Ovce, zombie a minecarty na Svoboďáku? Žádný problém. Skupina studentů v Minecraftu vygenerovala Brno
i Zdroj: Emcify
České hry Minecraft Novinka Ovce, zombie a minecarty na Svoboďáku? Žádný problém. Skupina studentů v Minecraftu vygenerovala Brno

Ovce, zombie a minecarty na Svoboďáku? Žádný problém. Skupina studentů v Minecraftu vygenerovala Brno

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

17. 1. 2023 12:09

Světový fenomén Minecraft už mnohokrát ukázal, že jsou jeho možnosti téměř neomezené. V kostkovaném prostředí hráči vytvořili spoustu ohromujících i šílených projektů, jedním z nejaktuálnějších je pak nejh… nejhezčí město na světě, Brno.

Reklama
Reklama

  • V Minecraftu vznikla kopie Brna
  • Dvojce studentů MUNI ho vygenerovala na základě geodatabáze
  • Po minecraftovém Brně se můžete projít na volně dostupném serveru

Za projektem Brno v kostce, na který nyní upozornila i Česká televize, stojí skupina studentů Fakulty informatiky Masarykovy univerzity. Ti se loni v dubnu zapojili do hackathonu #HACKUJBRNO a rozvinuli svůj starší plán přepracovat v Minecraftu budovy své fakulty s okolím. Ten rozšířili prakticky na celou metropoli, a začali využívat geodatabázi s informacemi data.Brno.

Ve hře tak mohlo vzniknout celé město na základě velmi podrobných dat. Autoři tedy Brno nepostavili kostku po kostce ručně, ale nechali ho na základě zmíněných zdrojů vygenerovat. Díky uloženým informacím o detailech jednotlivých budov dokázal generátor například i poměrně věrně modelovat jejich střechy. Ty byly dle autorů jeden z největších oříšků, každou chybu bylo totiž nutné opravit v kódu.

Kromě samotného Brna na povrchu obsahuje vygenerovaná mapa také podzemí. Na volně přístupném serveru je dostupný model o rozměrech zhruba 20x20 kilometrů, řečí Minecraftu zhruba 10 tisíc bloků každým směrem od úplného centra města. Pokud v Brně a jeho bezprostředním okolí bydlíte, dost možná se můžete podívat přímo k sobě domů.

Ve světě také najdete přesně položenou vegetaci a třeba i koleje. Zároveň je ale město plné klasického minecraftového života, tedy zombií, kostlivců, ovcí a další havěti. V praxi tedy procházka třeba po Náměstí Svobody vypadá trochu úsměvně. Na druhou stranu jde o opravdu unikátní projekt.

“Hlavní tvůrci projektu Vojtěch Brůža a Jonáš Rosecký pak prostředí města obohatili o mnoho dalších detailů a vylepšení. Do mapy jsou zakomponované reálné vedení kolejí nebo obchody, určitě poznáte významné brněnské sochy či můžete prozkoumat systém brněnských podzemních chodeb. Nyní představenou verzi Brna v Minecraftu je nutné brát spíše jako začátek dalšího rozvoje. Nejpočetnější cílovou skupinou hry jsou děti a mladiství, a tak se nabízí do prostředí Minecraftu zakomponovat různé edukativní prvky, aby mohl být projekt využitelný i pro vzdělávání,” uvádějí autoři svou motivaci i další plány.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama