Oficiální informace o novém PlayStationu 5
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Oficiální informace o novém PlayStationu 5

Oficiální informace o novém PlayStationu 5

Radek Raudenský

Radek Raudenský

16. 4. 2019 14:30 33
Reklama

Konečně jsme se dočkali. Magazín Wired vyzpovídal Marka Cernyho, který se je hlavním architektem PS4, a nyní si jej Sony zvolilo jako svého mluvčího i pro novou generaci PlayStationu. Marek Cerny zodpovídá za celou architekturu konzole a je tak jasné, že je nejpovolanějším člověkem, který může novou generaci popsat. A to přesně dnes udělal - v rozhovoru pro magazín Wired. Co všechno veřejnosti prozradil?

První informací je to, že PlayStationu 5 se zcela jistě nedočkáme letos. Prototyp konzole je ale již připravený a spousta herních studií s ním již pracuje. Sony výrobu prototypů v poslední době ještě zrychlilo, aby vývojáři dostali své konzole co nejdříve a měli čas na vývoj svých her.

Díky posunu technologie, kdy je potřeba výkonnějších CPU a GPU, rychlejších pamětí i větších disků, se samozřejmě posune i PlayStation 5. Srdcem nové generace bude procesor AMD, který bude postaven na třetí generaci Ryzen a bude obsahovat 8 jader s novou 7nm Zen 2 mikroarchitekturou. Čip bude zároveň obsahovat audio jednotku, která by dle Cernyho měla nově definovat to, co vlastně zvuk ve hrách dokáže.

„Jako hráči mi přijde frustrující, že se audio mezi PlayStationem 3 a PlayStationem 4 vůbec nezměnilo. Můj sen je to, aby nová konzole ukázala, jak dramaticky se může audio změnit, pokud mu dodáme odpovídající hardware.“

Procesoru bude pomáhat speciální custom varianta grafiky Radeon Navi, která bude podporovat ray tracing. Tuto technologii v poslední době propagovala NVIDIA s novými RTX grafickými kartami, a tak si většina z nás dokáže představit, co tato technologie dokáže. Wired při diskuzi o grafických kartách navázal i na PSVR, tedy na virtuální brýle, kterých se v současné chvíli prodalo přes 4 miliony kusů. Cerny se nechtěl k PSVR více vyjadřovat, pouze zdůraznil, že VR je pro Sony velice důležité a současné PSVR bude kompatibilní s novou konzolí.

Tím největším překvapením ale nemá být ani procesor či grafická karta. Má jim být SSD. Ale nemá být jen tak ledajaké. „Ne všechny SSD jsou stejné. V mém laptopu je SSD, a když chci přeskočit z Excelu do Wordu, trvá to 15 sekund.“ Cerny se rozhodl možnosti nového SSD ihned demonstrovat.

S redaktorem Wired si sedli před dvě televize. Na jedné bylo připojené PS4 Pro, na kterém běžel nový Spider-Man. Cerny se rozhodl použít fast-travel na druhou stranu Manhattanu. Na PS4 Pro trvalo 15 vteřin, než se hra znovu načetla. Cerny se poté přesunul na druhou televizi, na kterou byl napojený prototyp (uzavřený v krabici, aby jej nebylo možné vidět). Cerny opakoval stejný postup, Spider-Man se ale načetl za neuvěřitelných 0.8 vteřiny.

To ale není to jediné, co speciální SSD dokáže. Díky obrovské rychlosti disku se několikanásobně zvýší rychlost renderování prostředí v reálném čase. Cerny tuto možnost demonstroval znovu na Spider-Manovi, kde se pohyboval s kamerou okolo Spider-Mana. Rychlost otáčení byla taková, na kterou jsme všichni zvyklí. Když se ale přesunul na prototyp, redaktor magazínu Wired popsal rychlost „jako kdyby byla kamera namontovaná na stíhačce.“

Cerny nechtěl sdělit více detailů okolo SSD, zatím tedy nevíme, kdo jej vyrábí, jestli běží na PCIe 4.0 a ani co vše nové SSD dokáže. „Nevíme to ani my, ani vývojáři. Je to nová věc a studia ještě zjišťují, co všechno nové SSD dokáže.“

Cerny také zmínil, že nová konzole je postavena na architektuře Playstation 4, tudíž se hráči dočkají zpětně kompatibility. Na popud nově diskutovaného All Digital Xboxu Cerny říká, že nový Playstation bude stále přijímat fyzické nosiče. Nutno dodat, že Cerny se během celého rozhovoru o novém Playstationu zmiňoval jako „next-gen console“, tudíž ani název Playstation 5 není jistý.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama