Objevují se první reakce na Steam Deck, handheld si zatím vede dobře
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Objevují se první reakce na Steam Deck, handheld si zatím vede dobře

Objevují se první reakce na Steam Deck, handheld si zatím vede dobře

Radek Raudenský

Radek Raudenský

8. 2. 2022 14:49

První recenze Steam Decku jsou na světě, k dispozici jsou ale zatím pouze dojmy ohledně používání a výkonu této nové přenosné konzole, jelikož Valve uvolnilo pouze embargo pro hardwarovou část. A jak se zatím zdá, po této stránce si Steam Deck nevede vůbec špatně.

Reklama

  • Valve ukončilo embargo, objevily se první dojmy z používání Steam Decku
  • První recenze se týkají hardwaru
  • Recenzenti si konzoli veskrze chválí
  • Hlavním mínusem je výdrž baterie

Asi můžeme začít tím největším mínusem, na kterém se shodli všichni tři recenzenti z kanálů GamersNexus, Linus Tech Tips a The Phawx. Tím je výdrž baterie. Ani v jednom z případů se nepodařilo docílit avizovaných osmi hodin, nejblíže tomu byl GamersNexus s hraním Dead Cells na polovičním jasu obrazu. Ghostrunner při nastavených 30 FPS vydrží přibližně 3,5 hodiny, Forzu 5 si se stejnými podmínkami zahrajete o půl hodinky déle. Pokud si ale potrpíte na vysoké detaily, doporučujeme držet nablízku powerbanku. Devil May Cry 5 s vysokými detaily a VSync udržel Steam Deck při životě pouhé dvě hodiny. Jak upozorňuje The Phawx, při troše hraní se bez problému dostanete na čtyři hodiny, avšak musíte snést spoustu kompromisů.

A to je škoda. Všechny strany se totiž shodly na tom, že výkon Steam Decku je velkým překvapením. Linus Tech Tips jej dokonce považuje za revoluční počítač, který nemá konkurenci. Výkonem dokázal předběhnout svou konkurenci jako GPD Win 3 či Aya Neo, které jsou navíc více jak trojnásobně drahé. Testy bohužel mohly být zveřejněny pouze v rámci několika povolených titulů, údajně ale jde o velice dobrou prezentaci, v jiných titulech se Steam Deck nechová o tolik jinak.

Ergonomii a používání se zevrubně věnoval Linus Tech Tips. Dle jeho slov se na Steam Decku hraje dobře. Občas má lehký problém s používáním tlačítek, jde ale o silně subjektivní záležitost. S dosažením na tlačítka, včetně zadních, ale nemá problém. Teploty jsou velice příjemné a chlazení je vyřešené chytře, oblasti s joysticky ani tlačítky nejsou nijak zasaženy. Linus si velice pochvaloval jak pocit z používání tlačítek, tak joysticků i dotykových plošek. Obrazovka není tou nejkvalitnější, vůči své konkurenci je ale údajně „nejuniverzálnější“. Funguje na světle i ve tmě, ve všech případech podává věrné barvy. Největším mínusem jsou vibrace, ty působí velice levně a nepřirozeně. 

Recenzenti si chválí i vřelý přístup Valve k domácím kutilům i moderům. Přístup ke všem důležitým součástkám Steam Decku je prý velice jednoduchý a vyměnit joysticky zvládne i amatér. To stejné platí o úpravě procesoru či grafické karty, uživatel bude mít nad všemi součástkami velkou kontrolu – včetně vypnutí jader procesoru a upravení jejich frekvence.

Bohužel se jedná o dojmy z čistě hardwarové části Steam Decku. Embargo na software padne 25. února, v tento den má také dojít k vydání zásadních oprav a aktualizací SteamOS.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama