Pokémon Ultra Sun Recenze Pokémon Ultra Sun

Pokémon Ultra Sun

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

27. 12. 2017 19:41 3
Reklama

Loňský dvoudíl Pokémon Sun & Moon patřil mezi to nejradikálnější, co hlavní série her za dvacet let existence zažila. Čerstvý vítr z tropického souostroví Alola s sebou přinesl nové zkoušky na místo gymů, nové regionální podoby známých Pokémonů, zajímavé postavy, zábavný děj a spoustu drobných vylepšení. Celé to působilo jako krásný krok vpřed a možná i rozloučení s 3DS, které už nové Pokémony občas nestíhalo utáhnout, a to i navzdory odstranění 3D efektu. Jenže rok na to tu máme Pokémon Ultra Sun a Ultra Moon, takovou nadstavbu loňského titulu s nových Pokémonů, postav a příběhů. Nový obsah je však dávkován tak podivně, že při hraní máte neustálý pocit déjà vu.

Ono to totiž víceméně je to stejné dobrodružství, které jsme mohli hrát před rokem a při hraní pravděpodobně zjistíte, že vzpomínky na něj máte překvapivě dost čerstvé. Především prvních asi 30 hodin hry je až na maličkosti identických a při hraní jsem tak nějak automaticky sklouzl k průletu od checkpointu k checkpointu, odklepávání dialogů a rychlému řešení soubojů favority importovanými z loňského Sun. Ten pocit objevování a užívání si skvěle vykresleného světa se nedostavil, protože jsem přesně věděl, co bude následovat příběhově i herně. Při hraní se možná dostanete k výběru prvního Pokémona dřív, potkáte pár nových postav nebo si zahrajete novou minihru, ale jinak je všechno na svém místě, nepřátelští trenéři stojí tam, kde stáli vloni, ve zkouškách čekají stejní bossové a lidi říkají ty samé věci.

SUN & MOON 2.0

Jiný dojem budou mít ovšem hráči, kteří Sun a Moon nehráli. Letošní Ultra Pokémoni jsou postavení na super hře - dle mě jednoho z nejlepších dílů z celé série - a fakt, že s ním sdíli tolik, je vlastně svým způsobem fajn. Všechno dobré z loňska zde platí a novinky hře nijak neškodí. Třeba s Rotomem v Pokédexu si nově víc pokecáte, spřátelíte se a čas od času si v minihře Roto Loto můžete vytočit různé bonusy. Nebo když budete hledat po světě roztroušené nálepky, vysloužíte si od profesora Oaka obřího Pokémona. Dlouho hra ale nepředstaví nic, co by nemohla přidat aktualizace nebo nedejbože DLC.

Byť se na nízké rozlišení dá při hraní zvyknout, při aranžování úhlů kamery a výběru nálepek je prostě do očí bijící, jak zastarale hra vypadá.

Třeba taková minihra Mantine Surf, v níž můžete provádět surfařské triky na dlouhé vlně, je v podstatě vítaná novinka. Teda jako nikdo se o ní neprosil, ale když už tu je, tak se nezlobím. Triky se dělají kvedláním kloboučku a je třeba dbát na rychlost, která se nabírá sjížděním vlny. Pokud vás to chytne, můžete se snažit o získání odměn za poražení high score. Pokud ne, o moc nepřijdete. Mnohem horší dojem udělala možnost si s Pokémony pořizovat selfíčka, fotky vylepšovat nálepkami, filtry a rámečky a prohlubovat tak s nimi přátelství. Je to kýč a spíš nepřeložitelný japonský kawaii fenomén než zajímavý způsob, jak ve hře trávit čas. Navíc, byť se na nízké rozlišení dá při hraní zvyknout, při aranžování úhlů kamery a výběru nálepek je prostě do očí bijící, jak zastarale hra vypadá. Zvlášť vedle her ze Switche.

VYDRŽ, ZLEPŠÍ SE TO

Nový příběhový obsah a vlastně to nejlepší na Ultra Sun & Ultra Moon vývojáři odhalují velmi pomalu a spíše až ve druhé polovině, dlouho poté, co mně stejnost celého zážitku začala nudit. V jednu chvíli se to však zlomí a bác, konečně se objeví důvod, proč Ultra Sun a Moon hrát. Na scénu se například vrátí Rakeťáci ve své “nejděsivější” podobě - Duhoví Raketáci. Ti si v jiné dimenzi si podmanili svět i lídry ostatních zločineckých organizací. Společně nyní dostali zálusk i na Alolu, a tak se setkáme se spoustou starých známých tváří.

Ještě lepší je však rozvinutí celé zápletky kolem Necrozmy a někdy až apokalyptických paralelních dimenzí, do kterých se samozřejmě podíváme. Tam najdeme například tuhé bossy Ultra Beasts a odtud také pochází nový tým Ultra Recon Squad. Co se týče fanservice, více než návrat Rakeťáků jsem ocenil možnost v malých dimenzích najít k chycení legendární Pokémony z předchozích generací. Ho-oh, Groudon, Xerneas a další tak pravděpodobně tvoří rozlučkovou partu k příležitosti posledních Pokémonů pro 3DS. To sice Nintendo nepotvrdilo, ale už nyní všude vidíme, že tento handheld je kapesním příšerkám malý.

BYE BYE PIKACHU!

Ve výsledku jsou Ultra Sun a Moon, jak bývá u nových dílů zvykem, těmi nejlepšími Pokémony na trhu. V tomto případě je to ale dáno tím, že obsahují skvělý loňský díl a nadstavbu několika příjemných novinek a defacto nový náročnější endgame. Přesto nelze pominout 30 hodin recyklovaného obsahu a pokud jste loňský díl hráli, nepřícházíte v Ultra verzích o nic zásadního. Novinkám by více sedělo pojetí DLC. Takhle naceněné na plnou hru je můžete s ultra klidem přeskočit a za ušetřené peníze se třeba pustit do výborného remaku Omega Ruby / Alpha Sapphire. Pokud jste ale Sun a Moon minuli a máte na Pokémony zálusk, jděte rovnou do nové verze. Podobně vysokoprofilové hry se totiž na 3DS už asi nedočkáme.

Pokémon Ultra Sun
Nintendo 3DS 3DS

Verdikt

Labutí píseň Pokémonů na 3DS zní příliš dlouho jako loňská písnička. Dobrodružství v Ultra dimenzích je fajn, ale při návratu na Alolu se k němu budete muset prokousat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama