Polda 7 bojuje s pirátskými kopiemi, na české herní scéně to vyvolalo ostrou diskuzi o dopadu pirátství na prodeje
i Zdroj: Hrej.cz / Martin Synek
Polda 7 Novinka Polda 7 bojuje s pirátskými kopiemi, na české herní scéně to vyvolalo ostrou diskuzi o dopadu pirátství na prodeje

Polda 7 bojuje s pirátskými kopiemi, na české herní scéně to vyvolalo ostrou diskuzi o dopadu pirátství na prodeje

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

19. 4. 2022 11:15 2

Návrat kultovní série českých adventur Polda není takový, jaký si jej autoři představovali. Ještě před vydáním hry se totiž objevila pirátská kopie hry a dále se šíří po internetu. Tvůrci také avizují, že jsou prodeje slabší, což ohrožuje plány na budoucí tvorbu studia Zima Software, a zmiňují i únavu z toho, jaké vzkazy k nim piráti vysílají. S informací přišel jako první web Vortex, sdělení pak vyvolalo poměrně ostrou diskuzi mezi českými hráči, vývojáři a novináři.

Reklama

  • Pirátská kopie Polda 7 unikla ze zdrojů přispěvatelů na Hithitu ještě před vydáním
  • Tvůrcům prý piráti posílají vulgární výhružky, hra se prý neprodává úplně ideálně
  • Komunita na sociálních sítích diskutuje, jak moc má pirátství na prodeje vliv

Klíčová osobnost vývoje Petr Svoboda Vortexu sdělil, že se nelegální kopie s největší pravděpodobností objevila díky příspěvkům na crowdfundingové platformě Hithit. Zájemcům, kteří na hru přispěli peníze v úspěšné kampani, autoři udělili přístup ke hře s předstihem. Producent hry proti pirátským kopiím Poldy 7 intenzivně bojuje, sám ale zmiňuje znechucenost z vulgárních a agresivních komentářů, které na jeho snahu ze strany pirátů padají.

Recenze Polda 7, příjemného závanu starých českých adventurních časů
i Zdroj: Hrej.cz / Martin Synek

Recenze Polda 7, příjemného závanu starých českých adventurních časů

15. 4. 2022 09:00
1

Česká point and click adventurní série Polda se po letech opět vrací na scénu, a s ní i její hlavní tvář v podobě…

Problémy zároveň úzce spojuje s budoucností studia. To prý má velké plány včetně remasteru staršího dílu nebo dalších her, nejen ze série Polda. Kvůli nízkým prodejům, které Svoboda přímo spojuje s vysokou mírou pirátství, ale možná na žádný další vývoj nedojde a tvůrci údajně uvažují i o úplném konci tvorby her.

Zveřejnění příspěvku a následná diskuze na sociálních sítích (mj. zde nebo zde) pak českou herní komunitu, respektive hráče, vývojáře a novináře, rozdělila na dva ne úplně souhlasící tábory. Nechme stranou osoby obhajující pirátství. Velká část uživatelů na sociálních sítích tvůrce lituje a vyjadřuje znechucení z množství hráčů ochotných krást hry. Na druhou stranu se objevuje řada hlasů odporujících tomu, že by za nízké prodeje mohlo jen pirátství. Upozorňují na cenu (700 korun) jako neadekvátně vysokou a argumentují tím, že Polda 7 je svým humorem určený pro specifickou část hráčů, která navíc často přispěla už v kampani na Hithitu. S tím nesouhlasí jeden ze spolutvůrců hry Jakub Mareš, s odkazem na negativní emoční dopad na vývojáře. „Pak, když to někdo hned crackne a vysmívá se nám, nemůžu se prostě zbavit dojmu, že poslední dva roky práce letěj z ničeho nic do kanálu,“ uzavírá svůj názor. Například Roman Nepšinský (Playito.com) nebo Juraj Bachar (Project Solutions) se ale přiklánějí na stranu skeptičtější k vlivu pirátství. Neshodnou se tedy ani herní vývojáři.

Spolumajitel obchodu Xzone Martin Schovanec také připomínáskoro nulový marketing” hry a sám zmiňuje, že absolutní většina objednávek na Xzone přišla v posledních dvou týdnech před vydáním. Zároveň ale spekuluje, že by vyšší mediální zájem o Poldu mohl ve výsledku prodejům pomoct.

Diskutuje se také o využití protipirátských opatření. Polda 7 žádné DRM neobsahoval, což v kombinaci s rozesíláním přispěvatelům v předstihu považují někteří diskutující za naivní. Filip Kraucher ze studia FiolaSoft se v souvislosti s oznámením vlastní hry Matcho ptal sledujících, zda má do hry implementovat protipirátskou technologii Denuvo.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama