Původní The Last of Us i Barbie. Do Světové síně slávy videoher míří nově další významné tituly
i Zdroj: PlayStation / Naughty Dog
The Last of Us Novinka Původní The Last of Us i Barbie. Do Světové síně slávy videoher míří nově další významné tituly

Původní The Last of Us i Barbie. Do Světové síně slávy videoher míří nově další významné tituly

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

7. 5. 2023 07:20

Národní muzeum her The Strong National Museum of Play oznámilo své nové členy Světové síně slávy videoher pro letošní rok a mezi oceněnými je i The Last of Us z roku 2013. Ve čtvrtek rovněž ocenění ale dostaly i jiné tituly: Barbie Fashion Designer (1996), Computer Space (1971) a Wii Sports (2006). Kvarteto klasických her bylo ohodnocena za svůj vliv na popkulturu nebo na herní průmysl, čímž se připojily k loni oceněným titulům: The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Ms. Pac-Man, Sid Meier's Civilization a Dance Dance Revolution.

Reklama

  • Národní muzeum her přivítalo do své síně slávy další čtveřici her
  • Kvůli svému dopadu se do Světové síně slávy videoher dostalo:
    • The Last of Us (2013)
    • Wii Sports (2006)
    • Barbie Fashion Designer (1996)
    • Computer Space (1971)

V roce 2023 se členové hodnotící komise potýkali se silným listem kandidátů. Mezi finalisty, které dozajista do jednoho znáte, najdeme totiž pro představu: Age of Empires, Angry Birds, Call of Duty 4: Modern Warfare, FIFA International Soccer, GoldenEye 007, NBA 2K, Quake anebo také Wizardry.

Muzeum her však mohlo ocenit jen některé, a tak vybralo právě námi zmíněnou čtveřici pro jejich unikátnost v jim příslušném žánru. Kupříkladu první The Last of Us se podle vyhodnocení komise proslavilo tím, že vyniká v "přesyceném žánru s postapokalyptickou tématikou" využití "hlubokého příběhu, intimního zkoumání povahy lidstva, napínavých zvratů a scén s nezapomenutelnými postavami".

Muzeum také podotklo, že původní The Last of Us při svém debutu už samo vyhrávalo řadu ocenění. Titul byl např. korunován cenou Hra roku ve více než 200 publikacích po celém světě a od té doby posílila hra svůj status skrze vydání úspěšného seriálu od HBO a také dvou různých předělávek: The Last of Us Remastered (PS4) a The Last of Us Remake (PS5).

V tiskové zprávě se ovšem dále můžete dočíst i o důsledku zbylých her, počínaje Barbie na CD-ROM od firem Digital Domain a Mattel Media. Organizátoři výstaviště totiž na vrub jedné z nejslavnějších postav poznamenali, že Barbie Fashion Designer podpořila na přelomu tisíciletí diverzifikaci herního trhu. Pomohla totiž prokázat existenci a funkčnosti trhu s hrami určenými primárně pro dívky, a podpořit tak jejich další vznik.

„Barbie Fashion Designer se stala odrazovým můstkem pro začínající hnutí za vznik dívčích her a otřásla softwarovou a herní scénou,“ uvedla manažerka provozované sbírky Kristy Hisertová. „Vyvolala také důležité otázky, které s tím nutně souvisí. Co to znamená být hrou pro dívky? Měly by vůbec takové hry existovat? Jaké jsou důsledky toho, že takové hry vznikají Jaké jsou vlastně obecné důsledky genderizace her?“

Hra Wii Sports, kterou o deset let později přineslo japonské Nintendo a prodalo tím miliony Nintendo Wii, byla pro herní průmysl přelomová také, a to navíc z podobného důvodu: stejně jako Barbie totiž nebrouzdala pouze vody již dříve prozkoumaného, ale vytěžila dosud nevyužitý trh – trh s pohybovým ovládáním. 

Aryol Prater, odborník na výzkum her s černošskou tématikou a kulturou, na popud úspěchu Wii Sports řekl, že pro konzoli Nintendo Wii „udělala [tato hra] hráče z milionů lidí po celém světě, kteří o hraní nikdy předtím ani neuvažovali. Hra se stala herním fenoménem, protože se množily zprávy o tom, že zvedá z gauče různé skupiny lidí – včetně těch v mnoha zařízeních pro seniory – a ti se začali potit při virtuálním bowlingu, tenisu a dalších hrách."

A konečně poslední přídavek, který síň minimálně tentokrát obohatí – Computer Space. Titul, který byl pro své zařazení inspirován předchozím přídavkem ve formě Spacewar! (hra z roku 1962, která je ve všeobecném mínění vnímána jako první tradiční PC hra a první hra hraná v multiplayeru), získal ocenění, protože se stal první hrou, kterou lze fakticky vzato nazvat komerční. 

Před vydáním Computer Space ve totiž podle muzea žádný titul o něco podobného ani nepokusil. Žádná hra nebyla v pravdě míněná jako obchodní artikl, neboť "videoherní průmysl" ještě ani neexistoval.  „Computer Space nepřinesl videohry masám. Ale tím, že tehdy ukázal, že videohry mohou mimo jiné oslovit platící publikum i mimo počítačové učebny, položil základy herního průmyslu," popsal dopad hry Jeremy Saucier, asistent viceprezidenta pro interpretaci a elektronické hry,

Původní The Last of Us i Barbie. Do Světové síně slávy videoher míří nově další významné tituly
i Zdroj: Museum of Play
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama