Článek Praktický průvodce pro výběr herní TV

Praktický průvodce pro výběr herní TV

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

30. 10. 2006 23:50 12
Reklama

Zakoupení kvalitní televize pro pořádný požitek z hraní je velice ošemetná záležitost. Prakticky z každého reklamního letáku na vás vyskakují cenově lákavé nabídky na LCD a plazmové televize. Vyplatí se však zakoupit hezky vypadající produkt, který vám ještě navíc tolik nevyprázdní peněženku? Rozhodně ne (aspoň ne vždy)! V následujících řádcích se dozvíte důležité informace, podle kterých byste se při koupi měli řídit. Tento článek se bude zabývat konkrétní otázkou nákupu herních televizí, pokud máte o zájem o skutečně hloubkový rozbor celé problematiky High Definition obrazu, podívejte se na tématický dvojčlánek od Václava Rybáře - první a druhý díl.

Vyplatí se myslet dopředu?

Technologie jde velice rychle kupředu, což platí i o herních periferiích. Ještě pár dnů zpátky se mohlo Sony radovat, že jejich konzole nové generace Playstation 3 nabídne video signál v rozlišení 1080p, respektive 1920x1080. Na tiskovce Tokyo Game Show však Microsoft oznámil, že podzimní update Xbox Live přinese podporu signálu právě v 1080p. Sony se musel trochu sevřít žaludek, když Microsoft vyrukoval s tak nečekaným oznámením. Nyní je pouze na samotných vývojářích, zdali budou jejich hry podporovat i nejvyšší možné rozlišení, či zůstanou u zajetého standardu 720p. Věc se má tak, že i nadcházející tituly budou ve valné většině používat 720p. Ovšem, naleznou se výjimky, které samozřejmě dovolí i vyšší rozlišení, některé se dají sehnat už dnes. 17. listopadu navíc dojde k zahájení prodeje externí HD-DVD mechaniky v Japonsku, o pár dnů později i Evropě. Cena by neměla přesáhnout 199 euro, tedy nějakých šest tisíc na české koruny. Společně k ní bude v balíčku přidán i King Kong v HD rozlišení a dálkový ovladač. Příjemné, že? Proto se nabízí otázka k zamyšlení, jestli zakoupit LCD TV podporující 720p či zainvestovat větší finanční částku a pořídit si rovnou 1080p, kterou však plně využijete až během dvou tří let. Pro majetnější z vás problém vyhodit pár desetitisíců za pořádnou obrazovku nebude, ovšem drtivá většina čtenářů kouká po levnějším řešení.

Po průzkumu českého trhu jsme narazili na pětici 1080p LCD televizí. Zřejmě nejlevnější se zdá být televizor od firmy BenQ, který se dá pořídit okolo 37 tisíc s DPH. Ovšem další televizory stojí dvakrát až třikrát tolik. Za kvalitní TV Samsung vypláznete 65 000 – 102 000 Kč, a ani Philips se nedrží při zemi. 79 000 – 107 000 Kč také nepatří k tomu nejlevnějšímu.

Na co dávat pozor?

My jsme měli zapůjčenou LCD televizi Hyundai IQ Q400 od společnosti NC Computers, která přesně splňovala veškeré požadavky hráče. Více v minirecenzi na konci článku.

Rozlišení:

Velice důležitý faktor, na který byste měli dávat při výběru pozor. Televizory s nízkým rozlišením postrádají potřebnou ostrost, díky které pak vznikají na obrazovce nelibé artefakty. Velkým obloukem se tedy vyhněte takovým hrůzám jako jsou 680x480 či 800x600 (jsou v poměru stran 4:3). Porozhlédněte po TV mající rozlišení 1366x768 (16:9). Takovéto rozlišení je samozřejmě schopné zobrazit hru či film ve video signálu 720p (1280x720).

Kontrast:

Jde vlastně o jakýsi dynamický rozsah scény, rozdíl mezi nejsvětlejším a nejtmavším místem obrazu. Čím vyšší, tím lepší. Naše zapůjčená televize měla kontrast 1000:1, což je více než obstojné.

Úhlopříčka:

V dnešní době je téměř bláznovství zakoupit televizi s úhlopříčkou pod 32 palců (zhruba 81 cm). Nejen, že většina z nich nedosahuje takových zobrazovacích kvalit, ale i velikost plochy není zrovna největší. Je tedy lepší si pořídit minimálně 40“ LCDTV. Její úhlopříčka pak dosáhne plochy 101,6 cm, na hraní her a sledování filmů uspokojující.

Doba odezvy:

Stejně důležitý parametr jako u klasického LCD monitoru. Jedná se dobu, za kterou se bod na LCD panelu rozsvítí a zhasne. Doba trvání se počítá na milisekundy a ideální horní hranice je 8 – 10ms.

Úhel viditelnosti:

Jak jste si jistě všimli v některých nákupních střediscích, či obchodech s elektrotechnikou, při určitém úhlu pohledu se deformují barvy. Je tedy důležité podívat se na maximální možný úhel viditelnosti. Zapůjčená Hyundai měla 178 stupňů jak vertikálně, tak horizontálně. Nedocházelo tedy k žádným neduhům.

Konektory:

Široká paleta nabízených televizorů s podporou HD-Ready vlastní High-Definition-Multimedia-Interface (HDMI). Jedná se o rozhraní přenášející nekomprimovaný obraz a zvukový signál v digitální formátu. Propojit TV tak můžete s DVD přehrávačem, A/V receiverem. Přenášet obraz můžete až v High Definiton kvalitě a až osmikanálový zvuk. Konektory HDMI jsou dva typy, dělí se na A a B. Konektor typu A má 19 pinů, typ B je novější, ale zatím málo rozšířený, má 29 pinů a slouží k přenosu většího datového toku. Digital Visual Interface neboli DVI je druh digitálního připojení. A protože LCD nepotřebuje analogový signál, nedochází tudíž ke zbytečným dvojnásobným převodům mezi počítačem a monitorem/televizí a tak je obraz kvalitnější. Výstup DVI naleznete na své grafické kartě (pokud nepatří do starého železa).

Dvojice minirecenzí na závěr

Hyundai IQ Q400

40palcová LCD televize se specifikací HD- Ready schopna reprodukovat i video s vysokým rozlišením udělá radost jistě každému. Menu sice v rodném jazyce nenaleznete, ovšem se základní znalostí angličtiny se v přehledném menu neztratíte. Kromě automatického i ručního ladění dostupných kanálů je možno samozřejmě měnit formát 4:3 a 16:9. Nabízí se však i další. Potěší i dálkový ovladač, jehož uspořádání tlačítek je velice přehledné, tlačítka nepatří mezi nejmenší, takže problém se stiskem mít nebudete. Potěší i kvalitně hrající reproduktory s výkonem 2 x 10W. Nechybí samozřejmě podpora HDMI a čtečky paměťových karet. Velikost úhlopříčky 101,6 cm dá vyniknout každému detailu a hraní takového Ghost Recon: Advance Warfighter bylo opravdu požitkem. Zarazit však může vyšší cena. Ta činí 49 347 Kč s DPH. My jsme však z tohoto mazlíčka opravdu nadšeni a rozhodně doporučujeme.

BenQ DV3251

Pro ty z vás, kteří nechtějí dát tolik tisíc za „pouhou“ televizi, nabízíme ještě jedno řešení. Stříbrný bonbonek v podání 32palcové LCD TV za cenu 21 766 Kč včetně DPH. Úhlopříčka má sice menší rozměr, „pouze“ 81 cm, avšak svými kvalitními parametry může konkurovat i dražším produktům. HD-Ready je obsaženo, rozlišení 1366 x 768 zvládá zobrazit filmy a hry v 720p a 1080i. Obsažena je široká podpora vstupů/výstupů. Díky technologii Senseye je obraz jasnější, barevnější a blíží se více reálnému spektru. Dále nabízí televize krátkou dobu odezvy, solidní jas a dobře znějící integrovaný zvukový systém. Kontrast je solidních 800:1 a doba odezvy 8ms. Kdo chce ušetřit, může vyzkoušet tuto televizi, stydět se za ní nebudete.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama