Pro Evolution Soccer 14 Recenze Pro Evolution Soccer 2014

Pro Evolution Soccer 2014

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

30. 9. 2013 22:54 4
Reklama

FIFA vs. PES, ten spor o lepší fotbalový simulátor se táhne již léta. Jako dva zmrzlináři, kteří bojují o delší frontu namlsaných lidí. Jeden láká na domácí vanilkovou, druhý zas přechvaluje svoji čokoládovou a lid si demokraticky vybírá dle chuti. V určitém okamžiku ale jednomu zmrzlináři ujel vlak, když se zástup lidí přemístil do druhé fronty za extra porcí s polevou. Na odliv konzumentů nedokázal první zmrzlinář (původem z Japonska) dlouho zareagovat – nyní dohání nabrané zpoždění.

„HEJ, TY SE POTÍŠ?“

Nechceme mluvit zrovna o znovuzrození, fakt je ale ten, že aktuální ročník série PES konečně působí na první pohled jinak a co je podstatnější – lépe. Nově použitý Fox engine od Kojima Productions se na grafickém projevu hry významně podepsal, už to nejsou ty rozmazané mdlé textury, které někdo dvakrát přežvýkal. Detailní ostré záběry konečně dávají vyniknout útočným akcím, a co teprve ve zpomalených opakovaných záběrech! Na čelech hráčů si lze povšimnout například stékajícího potu a samotné zpracování obličejů si především u nejznámějších hvězd viditelně polepšilo, méně slavným se však tolik prvotřídní péče o vzhled nedostalo.

V prezentaci měla FIFA v posledních letech navrch, nyní se zdá být volba „toho krásnějšího“ opět individuální, pakliže tedy mluvíme o kvalitách zpracování přímo na hřišti. Uživatelské rozhraní se totiž drží stále stejného základu, za nějž by se nestyděly snad jen vysloužilé hrací automaty. Nepříliš přívětivý design menu ale Konami odjakživa vnímá jako druhořadý problém, bohužel. Pro sérii PES nebyla míra elegance vpravdě nikdy klíčovým bodem zájmu a raději vše vsadila na autentický fotbalový zážitek, na nějž dodnes řada hráčů nedá dopustit. Jiní tedy se slovy „děkuji, nechci“ odcházejí za obsahově nabitější konkurencí a dovolíme si tvrdit, že přestup či hostování mezi oběma tábory příznivců neklapne ani tentokrát. Nový PES totiž ještě názorněji demonstruje diametrální rozdíly v nastavených prioritách obou značek a byť to jde ze začátku ztuha, kvalitu nadšení hráči určitě docení.

TAHLE HRA NENÍ PRO BLBÝ

Ani nový ročník se tedy nezavděčí nováčkům a přichystané změny musí nějaký ten čas vstřebávat i zkušení matadoři. Rozdíl oproti minulým dílům série totiž pocítíte při prvním dotyku s míčem, popřípadě po prvních nahrávkách, které jsou mnohem náročnější na provedení. Je tomu tak díky zájmu autorů vytvořit věrohodnější fotbalový dojem s realistickou fyzikou v popředí. Na úspěšné nahrávce a jejím následném přijetí se podílí mnohem více faktorů, ovládání vyžaduje citlivější ruku a kromě individuálních schopností jednotlivých hráčů záleží na momentální rychlosti při přebírání míče i psychickém rozpoložení.

S nepředvídatelným odskokem míče budete zápasit víc než kdy dřív a to samé platí o důležitosti prvního dotyku – stejně jako v reálném fotbale i zde rozhoduje. Práce s balonem je o poznání obtížnější a jakmile jej začnete ignorovat, začne dění na hřišti připomínat nepohledný chaos. Takové hraní vás přestane brzo bavit, v lepším případě vás přinutí zapojit všechny síly a pokusit se ovládání podmanit. A nemusíme snad ani dodávat, že jen s gamepadem docílíte stoprocentního účinku. Pokud na tuhle hru přistoupíte, otevře se vám nespočet rozmanitých cest, jak postupovat k brance soupeře a zvítězit.

"V soubojích rameno na rameno oceníte fyzicky silné individuality, a proto je třeba Balotelli nedocenitelným trumfem."

Viditelné změny zaznamenáte i v osobních soubojích, v nichž opět úřaduje fyzika, ale rovněž i určitá hráčova zručnost. V soubojích rameno na rameno oceníte fyzicky silné individuality, a proto je třeba Balotelli nedocenitelným trumfem. Souboje obecně patří mezi klíčové prvky, podstoupíte jich hodně, ale v převážné míře stále v rámci pravidel, tudíž se zápas zbytečně nekouskuje a odpískaných faulů není dramaticky mnoho. Když už ale na ostřejší střet dojde, můžete si být jisti, že karta či ošetřování přijde vzápětí.

BEZ NOU CAMPU, BEZ DEŠTĚ

Neskutečně frustrující pro vás nicméně mohou být situace, kdy vás umělá inteligence vytlačí při postupu podél lajny mimo hrací území a vy s tím nic nenaděláte. Jenže tak to ve fotbale chodí a PES 2014 vám dá pocítit i jistou hořkost fotbalových momentů, což je v pořádku. Obecně si ale AI vedle podobných momentů vybírá slabší chvilky a hlavně obrana celkem pozlobí. Stalo se nám, že Puyol jako poslední hráč zničehonic zapomněl míč za sebou a ten se tak stal lehkou kořistí pro dotírajícího útočníka. Snaha o realitu, nebo chyba enginu? Pokud by se nám v jiném případě nestalo, že osamocený útočník v úniku na brankáře nepochopitelně přihrál dozadu, volili bychom to první, takto ale nemůžeme vývojáře příliš pochválit. Na pováženou je i přesnost a délka výkopů brankářů spolu s prafanovaným systémem psychické kondice vašich svěřenců. Hraje nezanedbatelnou roli a bohužel to s ní dopadlo tak, jak jsme se obávali - jakmile inkasujete branku, projeví se to ihned na pokleslé výkonnostní morálce a vy máte pocit, jako by každý z vašich hráčů vypil panáka whiskey. Naštěstí to funguje i opačně, takže lze říci, že první vstřelená branka utkání má často zásadní dopad, což realitě bohužel odpovídá jen zčásti.

A to se ani letos nezbavilo Pro Evo tradičních problémů jako jsou například licence fotbalových týmů či stadionů. Nutno říci, že prsty v tom má i konkurenční EA, která si ohledně španělských stadionů vyžádala exkluzivní práva na jejich použití, tudíž PES vám Nou Camp ani stadion Santiaga Bernabéu v nabídce nezpřístupní. Z českých zástupců překvapivě nenarazíte na Plzeň, ale opět jen na pražskou Spartu, což je škoda, ale reflexe úspěchů domácích celků je u obou vývojářských studií značně opožděná. Ještě o stupeň kuriózněji vnímáme absenci deštivého počasí, které vývojáři nestihli dokončit v přijatelné podobě a v kombinaci s novým enginem by se dle autorů prý neprojevilo ve hře autenticky. Na druhou stranu se licence nevytratily v případě Ligy mistrů a Evropské ligy, které vytvářejí svoji atmosférou jedinečný dojem a zapracovalo se i na atmosféře v tribunách. Stále nás ale udivuje, že po vyhraném utkání v semifinále Ligy mistrů není po závěrečném hvizdu poznat na hráčích přirozená záplava emocí...

PES 2014 oproti loňskému roku obsahuje řadu změn – některé přivítáte s otevřenou náručí jako třeba nový grafický engine se spoustou oku lahodících animací, na jiné si musíte zvyknout a překvapivé absentující prvky vám nezbývá než tolerovat. Série PES totiž určitou toleranci zkrátka a dobře vyžaduje, není to lehce uchopitelná hra a žádá trpělivost. Za ni se vám ale dokáže odměnit fotbalovou vyspělou hratelností, kterou nový ročník posunul opět o kousek dál.

Pro Evolution Soccer 14
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360

Verdikt

Nový Fox engine posunul grafické provedení o značný kus dál, nicméně hernímu modelu musíte přijít na chuť, jedině pak v něm naleznete zalíbení. Elegance a intuitivnost totiž není doménou ani nejnovějšího ročníku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama