Operation Flashpoint: Dragon Rising Článek Operation Flashpoint 2: Dragon Rising

Operation Flashpoint 2: Dragon Rising

Dalibor Franta

Dalibor Franta

15. 9. 2008 22:00 6
Reklama

Je to zvláštní pocit. Mluvit o druhém Flashpointu a přitom vědět, že s původním má tenhle pohrobek jen pramálo společného. Mluvit o pokračování legendární válečné simulace a přitom vědět, že to pravé vyšlo už dávno a pod jiným jménem. Vidět kdysi vlajkovou loď Bohemia Interactive měnit se a vyvíjet pod nestoudnýma rukama interního studia Codemasters a při tom všem… Při tom všem zas a znovu bezmocně podléhat magickým účinkům slavného jména. Hltat každé nové info, každý nový obrázek a doufat, že až poprvé položíte nohu do trávy ostrova Skira, bude to stejně intenzivní zážitek, jako když před sedmi lety přerovnal meteorit z BIS všechna válečná klišé na západ od Prahy. A na východ od ráje.  

Dva miliony stromů a jeden malý nýtek

A přitom toho o druhém Flashpointu nevíme ani zdaleka tolik, kolik bychom si sami bývali byli představovali. Dva roky nás Codemasters masírují upravenými screenshoty a renderovanými videi, dva roky posouvají datum vydání a i dnes, jen krátce po skončení E3 a GC, nebudeme daleko od pravdy, konstatujeme-li, že v akci a pohybu a rozpuku válečné vřavy vidělo hru asi tolik lidí, co coloradského Big Foota na mopedu. Jádrem všech dosavadních prezentací byla totiž technologie v pozadí – záplava dat a myriáda počtů. Údaje o rozloze herního ostrova, o počtu stromů, desítkách zbraní, stovkách originálních obličejů a tisícovkách pixelů na vrtulníků Apache. „Fanoušci Flashpointu milují realismus a my máme na ostrově dva miliony stromů, abychom jim udělali radost.“ D’uh… Jako by dva miliony ručně modelovaných stromů zaručily hře úspěch. Jako by detailně vymodelovaný nýt pod sedadlem kopilota vrtulníku Chinook automaticky navazoval tam, kde Flashpoint, první toho jména, skončil. Může… ale nemusí. Ostatně, obrázek si udělejte sami.  

Technologický zázrak číslo 1

Válečné hoře zavede nás tentokrát coby vojáka americké armády na pacifický ostrov Skira, toho času v držení Ruské federace. Geologické průzkumy zde odhalily astronomické podzemní zásoby ropy a zemního plynu, což tak trochu podle očekávání otevírá staré, nezhojené rány. Ostrov totiž dříve patřil Číně a ta si jako na zavolanou vzpomněla, že by už-ne-tak-bezcenný kus skály u ruského pobřeží chtěla zpět. Mohutná invaze smete ruský odpor a Kreml je nucen obrátit se s žádostí o asistenci na Spojené státy, které trochu v rozporu s politologickými modely současnosti přispěchají méďovi z východu na pomoc. Za pozornost jistě stojí fakt, že jako předloha ostrovu Skira posloužil Aljašský ostrůvek Kiska, jenž byl za použití satelitů a moderních 3D mapovacích nástrojů kompletně převeden do virtuální podoby. Bojiště Flashpointu 2 bude mít rozlohu 220 kilometrů čtverečních – což odpovídá čtyřhodinovému putování po vlastní ose, dvěma hodinám v džípu a dvaceti minutám v nejrychlejším letadle. Vývojáři přidali pouze městečka v úhledném socrealisticky sovětském stylu a ponechali taktickým hráčským rejdům krajinu prostou lidského zásahu. Nedílnou součástí tohoto rozměrného hřiště bude také dynamické počasí, koloběh dne a noci či kompletně zničitelné prostředí bez „tvarové paměti“ – co jednou srovnáte se zemí, zůstane důkladně srovnané. Toliko k technologickému zázraku číslo 1.  

Technologický zázrak číslo 2

Zbraně. Bude jich 70. Budou vypadat jako zbraně a budou se jako zbraně chovat, což je určitě fajn. Nikdo by nechtěl zbraně, co by se nechovaly jako zbraně, natož aby třeba jako zbraně vůbec nevypadaly. To by byl teprve problém. Codemasters si dali tu práci a vymodelovali každému zbraňovému systému vlastní autentický interface (disponuje-li jím i ve skutečnosti) – ve výsledku se tak dočkáme maximálně realistické manipulace třeba i s přenosným protitankovým systémem Javelin, jenž bude potřeba před výstřelem nejdříve sestavit. Ani 50 vozidel, člunů a letadel všeho druhu se důrazu na autentický vzhled a funkčnost nezpronevěří – a to jak co do pixelovatosti, tak i do osazení zbraňovými systémy a způsobu jejich nasazení (tank bez pěchoty v nepřehledném terénu je slepý jako… jako tank bez pěchoty v nepřehledném terénu). No a když může tank vypadat jako tank, proč by člověk nemohl vypadat jako člověk. Codemasters plánují několik stovek jedinečných obličejových modelů, které mají posloužit k lepší orientaci mezi parťáky v jednotce. Nebudou-li muži pod vaším velením umírat rychleji, než Rusové u Berlína, naučíte se postupně rozpoznávat jejich obličeje spíš, než vojenské zařazení. Toliko k technologickému zázraku číslo 2.  

Technologický zázrak číslo 3

Singleplayerová kampaň by měla postupovat podle stejného klíče, jako tomu bylo v prvním Flashpointu. Začínáte jako řadový mariňák, abyste se postupně prokousali na místo velitele družstva – mise zahrnou jak hromadné pěchotní řeže, tak i diskrétní přepadové akce či ostřelovací číhanou. Zatím není jasné, jak bude hra řešit tankový a vrtulníkový boj, podobně nemáme žádné zprávy o neutrálních frakcích, civilním obyvatelstvu, partizánských jednotkách (budou-li vůbec nějaké) a podobně. Z podrobností o průběhu ozbrojených střetů odhalili Codemasters pouze několik střípků o návycích nepřátelské AI, jejíž fungování se bude silně odvíjet od dostupnosti velení. Zastřelte nepřátelské jednotce velícího důstojníka a posedne ji zmatek, přerušte jí radistu a umrtví se spojení s hlavním štábem. Singleplayerová kampaň nabídne 20 misí stejně jako možnost vrhnout se do instantní akce prostřednictvím náhodně vybraného bojového úkolu. Multiplayer nabídne nově možnost odehrát kampaň v kooperaci – na PC až ve čtyřech lidech, na Xboxu a PS3 maximálně ve dvou. Vzájemné soupeření představí tři herní módy: annihilation (klasický deatmatch), frontline (týmový boj o kontrolu území) a infiltration (početný, ale špatně vybavený tým brání území před menší, ale po zuby ozbrojenou silou). Nabídka zní sice dobře, děsí nás však obrovský nepoměr v počtu hráčů na PC a na konzolích. Zatímco počítače otevřou ostrov pro 32 vojáků (16 na 16), konzole čechrají hladinu se směšnými osmi hráči. Jen těžko si s tímhle číslem dovedeme představit epickou multiplayerovou bitvu… Alespoň, že nebude chybět editor misí. Toliko k technologickému zázraku číslo 3.  

Jak vidno, důraz na realistický zjev a projev v podání Codemasters je nepopiratelný a zasazuje tvrdou ránu všem pochybovačům, kteří si o novém Flashpointu zvykli mluvit jako o Call of Duty ve větším měřítku. Přesto… absence jakýchkoliv podrobnějších informací o průběhu bojů doprovázená minimem in-game ukázek stále ponechává jistý prostor k pochybnostem. Prostor k jejich rozptýlení dostane Dragon Rising na jaře 2009 – na PC, PS3 a Xboxu 360.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama