Euro Truck Simulator 2 - Iberia Recenze Recenze Euro Truck Simulator 2 - Iberia, pyrenejského rozšíření

Recenze Euro Truck Simulator 2 - Iberia, pyrenejského rozšíření

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

14. 4. 2021 17:11

Seznam kapitol

1. NA JIH! 2. CHYBIČKY SE VLOUDÍ

Od vydání super úspěšného simulátoru Euro Truck Simulator 2 uplyne v říjnu už devět let. Osobně by mě zajímalo, zda si parta nadšenců z českého studia SCS Software tehdy vůbec dokázala představit, že v roce 2021 budou tenhle kočár tlačit dál, ba co víc, potlačí rovnou dva. K evropským truckům se totiž o čtyři roky později připojily i ty americké. Ale zatímco ve Spojených státech mají SCS pořád patřičně macatý balíček prostoru před sebou (a až vyprší ten, stačí se podívat do Kanady nebo Mexika), v Evropě postupně nezmapované oblasti docházejí. Naposledy jsme měli tu čest se státy Černého moře, dojeli jsme až k branám Asie v Istanbulu, příště se zase podíváme do Ruska s rozšířením Heart of Russia.

Reklama

Dnešním pánem na holení je ale Iberia. DLC, které se vydává na úplně opačný pól světadílu, než jeho předchůdce. Pyrenejský poloostrov jistě patří mezi ty nejatraktivnější části Evropy (ačkoliv je možná trochu příkré jakýkoliv region nazvat “neatraktivním”), pro spoustu našinců jde navíc o poměrně obvyklou turistickou destinaci a dobře ho znají i místní skuteční kamioňáci. Vyznačuje se specifickou kulturou, specifickou architekturou a nejvíce pak specifickou přírodou. Z evropských států totiž Španělsko a Portugalsko působí nejvíce vyprahlým a nejintenzivněji subtropickým dojmem. To se týká především jihu, na severu Španělska si naopak užijete hustou zeleň. Ale ukončeme zeměpisné okénko. Jaký je mapový balíček jako takový?

VZHŮRU NA DOVOLENOU

Jako vždy lze velmi jednoduše konstatovat, že autoři do vývoje a stavby mapy vložili veškeré úsilí a zkušenosti nasbírané během uplynulých let. I přes snahu a postupné předělávání starších míst se tak ještě více rozevřely nůžky mezi původní, sterilní střední Evropou a pestrými rozšiřujícími oblastmi. Pyrenejský poloostrov je barevný a živý. Už od přechodu přes hranice s Francií na vás dýchá příjemně “teplá” atmosféra, najednou se ženete pastelově zelenými lesy, stoupáte do kamenitých, pískově žlutých hor nebo se třeba kocháte pobřežím Středozemního moře.

Rozmanitý svět nabízí hned dvě hodně odlišná podnebí, ve výsledku navíc připomíná spíše prostředí jižních států American Truck Simulatoru.

Pyrenejský poloostrov hře vyloženě vyhovuje. Rozmanitý svět nabízí hned dvě hodně odlišná podnebí, ve výsledku navíc připomíná spíše prostředí jižních států American Truck Simulatoru, což je v převážně zelené Evropě příjemně osvěžující. Kamenitou zemi na druhou stranu protíná především poměrně hustý systém dálnic. Fanoušci křivolakých silniček, kteří si libovali v kličkování Rumunskem a Bulharskem tedy moc nových zábavných štací nenajdou. Příjemný je fakt, že se ve Španělsku svezete svižnou devadesátikilometrovou rychlostí, místní zákony silničního provozu nejsou tak přísné jako v sousedních státech.

LEPŠÍ A BOHATŠÍ

Bezmála padesát nových sídel je samozřejmě velmi slušná porce a z Iberie dělá zatím největší DLC, které hra dostala. To by mělo zajistit poměrně solidní herní dobu, respektive dobu, než se vám všechny cesty omrzí. Mapové balíčky ale tradičně přidávají i nové zajímavé funkce. Ve Španělsku si užijí milovníci mýtných bran, zdejší systém je navíc docela přísný a nutí vás nasáčkovat se do pravých průjezdů určených kamionům. V Portugalsku se bát nemusíte, tam na vás čekají automatické magnety, které vám vyluxují účet aniž byste museli zpomalit. Novinkou jsou jakési vyhlídkové body, které vám danou lokalitu ukáží v efektní cutscéně. Nejedná se ale o nic, co by vás extra vytrhlo a jde spíše o další seznam bodů, které si odškrtnete na cestě za achievementem.

Samozřejmostí jsou nové, lokální textury silnic, svodidel, nové modely rostlin i specifická architektura. Obecně se povedla města. Větší metropole jsou na poměry Euro Truck Simulatoru celkem rozlehlé, a i když žádná (logicky) nepřekonává obří Istanbul, motání na sjezdech a nájezdech z okruhu kolem Madridu úspěšně vyvolává iluzi obřího sídla. Příjemné jsou detaily v podobě soch, roztodivných mostů, silnic vysekaných mezi skalami nebo fotbalových stadionů, potěší také nové formy silničních uzlů, obvykle v podobě různě přesekaných nebo komplikovaných kruhových objezdů.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama