci dne jsem nakonec sluchátka rád odložil.

Na spodní straně mušlí nalezneme ovládací tlačítka, o jejichž funkci se pobavíme později. Celkově design rozhodně neurazí, i když bych si vnější okruh mušlí dokázal představit spíše s matným plastem, který nebude tak očividně zachytávat otisky prstů či šmouhy.

Mikrofon

Jak jste si mohli z fotografií všimnout, mikrofon je vyklápěcí, což je za mne obrovské plus. Při zaklopení se mikrofon vypne, což vám naznačí rovnou dvě signalizace – první je LED světlo na konci mikrofonu, které svítí červeně. Druhá a mnohem zajímavější je plechové cvaknutí v levé mušli. Upřímně nevím, jestli jde o čistě akustický efekt, rozhodně ale jde o jeden z nejoriginálnějších způsobů, na které jsem při používání různých herních sluchátek narazil.

Recenze: JBL Quantum 600
i Zdroj: Hrej.cz

Samotné snímání mikrofonu ale rozhodně jedním z nejlepších není. JBL umí dělat skvělý zvuk (jak se později dočtete), kvalita mikrofonu je ale minimálně o jednu cenovou divizi níže. Samozřejmě snímání zvuku naprosto stačí pro povídání s kamarády a chatování ve hře, od sluchátek za více jak 4 tisíce korun bych ale čekal o něco lepší výkon. Ukázku si můžete poslechnout níže.

Zvuk

Jak už jsem naznačil, hned na začátek mohu říct, že se zvuk povedl. Headset disponuje 50mm měniči s impendací 32 ohmů a citlivostí 100 dB. Je jasné, že díky svému zaměření bude zvuk trochu jiný než u studiových sluchátek. U Quantum 600 se bavíme o hlubším ale živém zvuku, který si samozřejmě můžete vyladit pomocí přiloženého ekvalizéru. Určitě se sluchátka hodí spíše k poslechu elektronické a popové hudby než k rocku a podobným žánrům. Po porovnání s konkurenčními sluchátky ale mohu říct, že i co se poslechu hudby týče jsou Quantum 600 nadprůměrně živá a hluboká.

U her je to ale jiná písnička. Díky vlastnímu softwaru JBL QuantumEngine zjistíte, že sluchátka podporují technologii DTS a JBL QuantumSURROUND. Druhá zmíněná technologie spočívá ve využití 7.1 prostorového zvuku, který je o píď lepší než všechny podobné technologie, zvuk je ale velmi plochý a evokuje pocit jako byste se nacházeli pod vodou, nebo by vám zvuk pouštěl reproduktor mobilu. Dle mého jsme stále opravdu hodně daleko od toho, aby podobná technologie u sluchátek v relativně obyčejné cenové kategorii fungovala podle očekávání. Ale využití technologie DTS mě opravdu nadchnulo.

Recenze: JBL Quantum 600
i Zdroj: Hrej.cz

Popis DTS, neboli Digital Theater Sound, tvrdí, že technologie dokáže přinést prostorový zvuk. To bych tak úplně netvrdil, své použití v kinech ale rozhodně nezapře. Jak už jsem zmiňoval, sluchátka mají spíše hlubší zvukové pojetí přející těm, kteří si libují v basech. To nahrává například střílečkám či akčním titulům, avšak teprve při zapnutí technologie DTS přichází skutečně pohlcující zážitek. Schválně jsem si pustil trailer Battlefield V – War in the Pacific. Po prvních sekundách jsem skutečně zažíval pocity jako v kině. Battlefield má obecně z hlediska dunivého zvukového podkresu jednu z nejlepších atmosfér, což umocňují i basové podtóny výbuchů, střel i hudby. Nedalo mi to a vrhnul jsem se přímo do hry – a pocit jsem měl úplně stejný.

Ten pocit se opravdu špatně popisuje, obzlášť v dnešní době, kdy nemůžeme do kina. Určitě si ale pamatujete momenty při sledování akčních filmů, kdy vám při výbuchu brnělo díky úderným basům celé tělo. Zde se dočkáte úplně stejného pocitu. A je to opravdu neskutečné. Samozřejmě se tak neděje pouze v Battlefieldu, DTS obecně zlepšuje zážitek i v dalších hrách, které najednou působí více „kinosálovým“ způsobem. A pokud se takto bavíme o hrách, věřte, že obdobně technologie funguje i u technicky kvalitních filmů či seriálů.

Funkce a software

Sluchátka disponují speciální funkcí, při které se vám do počítače nainstalují dva ovladače, označené jako Quantum 600 Chat a Quantum 600 Game. Zatímco driver Chat můžete připojit do Discordu či jiných komunikačních nástrojů, Game poslouží ke všemu ostatnímu. Skrze ně pak mixujete hlasitost pomocí kolečka na levé mušli. Podle otočení si můžete určit, jestli chcete zvýšit hlasitost vašich kamarádů, nebo hry. Samozřejmostí je i druhé kolečko pro ovládání celkové hlasitosti sluchátek.

Recenze: JBL Quantum 600
i Zdroj: Hrej.cz

Samotný software vypadá stejně stylově, stejně jako krabička. Nabízí možnost nastavení ekvalizéru sluchátek, zapnutí technologií DTS či QuantumSURROUND, ladění mikrofonu, respektive jeho hlasitosti a nakonec i osvětlení nápisu JBL. Sluchátka lze připojit i k PlayStationu (skrze USB dongle) či Xboxu (jack). Co se dosahu týče, mohl jsem se sluchátky volně procházet celým domem, první zavřené dveře ale signál dost utlumí.

Baterie

Jak už jsem na začátku předesílal, sluchátka JBL Quantum 600 jsou bezdrátová, máme tu tedy souboj s baterií. A u JBL je to bohužel souboj bolestivý. Nejde ani tolik o samotnou výdrž – sluchátka vám vydrží po celý den, ale jen pokud nemáte zapnuté osvětlení. Oficiálně JBL deklaruje 14 hodin výdrže. Bohužel sluchátka nelze během nabíjení používat, respektive existuje možnost připojení přes jack. To ale znepřístupní ekvalizér, prostorový zvuk i mikrofon. Za mě je to obrovská škoda, jde ale rozhodnutí celé rodiny Harman, která spravuje i AKG. První dny jsem s touto skutečností bojoval, nakonec jsem USB kabel zapojil do nabíječky pro mobil a nechal sluchátka nabíjet přes noc. Pokud ale jednou zapomenete a sluchátka zahlásí nízkou baterii během dne, musíte se s nimi minimálně na hodinku rozloučit.

Recenze: JBL Quantum 600
i Zdroj: Hrej.cz

Závěr

JBL Quantum 600 rozhodně nejsou špatná sluchátka a využití technologie DTS mě nadchla. Naprostému doporučení ale brání několik much, a to zejména výdrž baterie ve spojení s nemožností plnohodnotného používání při nabíjení. Pokud ale věříte JBL v rámci zvuku a sluchátka chcete kvůli pohodlí a zvuku, nikoliv kvůli univerzálnosti, budou JBL Quantum 600 dobrou volbou. Dnes recenzovaný kousek můžete zakoupit na czc.cz za 4190 korun.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama