PlayStation představuje vlastní řešení ovladače pro handicapované hráče, zatím pod názvem Project Leonardo
i Zdroj: PlayStation Blog
Hardware Novinka PlayStation představuje vlastní řešení ovladače pro handicapované hráče, zatím pod názvem Project Leonardo

PlayStation představuje vlastní řešení ovladače pro handicapované hráče, zatím pod názvem Project Leonardo

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

5. 1. 2023 08:32

Společnost Sony, potažmo její herní divize PlayStation, v rámci veletrhu CES představila svůj první ovladač určený pro různě tělesně indisponované hráče. Periferie pracovně nazvaná Project Leonardo má podobně jako konkurenční Adaptive Controller nabídnout maximální míru přizpůsobení a zpřístupnit pohodlné hraní opravdu každému.

Reklama

  • PlayStation představuje Project Leonardo
  • Jde o ovladač pro handicapované
  • Umožňuje široké možnosti úprav, kombinací i podporu zařízení třetích stran

Společnost při vývoji konzultovala design s řadou různě handicapovaných rádců, fanoušků, expertů na bezbariérovost i herních vývojářů. Leonardo bude zároveň podporovat širokou nabídku dnes dostupných pomůcek třetích stran, na druhou stranu ale má fungovat jen s konzolí PlayStation 5. Handicapovaní tedy budou muset upgradovat na aktuální generaci konzolí.

Designově jde o poměrně zajímavou záležitost. Základem ovladače je kulaté tělo s osmi sloty pro implementaci konkrétních tlačítek ve dvou variantách velikosti. Na ty je možné namapovat klasické ovládací prvky. Z těla pak ční pozice pro analogovou páčku, přičemž v balení budou přibaleny hned tři druhy. Kromě klasické, jakou známe z obyčejného DualSense, také dvě větší varianty. Polohu páčky lze dále nastavovat, aby k ní měl hráč optimální přístup.

Jedno tlačítko může nést až dvě funkce, a ovladač také bude podporovat ukládání až tří uživatelských profilů. V základu by měl ovladač fungovat samostatně, lze ho ale spárovat s DualSensem, dalším Leonardem, případně i s DualSensem a Leonardem zároveň. Hráč si tak může vytvořit vlastní vyhovující rozhraní, nebo si k hraní pozvat parťáka, který mu s ovládáním pomůže. 

Čistě teoreticky by tak mohl Leonardo posloužit i zdravým, výkonnostním hráčům, kteří s ním doplní DualSense a budou si pomáhat třeba nohou… Představivosti se meze nekladou.

PlayStation představuje vlastní řešení ovladače pro handicapované hráče, zatím pod názvem Project Leonardo
i Zdroj: Blog PlayStation

V rámci podpory third-party zařízení každý ovladač nabízí čtyři AUX zdířky. K ovladači tak lze připojit další specializovaná tlačítka, páčky, přepínače a podobně. Kulaté tělo má dle tiskové zprávy umožňovat ukotvení v celé řadě pomocných trojnožek a stativů a ovladač lze používat v jakékoliv poloze.

Zatím není jasné, kdy se zařízení dočkáme a jaká bude jeho pořizovací cena. Výrobce ale avizuje, že do budoucna představí další podpůrné funkce a možnosti.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama