Článek RE3PORT #02: Třetí tiskovka a první krize

RE3PORT #02: Třetí tiskovka a první krize

Blixa

Blixa

3. 6. 2009 02:00 6
Reklama

Na Nintendo konferenci jsem, stejně jako všichni ostatní zástupci českých médií s výjimkou Pavla Dobrovského, vpuštěn nebyl, a získané dvě hodiny jsem se tak snažil využít k oběhání nutných drobností. Především potřeba koupě dalšího adaptéru pro americkou zásuvku začala být při množstvím přístrojů, které v LA využíváme, docela akutní. Skoro hodinová procházka s kamerou, batohem a dalšími nesmysly na zádech kvůli drobnosti za dvanáct dolarů – to bylo zahájení E3 v mém podání a věřte mi, nebylo to úplně příjemné. Když se kousek od vás oznamuje Super Mario Galaxy 2 nebo nový Metroid a vy mezi hromadou restaurací a fastfoodů zoufale hledáte alespoň jeden malý krámek s elektronikou, máte chuť nakopat nejbližšímu optimistovi zadek. Ale krize jsou při zahájení podobných výstav v podstatě pravidlem – víte, že nemáte šanci vidět všechny zajímavé věci, a zároveň sledujete lidi, kteří mají na všechno hromadu spolupracovníků. Ale krize jsou také od toho, aby se překonaly, o což jsme se pokusili na tiskovce Sony, kam už byla naše výprava pozvána v kompletním složení.

A co tomu říkáme? V sále byla ohromná zima a možná i proto vypadalo naše tweetování z konference trochu vypruzeně. Ale to bylo jen zdání ovlivněné hlavně bezprostředním nepohodlím. Jinak jsme se shodli na tom, že tiskovka Sony byla po informační stránce nabitá prakticky stejně jako tiskovka Microsoftu, možná i více. Kaz Hirai a spol. vsadili na hry a předvedené projekty v čele s God of War III a PSPčkovým Metal Gearem působily fantasticky. Pravda, v některých okamžicích se nám zdálo, že publikum reaguje trochu přehnaně (hlavně na hry s domácími mazlíčky a Hannah Montanou ;)), ale ve většině okamžiků bylo nadšení na místě. A ani tolik nevadilo, že dva zásadní taháky v podobě PSP GO a Last Guardian leaknuly ještě před konferencí. Zástupci Sony utrousili na toto téma pár vtípků a celkovému dojmu z konference to vlastně nijak neublížilo. Trochu horší to už bylo s prezentací. Zatímco Microsoft se včera vytasil s plejádou celebrit a precizně připravenou show, Sony jako by se držela zpátky a soustředila se hlavně na předání informací a na jejich formu příliš nehleděla. Moc se tak nevyužilo propojení prezentací velkých vývojářských jmen s obrazem a během některých prezentací se člověk nemohl ubránit pocitu, že je předčítána jen tisková zpráva.

A jaké byly ohlasy přímo na místě? Mluvili jsme v press centru s několika novináři, mimo jiné i s jednou zástupkyní amerického GameSpotu, a jejich dojmy byly víceméně podobné těm našim. Microsoft měl lepší show, ale informačně byly obě tiskovky v podstatě rovnocenné. Slova chvály si od místních novinářů vysluhují autíčka ModNation Racers, nadšení vzbudil trailer na Final FantasyXIV Online (někdo v sále poznamenal, že už taky mohli oznámit i patnáctku, když se do toho tak dali) a celkem pozitivní ohlasy vzbuzuje i nový ovladač. Jeho prezentace byla možná až příliš dlouhá, což nám dalo víc času na detailnější sledování samotného hraní. Vypadá to, že ovladač je velice přesný a v některých aplikacích bylo zřetelně vidět, jak se prezentujícím klepe ruka. Trochu podezřele vypadala část s podpisováním na virtuální papír. Taková věc musí vyžadovat buď velkou dávku cviku, nebo nějak speciálně přizpůsobený software, který potlačí právě ono klepání ruky a další nepřesnosti. Ale stejně jako u Projectu Natal je na nějaké soudy ještě hodně brzy, a to přesto, že Sony překvapila poměrně brzkým termínem uvedení už na jaře příštího roku. Ve stejném termínu pak máme čekat i God of War III, ale v tomto případě působí datum vydání spíše jako zklamání, než jako něco, z čeho bychom měli být nadšeni. A to hlavně proto, že tahle hra vypadá opravdu fantasticky a přestože jde vlastně pořád o to samé, nemůžeme se dočkat, až uvidíme více.

Tak a to je všechno. V okamžiku, kdy píši tyto řádky, je výstaviště ještě otevřené a jen co odešlu textík klukům do Prahy, zabalím svých pět švestek a jdu se podívat po hrách, na které nemáme domluvené schůzky. A přestože následující dva dny máme mítinky doslova narvané po půl hodině od rána až do večera, je těch předem nedomluvených titulů pořádná řádka. I’ll be back.

Sledujte náš E3 2009 speciál: původní videa z LA, dojmy Martina Bacha a Pavla Dobrovského, komentované fotografie, Twitter feed a záplavu novinek, trailerů a screenshotů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama