Rayman Origins Recenze Rayman Origins

Rayman Origins

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

26. 11. 2011 23:00 9
Reklama

Série Rayman nás vcelku pravidelně zaměstnávala novými díly a jejich dobrodružstvími. Zvěsti a fámy ale pak naznačily, že se na nás tentokrát chystá něco velkého, což následně potvrdili i samotní autoři způsobem sobě vlastním, když nám konečně odhalili i nějaká videa. V tom momentu očekávání stouplo na maximum a vousatá plošinovka přesvědčila, že do starého železa prostě a jednoduše nepatří. Člověk by přitom mohl nabýt názoru, že nás Rayman již nemá čím překvapit, zvláště pak když se vrací k dvourozměrnému prostředí a veškeré principy zachovává – neinovuje. Jenže pravda je taková, že bychom o hře samotné mohli mluvit hodiny a hodiny a stejně bychom vám nedokázali do těla nahnat ten mimořádný pocit, který získáte, až když si vše vyzkoušíte na vlastní pracky. Od prvních minut si však můžete být jistí, že ovladač nedáte dlouho z ruky.

Předzvěsti nelhaly

V prvé řadě si je třeba uvědomit, že tu před námi neleží nic objevného, v podstatě vše je nám dobře známo a nejinak tomu bude i po dohrání. Toto na první pohled lehkovážné tvrzení se však doposud nevztahovalo na jeden konkrétně míněný celek, ale na výběr toho nejlepšího, co nám arkádové plošinovky měly možnost nabídnout. To až Rayman Origins působí kompaktně ve všech ohledech, spojuje si jedno s druhým dohromady a s náležitou fantazií prvky precizuje k dokonalosti. Svým lakonickým přístupem pak chytá na háček hráče všech věkových kategorií a ve finále si tak směle může notovat oslavnou píseň. Takhle totiž vypadá arkádový nářez, který má šťávu jako vymačkanou z čerstvého ovoce.

O tom, že Rayman Origins má neustále co nabízet, nemusíme dlouho spekulovat. Svou pílí a neutuchající trpělivostí nad každým detailem si autoři nadělali spotřebního materiálu habaděj, ale důležité je tuto dřinu ještě prodat, na čemž se zakládá druhá polovina úspěchu a není vždy pravidlem, že se to podaří. V tomto případě se však s potenciálem vynakládá perfektně a s rozumem, což je cítit na každém kroku. Neskutečně hravé lokality jsou proloženy rozmanitostí, v nichž vás cesty zavedou jak k ledovcům, tak k letnímu tlení nebo do útrob chrámů či pod povrch země. Jakoby jste procházeli celým světem, přičemž každé prostředí se vyznačuje svojí etnickou krásou, kulturou a podmínkami, které doopravdy mají vliv na samotnou hratelnost. Třeba právě ledová plocha se stane nelichotivým podkladem pro běh, ale lze jí využít jako skluzavky, pomocí níž se přes moře plné dravých ryb ladným skokem přenesete.

Hravost na každém kroku

Při postupu vpřed se zájem nesoustřeďuje pouze na nepřátele a kolem nich hrozící nebezpečí, ale na kompletní prostředí, jímž procházíte. To si v žánrovém okruhu vysluhuje nejen značnou působivost na oko a místo na špici co do technického zpracování vůbec, ale podílí se stejnou měrou na interakci. V deštných pralesech vám tryskající voda vypomůže dostat se na vyvýšený plácek, támhle zas použijete obrovský buben jako odrazový můstek, v některých chvílích s vámi zamává silný vítr, zkrátka v jednom kuse budete dávat za vděk unikátnímu designu úrovní, kterému nechybí nápad, šmrnc a čirý humor už ani omylem. Ten svět je nabitý energií, žije každým coulem a ani jeden metr na něm není zbytečný. Citróny napíchnuté na vidličce, rozčílená bába s holí, kousky melouny plovoucích po vodě, to je jen zlomek toho, co všechno vám tento svět poskytne.

Pozice notně opěvované součásti celé hry však patří kooperativnímu multiplayeru, jehož se mohou zúčastnit až 4 osoby v reálném čase a nutno říci, že jeho přítomnost není jen doplňkem, nýbrž hodnotnou výztuhou pro opakované hraní, protože mění úhel pohledu na zábavu samotnou. Systém funguje přitom velmi intuitivně, kdy se po připojení dalšího ovladače ihned objeví i postavička na monitoru, přičemž výběr specifického hrdiny záleží čistě na vás a kdykoliv jej můžete změnit. Rozdíly mezi nimi jsou však čistě vzhledové, takže žádný hrdina nevyniká svými schopnostmi nad druhým. V kooperativním režimu se přitom nemění úrovně a jejich náročnost - de facto každý hraje stále sám za sebe, s tím rozdílem, že pokud jeden z nich zahyne, uzavře se do poletující bubliny, z níž ho parťák může rázem vysvobodit. Díky tomuto vychytralému mechanismu se tak nemusíte bát, že byste se kvůli neohrabanosti parťáka nemohli dopracovat ke konci. Vše působí plynule a svižně.

Šílená a geniální

I při počtu pouhých dvou hráčů v kooperaci však dochází k situacím, že při hektičtějších situacích se vám lehce popletou postavy a neštěstí je rázem na dohled. Při výbušném charakteru hry se ale není čemu divit a hlavně, nejde s tím nic udělat. Sem tam jsou patrné chvíle, kdy se vám při rychlém sledu situací točí hlava kolem, ale nějakým záhadným způsobem se posouváte vpřed, aniž byste cokoliv stačili vnímat. Obtížnost ale není nikterak brutální, postihy jsou minimální a nedochází ke frustrujícím momentům (tedy přesný opak Super Meat Boye). Rayman Origins klade adekvátní vyváženou výzvu určenou všem a ačkoli vás autoři často svým designem úrovní ženou do alarmujících rychlostí, není problém zvolnit a jít na to pomaličku polehoučku.

Sypat popel na hlavu by si autoři měli za jednu věc – kooperaci nelze uskutečnit na žádné konzoli přes internet, nýbrž pouze lokálně, což je vzhledem k dnešním standardům nepochopitelný nedodělek. Troufám si tvrdit, že příležitostí, při nichž se sejdou čtyři hráči a namáčknou se před jeden monitor, nebude mnoho, tudíž v tomto ohledu hra sama sobě hází klacky pod nohy. Co si ale budeme nalhávat, Rayman Origins je v konečném měření natolik precizně odvedenou prací, že celkový výsledek tento nedodělek hravě přebije a dává na něj bleskurychle zapomenout. Tento nebývale bohatý a harmonický svět se vám totiž dostane rychle pod kůži a můžete jen doufat, že se z něho vymaníte. Proto si vyřiďte před spuštěním hry vše, co potřebujete, protože poté už si povinnosti ve vašem plánu místo jen tak nenajdou.

Rayman Origins
Nintendo 3DS 3DS
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360
PlayStation Vita Vita
Wii Wii

Verdikt

Rayman Origins je plošinovkou, kterou jste si vždycky přáli hrát. Nabízí mimořádně vybalancovanou hratelnost, špičkové technické předpoklady a pestrý hravý svět, kde se fantazii meze nekladou. Jinými slovy, arkádová pecka, na níž se bude ještě dlouho vzpomínat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama