Oproti předchozímu lednu se v Evropě prodalo dvakrát více PlayStationů 5. Prodeje konzolí rostly, her klesly
i Zdroj: JESHOOTS / Unsplash
Novinka Oproti předchozímu lednu se v Evropě prodalo dvakrát více PlayStationů 5. Prodeje konzolí rostly, her klesly

Oproti předchozímu lednu se v Evropě prodalo dvakrát více PlayStationů 5. Prodeje konzolí rostly, her klesly

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

14. 2. 2023 12:03

Obchodní agentura GSD zveřejnila výsledky prodejů konzolí a her v Evropě za uplynulý leden. Dle nich se více než zdvojnásobil počet prodaných PlayStationů 5, které tak zároveň poháněly celkové prodeje konzolí. Z hlediska her byl ale leden meziročně slabší, protože nevyšel žádný velký hit.

Reklama
Reklama

  • Podle GSD se v Evropě za leden meziročně zdvojnásobil prodej PlayStationů 5
  • Konzolí se prodalo více, her méně

Dohromady se Evropě za leden dle dat prodalo 12,1 milionu her. To je zhruba o 19 % méně, než za leden roku 2022. Podle magazínu GamesIndustry.biz za to může především nabídka her. Zatímco loni vyšel velmi úspěšný titul Pokémon Legends: Arceus, letos žádný srovnatelný hit leden nepřinesl. Ostatně jedinou významnější hrou, která se zároveň skutečně povedla, byl remake Dead Space na samém konci měsíce.

Recenze remaku Dead Space – hororu, který i po patnácti letech smete většinu konkurence
i Zdroj: Electronic Arts

Recenze remaku Dead Space – hororu, který i po patnácti letech smete většinu konkurence

30. 1. 2023 18:35

Po zkušenostech z posledních let už určitě nikoho nepřekvapí, že se ani začínající rok 2023 neobejde bez nejrůznějších…

Lépe než před rokem se ale prodávaly každoroční evergreeny, konkrétně FIFA, Call of Duty, Grand Theft Auto 5 a Red Dead Redemption 2. Zmíněné Dead Space skončilo na šestém místě. Zajímavé je, že kritizovanější The Callisto Protocol se v prvních dvou týdnech svého životního cyklu prodával lépe než Dead Space, a to i přes to, že GSD má k dispozici pouze fyzické prodeje (vydavatel Callisto Protocolu Krafton nepatří do panelu s digitálními prodeji).

Jediným letitým titulem, který se prodával hůře, bylo Mario Kart 8: Deluxe. Prodeje dále táhly loňské hity jako God of War Ragnarök a Elden Ring.

U konzolí došlo k velkému nárůstu prodejů PlayStation 5. Lze předpokládat, že za něj může především výrazně vyšší dostupnost hardwaru. Celkem evropané za leden nakoupili 493 tisíc různých herních konzolí, PlayStationů 5 pak o 202 % více, než během předchozího ledna. Naopak o desetinu klesl zájem o Nintendo Switch a dokonce o třetinu u Xbox Series.

GSD zpracovává data o prodejích od většiny velkých herních vydavatelů. Výjimkou jsou Nintendo a 505 Games u digitálních prodejů. Na digitálním trhu mapuje situaci ve většině evropských států včetně Česka a Slovenska. Prodeje konzolí ale pouze v Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Itálii, Portugalsku, Rusku, Španělsku, Švédsku a Švýcarsku. Fyzické prodeje her zaznamenává nad rámec těchto zemí ještě v Norsku, Německu, Polsku, Nizozemí a Velké Británii, a naopak vyřazuje Rusko.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama