První jailbreak PlayStation 5 je na světě, využití exploitu je ale prozatím velice omezené
i Zdroj: Sony
Novinka První jailbreak PlayStation 5 je na světě, využití exploitu je ale prozatím velice omezené

První jailbreak PlayStation 5 je na světě, využití exploitu je ale prozatím velice omezené

Radek Raudenský

Radek Raudenský

3. 10. 2022 11:15

Po dvou letech se podařilo prolomit zabezpečení systému PlayStationu 5, díky čemuž je možné se dostat do vývojářské verze systému. V zahraničí se tomuto kroku říká jailbreak, v minulosti se díky jailbreaku podařilo na zasažené konzole například instalovat nelegálně stažené hry či se konzole jinak upravovaly.

Reklama

  • Systém PlayStationu 5 byl prolomen
  • Hackeři se díky exploitu dostali do nepřístupné části systému
  • Prozatím je tento způsob velice nestabilní a nedovoluje plnou kontrolu

Jailbreak PS5 ale prozatím tuto funkci nedovoluje. Zásadním problémem je nestabilita celého exploitu, který využívá chyby v implementaci IPv6. Další velkou limitací je fakt, že tento exploit prozatím dovoluje pouze čtení a zápis v systému, nikoliv možnost spustit cizí kód. Hlavním tahákem pro nezkušené hráče může být debugovací menu a práva přístupu do root složky. 

Zajímavé je, že pro zkušené hackery nejde o žádnou novinku. O celém exploitu totiž informuje uživatel SpecterDev, přičemž upozorňuje, že jde o prakticky stejnou chybu, díky které vytvořil jailbreak pro PlayStation 4, a to před dvěma lety. 

Je také otázkou, zdali se podaří tento exploit využít k plnému jailbreaku, a tedy i přístupu ke konzoli. Na stránkách Wololo jsou totiž uživatelé upozorněni, že v plné verzi se nejspíše dočkáme pouze omezené možnosti spuštění vlastních kódů. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama