Politici ve Spojených státech upozorňují na monopol PlayStationu v Japonsku
i Zdroj: Alejandro Barba / Unsplash
Byznys Novinka Politici ve Spojených státech upozorňují na monopol PlayStationu v Japonsku

Politici ve Spojených státech upozorňují na monopol PlayStationu v Japonsku

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

28. 3. 2023 15:26

Zatímco se společnost Sony snaží poměrně intenzivně podkopat plány konkurenčního Microsoftu na akvizici Activisionu, možná se jí boj brzy vymstí. U dotčených antimonopolních úřadů totiž operuje především s myšlenkou, že by tak Microsoft získal nefér monopolní výhodu nad konkurencí. Američtí senátoři a zákonodárci ale nyní upozorňují na to, že přesně tou disponuje PlayStation, potažmo Sony v domovském Japonsku.

Reklama

  • Senátorka a zákonodárci ve Spojených státech rýpají do pozice Sony a PlayStationu v Japonsku
  • Údajně zde má neférovými smlouvami upevňovat pozici na trhu ve srovnání s Xboxem
  • Prohlášení ale ignorují, že také existuje Nintendo

Magazín Politico upozornil na to, že senátorka Maria Cantwell během jednání Finančního výboru senátu vypíchla silně protikonkurenční chování Sony. Firma má podle ní mít v Japonsku 98% podíl konzolového herního trhu a podniká agresivní smluvní kroky, které mají díky exkluzivnímu obsahu vyšachovat konkurenční Xbox z jakéhokoliv potenciálního zájmu místních hráčů.

Evropská komise se podle Reuters nejspíše spokojí se sliby Microsoftu a schválení akvizice Activisionu je velmi pravděpodobné
i Zdroj: Activision Blizzard

Evropská komise se podle Reuters nejspíše spokojí se sliby Microsoftu a schválení akvizice Activisionu je velmi pravděpodobné

Antimonopolní orgány Evropské unie jsou podle zdrojů agentury Reuters spokojené s nabízenými podmínkami Microsoftu, který…

3. 3. 2023 10:00
1

Vyzvala tak obchodní zástupkyni Spojených států Katherine Tai, aby se případem podrobněji zabývala. Ta odpověděla, že se případnými problémy bude zabývat Bidenova ekonomická inciativa Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity, žádnou konkrétní reakci na zmínky o Sony ale nepřinesla.

Podle magazínu Axios (díky, Eurogamer) se k tlaku na prošetření možné hospodářské nekalosti Sony připojili také zákonodárci z obou stran sněmovny, tedy republikánští i demokraté. Ti v dopisech vypíchli například to, že měl PlayStation údajně uzavírat smlouvy tak, aby na Xboxu nevycházely japonské hry a o platformu tak byl v zemi co nejmenší zájem.

Celkem evidentně jde o americkou reakci na bitvu mezi antimonopolními úřady, Sony a Microsoftem. Situace je ale poměrně složitá. Tvrzení o 98% podílu na trhu údajně vychází ze statistiky účelově ignorující (významné) podíly Nintenda, počítačů a mobilních her. Jde tedy o značně zavádějící informaci. Někteří komentující na sociálních sítích ale argumentují tím, že jde o stejně zavádějící postup, jako ten který používá společnost Sony aby zkomplikovala zmíněnou akvizici. 

Japonská firma se opírá především o argument vlivu série Call of Duty a její možné exkluzivity pro platformy Microsoftu.

Ten před několika dny popřel například britský úřad CMA, podle kterého takový krok téměř nehrozí a byl by pro Microsoft nesmyslně ztrátový.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama