F1 2021 Recenze Recenze F1 2021, skvělé formulové hry, ve které to můžete vrátit Hamiltonovi

Recenze F1 2021, skvělé formulové hry, ve které to můžete vrátit Hamiltonovi | Kapitola 3

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

20. 7. 2021 13:05 2

Seznam kapitol

1. Môj príbeh nekončí, já ďalej hrám a padám viac než stávám 2. Běžný (nad)standard... 3. "Technicky vzato žádný pokrok neexistujeeeee"

Jeden pandemií poznamenaný rok se s druhým pandemií poznamenaným rokem sešel a situace v herním průmyslu je opět kritická. Na herních akcích se místo oznamování vydání dočkáváme spíše oznamování odkladů a prapor interaktivní zábavy momentálně drží nad vodou převážně každoroční sportovní a závodní tituly. Kontroverzní hry s rokem ve jméně nás často unavují a není se ostatně čemu divit – ze staré hry samozřejmě nevznikne nová pouhou obměnou soupisek a úpravou uživatelského rozhraní.

Reklama

KDO CHCE ZÁVOD ČISTÝ, RYZÍ, PUSTÍ SI JEJ BEZ KOLIZÍ

Mimo příběhový režim a kariéru jsou k dispozici i rychlé závodní víkendy, časovky, a hlavně obecně velmi opomíjený splitscreen, který se v sérii s velkou slávou znovuobjevil minulý rok. Pokud jste si minulý rok stejně jako já krátili nekonečnou pandemii sledováním virtuálních formulí, jistě vás potěší dedikované menu věnované právě e-sportovým kláním. V době po vydání je ale zatím celé zašedlé, a tak je třeba vzít zavděk běžným multiplayerem. A ten je, obzvláště s přihlédnutím k e-sportovým ambicím titulu, celkem zklamáním – a to hlavně technicky. 

Závod nevybouřených jedinců může dopadnout prakticky jakkoliv. Například takhle...
i Zdroj: Hrej.cz
Závod nevybouřených jedinců může dopadnout prakticky jakkoliv. Například takhle...

Nabídka módů uspokojí nováčky i zkušené jezdce, přičemž oběma skupinám radím volit spíše nový mód „Beginner friendly“, který obsahuje kvalifikaci na jedno kolo, pětikolové závody, a hlavně vypnuté kolize, což je vzhledem k povaze otevřeného formulového závodění nepsaná nutnost. Náhodní živí hráči bohužel zpravidla nezvládají jezdit konzistentně, vyrovnaně a bez přehnané agrese (všechna čest výjimkám), pokud tedy nemáte zavedenou partu, raději se zbytečné frustraci s bouráním vyhněte.

Slovo frustrace pak krásně shrnuje i technický stav síťového hraní – matchmaking mě pravidelně házel do sotva rozjetých závodů a snaha obejít tuto vlastnost založením nové místnosti se nesetkala s úspěchem. Také jsem se několikrát zasekl na načítací obrazovce, ze které mě dovedla vysvobodit jen svatá kombinace Alt+F4. A to jsem, podotýkám, hrál produkční verzi s aplikovanými day-one záplatami.

ZKOUMÁNÍ BRZDOVÝCH KANÁLKŮ

F1 2021 obecně technicky tak trochu přešlapuje na místě. Oproti předchozímu ročníku sice hra trochu prokoukla díky agresivnější saturaci, ani ta však nezachrání všechno, a obzvláště v oblačných závodech si připadáte jako v několik let staré hře. Ještě horší je pak situace v pozávodních animacích a rozhovorech, kde to vypadá, že vývojáři v Codemasters v životě neviděli lidskou postavu. Druhů animací je navíc žalostně málo, a když se vás reportérka Claire po dvacáté ptá na ty stejné otázky v té stejné garáži, máte chuť jí vzít mikrofon a narvat jej Racing Pointu Aston Martinu do brzdových kanálků.

Wille, kamaráde... Tak co ty náramky?
i Zdroj: Hrej.cz
Wille, kamaráde... Tak co ty náramky?

V kariéře vás sice občas přijde navštívit světoznámý reportér Will Buxton, který je mezi veřejností známý jako sběratel podivuhodných náramků mj. díky dokumentu Drive to Survive, ani jeho virtuální alter-ego ovšem nedovede situaci zcela zachránit. V tomto kontextu hře paradoxně „škodí“ příběhový režim, ve kterém jsou veškeré filmečky skvěle technicky zvládnuté. Při jejich porovnání s in-game animacemi pak má hráč pocit, že sleduje dva úplně odlišné tituly. Chápu že „odstřihnout“ konzole minulé generace by finančně nebylo úplně moudré rozhodnutí, nicméně nebýt odlišných monopostů, měl bych asi s rozeznáním posledních tří ročníků F1 vedle sebe celkem problém.

Nijak závratné grafické zpracování na druhou stranu přeje slabším sestavám – s hraním v plynulých 60 FPS na plné detaily v rozlišení WQHD nemá problém ani obstarožní Nvidia GTX 1070, GTX 1080 Ti pak bohatě stačí na maximální nastavení v rozlišení 4K. Pro dosažení ideálního nastavení u slabších sestav je k dispozici i integrovaný benchmark, což je funkcionalita, kterou vždy vítám.

FERNANDO IS FASTER THAN YOU

F1 2021 není dokonalá hra, to ovšem neznamená, že by to, co dělá, dělala špatně. Jízdní model je vynikající, monoposty jsou zpracované s láskou a zábavná kariéra vám s přehledem vydrží do dalšího ročníku. Spíše kosmetické změny doplňuje nový příběh, který ovšem více než fanoušky věrné zaujme fanoušky nové. 

Technicky však „formule od Codies“ už delší dobu nepatří mezi špičku a ať už je to způsobeno pandemií či ne, nedostatky rázu obsahového se neodpouští úplně lehce. Hra vychází v polovině sezóny 2021, i přesto však neobsahuje hned tři okruhy. Na aktualizaci juniorské F2 zatím také nebyl čas a minimálně v době vydání se nedočkáte nového formátu sprintů, safety caru od Aston Martinu ani dříve vehementně propagovaných historických závodů v legendárních monopostech.

Safety Car od Mercedesu budete potkávat poměrně často. Na Aston Martin očividně nezbyl čas...
i Zdroj: Hrej.cz
Safety Car od Mercedesu budete potkávat poměrně často. Na Aston Martin očividně nezbyl čas...

V celkově sedmém ročníku vycházejícím na generaci PlayStation 4/Xbox One se tedy dají přivřít oči nad zpracováním technickým, obsahově by však série měla bobtnat ve všech směrech – přilepit relativně povedený příběh bohužel nestačí. Neberte mě zle, F1 2021 je pořád výborným simulátorem okruhového závodění, ale příště? Příště bych si prosil více aktuálního obsahu. Codemasters, can you confirm you understood that message?

F1 2021
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Něco přibylo, něco ubylo, to hlavní ovšem zůstalo. Povedené závodní jádro si F1 2021 udržely i tentokrát, poměrně pozitivní dojem z nového příběhu ovšem lehce kazí zastarávající technické zpracování.

Co se nám líbí a nelíbí?

Zábavný a skvěle přizpůsobitelný jízdní model
Detailní zpracování tratí a monopostů
Příběh
Splitscreen
Kariéra pro dva hráče
Skvěle využitá licence F1
Chybí aktuální obsah
Mimo příběhový mód nenabízí žádné zásadní novinky
Technicky objektivně zastarává
Současný stav multiplayeru
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama