Pro Evolution Soccer 2016: UEFA Euro 2016 Recenze Pro Evolution Soccer 2016: UEFA Euro 2016

Pro Evolution Soccer 2016: UEFA Euro 2016

Jindřich Král

Jindřich Král

27. 5. 2016 08:26 3
Reklama

Fotbalové Euro se ve virtuální podobě objevuje již od roku 1988. Po Gremlin Interactive a EA Sports se žezla ujímá momentálně jediný konkurent EA na poli fotbalových simulátorů – Konami. Hned na začátek si s klidným srdcem můžeme říci, že stejně jako už v roce 2012, ani tady se žádného zázraku nedočkáme. Nedá se nic dělat, časům plnohodnotných titulů, jakými bylo například legendární UEFA Euro 2004, již nejspíše odzvonilo. Ať žijí DLC! Pro majitele Pro Evolution Soccer 2016 je toto rozšíření zdarma, zatímco ostatní si ho mají možnosti pořídit v rámci nového bundlu s původní hrou za sníženou cenu digitálně či jako krabicovku.

TVÁŘ A DRES DĚLAJÍ ČLOVĚKA

Každý evropský šampionát ve videoherním podání měl problémy s pokrytím licencí a po přechodu na DLC model se tento stav ještě zhoršil. Co se dříve skrylo za hutný okolní obsah, se zde bohužel projevuje naplno. Bohužel, novinek rozšíření nabízí poskrovnu. Vlastně jde jen o jeden mód, a tím je klasický turnaj, ve kterém toho příliš nového vymyslet nešlo – týmy si můžete rozdělit do skupin dle skutečnosti, či podle vlastního uvážení. Samozřejmostí jsou i specifická pravidla pro evropský šampionát. Nikoho nepřekvapí, že jedinou další možností jsou přátelské zápasy evropských reprezentací. A tím jsme u konce. Žádné kvalifikace, ba ani slavné momenty, ve kterých bychom na základě reálných událostí mohli měnit historii fotbalových dějin. Prostě nic.

Mohu potěšit české a slovenské fanoušky, neboť patříme mezi tu šťastnou patnáctku, které se dostalo maximální péče.

Hanit celé DLC by ovšem bylo chybou, vyskytují se v něm i dobré věci. Euro do Pro Evolution Soccer 2016 přináší 34 reprezentačních výběrů, z nichž je plně licencovaných patnáct. Tyto týmy dostaly speciální péči a virtuální plejeři se shodují se svými reálnými protějšky takřka ve všem včetně dresů. Většina ze zbylých týmů nabízí alespoň reálná jména svých členů. Mohu potěšit české a slovenské fanoušky, neboť patříme mezi tu šťastnou patnáctku, které se dostalo maximální péče. Díky tomu má drtivá většina našich chlapců poznatelné tváře, z čehož by si mohla vzít příklad i samotná FIFA! Je to neskutečný rozdíl v porovnání se základní verzí, jež musela slovenským fanouškům způsobit spoustu bezesných nocí s ohledem na to, jak podle Japonců vypadají jejich jména. Kéž by se věnovala stejná péče i dalším částem tohoto dodatku.

ZA ZPACKANOU PENALTU VÁS NIKDO NEPOCHVÁLÍ

Nelze očekávat, že by vás do nálady dostal doprovodný komentář. Zklamu všechny, kteří čekali, že se s ohledem na tento turnaj Konami vytasí se spoustou nově namluvených informací o nadcházejícím šampionátu. Musíte se spokojit pouze s přivítáním u zápasu a vyhlášením vítěze šampionátu. Toť vše. Jinak jde o stále stejný, neměnný a prkenný projev z původní hry. Mnohdy jsem se tak přistihl, že bych nejraději komentátory prohodil oknem, když si téměř pokaždé v páté minutě zápasu postěžovali, jaká je to nuda, protože ještě neviděli gól. Jako milovníkovi vážně hudby mi alespoň nervy uklidnila Óda na radost z Beethovenovy 9. symfonie. Ta je totiž jedinou novou skladbou, která vás v tomto módu čeká. Jakoby snad i samotní tvůrci doufali, že mnoho času v novém režimu nestrávíte a jediná opakující se melodie vám do hlavy díru neudělá. Což vlastně přesně vypovídá o celkovém vyznění tohoto přídavku. Vzhledem k možnostem, které bezesporu oficiální licence evropského fotbalového šampionátu nabízí, je finální náplň DLC zklamáním.

Do hry přibývá pouze jeden jediný francouzský stadion – pařížský Park princů, kde se bude hrát finále šampionátu. Jasně, kromě toho se zápasy odehrávají i na původních 15 stadionech, ale lze si snadno představit, jak by DLC dodalo šmrnc, kdyby se ve hře vyskytovaly architektonické skvosty v podobě nových nebo rekonstruovaných stadionů, ve kterých se bude skutečný šampionát odehrávat. Daleko snáze bychom se ponořili do atmosféry šampionátu a mohli omluvit některé chybějící aspekty. Ale to bychom asi chtěli hodně. Přítomnost bannerů s oficiálními partnery nebo nový míč pro mistrovství – Beau Jeu – to zachránit nedokážou. Nějak mi uniká smysl, proč se Konami o licenci snažilo a proč s takovou pompou ohlašovalo vydání této edice. Času bylo dost, ale potenciál toho, co z DLC mohlo být, zůstal nenaplněn. Tohle zkrátka je, fotbalovým žargonem, vlastní gól.

PROMARNĚNÉ MISTROVSTVÍ

Herním mechanismům není co vytknout, DLC je nijak neupravuje a zůstávají stejné z původní hry. Výborný fotbal je základem, ale stále se při hraní dostavuje ten pocit, když se místo známých fotbalových hvězd po kolbišti honí neznámí mládenci, bez tváří a reálných dresů, a sebelepší dojem ze hry je otupen na minimum. A ne každý je ochoten trávit hodiny v editoru, piplaje si sám národní tým k dokonalosti. Kombinace dobře a špatně zpracovaných prvků zamrzí zejména, když vezeme v potaz, že toto DLC mohlo zaujmout i sváteční hráče, kteří uvažovali o koupi fotbalové hry s ohledem na blížící se šampionát. Konami potopilo svůj možný velký triumf snahou neudělat cokoliv nad rámec nezbytného minima. Hru nezachrání ani marketingový tahák ve formě Garetha Bale na přebalu hry. Je to ovšem škoda.

Pro Evolution Soccer 2016: UEFA Euro 2016
i Zdroj: Hrej.cz

Letošní ročník Pro Eva je na konzolích nové generace velmi podařený, dohání FIFU a kvalitně zpracované nadstavbové DLC mohlo na podzim přetáhnout některé nerozhodnuté fanoušky na stranu asijského výrobce. Takto je rozšíření k evropskému šampionátu jen ucházejícím osvěžením pro stávající majitele hry, ale rozhodně není důvodem, kvůli kterému by si měli Pro Evo pořizovat ostatní. Nuda, nuda, šeď, šeď – hláška Jaromíra Bosáka, která k tomuto DLC sedí jako helma k Petru Čechovi. Za 4 roky nás čeká velkolepé mistrovství po celé Evropě – ideální příležitost, jak chytit šanci za pačesy a vrátit lesk hrám s touto tématikou.

Pro Evolution Soccer 2016: UEFA Euro 2016
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Pro majitele PES 2016 příjemné zpestření, které přidává drobný obsah zdarma. Pro ostatní zbytečnost, která se absolutně nevyplatí. Tato edice neuspokojí ani nejzarytější fanoušky mistrovství, jelikož vlastně vůbec nic nového nepřináší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama