Proč je Vampire Survivors na mobilech úplně zdarma? Autor prý nenašel vývojáře, kteří by hru chtěli dělat bez agresivních reklam
i Zdroj: Steam
Mobilní hraní Novinka Proč je Vampire Survivors na mobilech úplně zdarma? Autor prý nenašel vývojáře, kteří by hru chtěli dělat bez agresivních reklam

Proč je Vampire Survivors na mobilech úplně zdarma? Autor prý nenašel vývojáře, kteří by hru chtěli dělat bez agresivních reklam

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

5. 1. 2023 12:02 2

Aktuální nezávislý megahit Vampire Survivors vás na počítačích i Xboxu vyjde na pár desítek korun, na mobilech je ale dostupný úplně zdarma. Tedy bez jakékoliv monetizace. Kuriózní, i když velmi příjemné rozhodnutí vysvětlil autor hry Poncle ve výroční zprávě na Steamu. Vydání zdarma odůvodňuje tím, že na mobilním trhu nenašel vývojáře, kteří by chtěli vydat hru bez “predátorské monetizace”, tedy bez agresivních reklam.

Reklama

  • Autor Vampire Survivors nabízí hru na mobilech úplně zdarma, protože ho prý všichni oslovení vývojáři nutili do “predátorské monetizace”
  • Chtěl by hru prodávat za pár korun, ale to na mobilním trhu nefunguje

Bohužel konkrétně nespecifikoval, co to znamená v praxi, jaké nabídky dostával a kolik vývojářů vlastně kontaktoval. Vysvětlil ale, že na mobily titul potřeboval dostat, protože obrovským tempem přibývaly klony, které byly často absolutními kopiemi postavenými na ukradeném kódu i grafických prvcích.

Poncle pátral po partnerech, kteří by mu s vývojem pro mobily pomohli. Přístup všech ho ale zklamal, takže se rozhodl, že titul prostě vydá sám a zadarmo. 

To ale také není úplně bezchybné řešení. Bez zkušeností s mobilním vývojem je totiž port značně nedokonalý, chybí mu pořádné vyladění a řada funkcí z plné verze. Navíc se tak výrazně protáhne vývoj rozšíření včetně toho prvního, DLC Legacy of the Moonspell.

“Pokud jste jako já, tak byste chtěli Vampire Survivors na telefonech a rádi byste za něj zaplatili pár dolarů a pak si ho navždycky užívali. Jenže tak mobilní trh nefunguje, a kdybych za Vampire Survivors chtěl peníze, odřízl bych od něj většinu nových hráčů. Proto jsme nakonec skončili u ‘free-for-real’ přístupu, kde je monetizace minimální, nikdy by neměla přerušit hraní, vždycky bude volitelná, spočívá jen v pár tlačítkách ‘podívej se na reklamu’ a nevyžaduje po vás masivní utrácení tak, jako jsou designované všechny mobilní cashgraby,” popisuje svůj myšlenkový pochod.

Teď ale autor vymýšlí, jak se zachovat ke zmíněnému DLC. Nabídne ho zadarmo? Nebo narozdíl od původní hry za poplatek? Slibuje, že situaci promyslí a pokusí se rozšíření vydat co nejdříve to půjde.

Autora Vampire Survivors překvapila popularita hry. Dodnes neví, co jí způsobilo
i Zdroj: Poncle

Autora Vampire Survivors překvapila popularita hry. Dodnes neví, co jí způsobilo

Jedním z největších nezávislých překvapení loňského roku je roguelite řežba Vampire Survivors. Nenápadný indie hit od vydání…

2. 1. 2023 12:44

Před pár dny jsme také informovali o tom, že autor moc nechápe, proč se Vampire Survivors stalo takovým fenoménem.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama