Novinky z nezávislé scény - březen 2021
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Novinky z nezávislé scény - březen 2021

Novinky z nezávislé scény - březen 2021

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

31. 3. 2021 19:50

Březnová nadílka z indie scény.

Reklama

Zatímco minulý měsíc bylo potřeba obrátit pár kamenů, abych našel slušné kandidáty do pravidelného výběru z indie scény, tentokrát jsem naopak pečlivě zvažoval, koho v seznamu nechat a zda tu či onu hru nevyměnit za jinou. Březen se zkrátka povedl.

Co nás tedy čeká? Zkusíme si postavit raketu, pak nazujeme boty unaveného farmáře, najdeme osudovou lásku, pohrabeme se v cizím telefonu a pak si přečteme interaktivní komiks. Je toho ale ještě víc. Tak pojďme na to.

Mr. Prepper

Žijeme v nejisté době, která je řízena skrze chaotická vládní opatření. Co platilo včera, nemusí platit dnes. Čert aby se v tom vyznal. Podobně to vidí Mr. Prepper. Obyčejnému chlapíkovi z malého města už došla veškerá trpělivost s politickou situací, je přesvědčen, že musí přijít to nejhorší – nukleární válka. Nehodlá však nečinně sedět v křesle a čekat na konec. Svůj osud hodlá vzít do vlastních rukou.

Paranoiu mladého muže krásně ilustruje podzemní bunkr, kde má vše, co potřebuje, aby tuhle šlamastyku přežil. Ba co víc, v prostorném sklípku dokonce staví vlastní raketu, v níž chce zeměkouli nadobro opustit. A právě vy mu s tím musíte pomoct.

Mr. Prepper je naštěstí šikovný, umí si postavit skleník, opravit vozidlo a vyrobit si jednoduché i složitější přístroje. Pokud mu něco chybí, zkusí se poptat u sousedů, pro materiály je ochotný zajít třeba do blízkého lesa. Postupně se potkává s dalšími lidmi, kteří jsou podobně naladěni, plněním jejich úkolů se aktivně zapojuje do odboje. Zároveň ale musí být obezřetný, jinak jednoho dne u dveří zazvoní vládní agent. A o takovou pozornost samozřejmě nestojí.

O lepší život bojuje Mr. Prepper zatím pouze na Steamu. Hra však netrpí na přehnané hardwarové nároky, rozjedou ji tedy i slabší stroje.


Adios

Pokud podle vás Mr. Prepper již patří mezi obskurní záležitosti, další počin vás možná přiměje měřítko maličko přehodnotit. Adios totiž pojednává o chovateli prasat na jedné zaplivané farmě kdesi v Kansasu. To by samo o sobě nebylo nic zvláštního, kdyby nešlo o blízkého přítele zdejší mafie.

Jak souvisí prasata a mrtvá těla? Pokud se považujete za fanoušky gangsterek, patrně na tuto otázku zvládnete odpovědět. Farmáře ovšem tyto praktiky přestanou naplňovat, rozhodne se tedy spolupráci ukončit. Tím si vyslouží návštěvu nájemného zabijáka, který se mu snaží domluvit. Spolu stráví celý den, následně se majitel farmy musí rozhodnout, zda chce nadstandardní vztahy skutečně narušit.

Hra vyniká netradiční stylizací, potěší také dabované postavy. Jde o malou jednohubku, životem farmáře stihne provést za jednu hodinu. Snad nakonec také neskončí u prasat. Adios je rovněž k dispozici pouze na Steamu.


Sir Lovelot

Asi je na místě proložit první dva dramaticky laděné kousky něčím trochu milejším. K tomu se náramně hodí Sir Lovelot. Malé princátko vandruje Lululandem od hradů k zámkům, aby našel životní lásku. Po cestě sbírá dárky, které mu snad pomohou udělat dojem na vyvolenou dámu.

Pixelartová plošinovka trochu klame svou roztomilostí, v některých pasážích totiž prckovi bude opravdu horko. Ať už jde o valící se šutry, ostré čepele nebo hladové obludy, miniaturní rytíř musí být stále ve střehu.

Autoři slibují stovky obrazovek zabalených do 40 úrovní, kde se dají najít drahocenné poklady ale také šikovné zkratky. Sir Lovelot myslí na hráče všech populárních platforem, krom Steamu je k dispozici také ne konzolích PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series a na Switchi.


Doctor Who: The Lonely Assassins

Už se někdy stalo, že by se pohřešovaná osoba našla díky telefonu, který nechala ležet na stole? Těžko si něco takového představit, dnes by se do něj jen tak někdo nedostal. Autoři ze studia Kaigan Games s touto premisou pracují již poněkolikáté. Sarah Is Missing ostatně vyšla pouze na mobilech, nepěkné věci se pak přihodily také hrdince titulu Simulacra, který byl dostupný i na Steamu.

A právě tam míří také Doctor Who: The Lonely Assassins. Příběh se odehrává ve zdánlivě opuštěném domě v Londýně, kde zase někdo nechal povalovat telefon. Když ho poprvé vezmete do ruky, dojde ke spuštění autodestrukční sekvence. Doktorka Petronella Osgood však telefon zachrání a následně vám pomůže odhalit všechny záhady, které se v mobilu skrývají.

Čeká vás tedy prohrabování e-mailů, fotografií, videí a dalších materiálů, ideální záležitost pro vášnivé stalkery. Hru lze spustit i na mobilních platformách se systémem iOS nebo Android.


Narita Boy

Další klenot vás vezme zpátky do 80. let. Někdy v této době totiž vznikla konzole s označením Narita One, která šla do prodeje s vlajkovou lodí v podobě hry Narita Boy. Videohra se však nečekaně propíše do reálného života a vtáhne vás mezi své pixely.

Jde v podstatě o side-scrolling metroidvanii. Na první pohled zaujme neobyčejně povedenou grafikou, je znát, že se do ní otiskly pozoruhodné zkušenosti animátorů ze studia Koba. Prostor je doslova napumpovaný osmdesátkovou atmosférou. A hudba? Hrdina ve hře vládne zbraní zvanou Techno Sword, což trochu napovídá, že potěší především fanoušky elektroniky.

Narita Boy je připraven otestovat i konzole nového tisíciletí, míří na PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch a také na Steam.


Sizeable

Pojďme si dát pro změnu také nějakou hádanku. V březnu jsme recenzovali Maquette, kde bylo možné hrát si s perspektivou a měnit tak velikost interaktivních předmětů. Na stejnou kartu sází i Sizeable, akorát ve značně odlehčené formě.

Každá z úrovní přináší malý čtvercový prostor ukrývající předměty, které musíte najít. Klíčem jsou okolní věci, respektive jejich velikost. Stačí trochu zmenšit měsíc, čímž se sníží hladina moře. A na jeho dně se pravděpodobně bude skrývat to, co hledáte. Zvětšením mraku zase poručíte větru, možná odfoukne přebytečné smetí zakrývající ztracený poklad.

Je naprosto evidentní, že je Sizeable v první řadě odpočinková záležitost, jakási meditativní hádanka, s níž můžete efektivně odbourat přebytečný stres. Hru lze pořídit na Steamu.


Fate of Kai

Máte rádi komiksy? Pak budete mít radost z Fate of Kai. Autoři novinku taktéž označují jako puzzle, zde jsou ale hádanky zdařile zabaleny do klasických komiksových políček. A protože jde o hru, jsou zároveň interaktivní.

To znamená, že vy sami rozhodujete o tom, jak se mladý klučina zachová, co bude jeho osudem. Autoři připravili 160 ručně kreslených stran, mezi nimiž můžete dle libosti listovat, sešit obsahuje přes 700 políček. Příběh se samozřejmě vlní na základě vašich voleb, je zde tím pádem mnoho prostoru k prozkoumávání připravených odboček. Dokáže s vámi Kai dojít až na konec své cesty?

Fate of Kai lze zatím pročítat pouze na Steamu, přestože by se vyjímal také na mobilních platformách nebo na Switchi. Nezbývá než doufat, že na porty také časem dojde.


Cyanide and Happiness: Freakpocalypse

Na konec jsem nechal čiré šílenství v podobě Cyanide and Happiness: Freakpocalypse. Jde o point-and-click adventuru napěchovanou černým humorem. Hlavní postavou je středoškolák Coop, který by chtěl ze světa kolem sebe udělat o něco hezčí místo. Problém je, že ho spolužáci nenávidí, on zase pochopitelně nenávidí školu. A co je nejhorší – nedaří se mu sehnat doprovod na blížící se ples.

Coop každou minutu svého života prožívá absurdní situace, které tvoří šílenci městečka Netherton. Mladík se ale nevzdává, život sousedů se snaží zpříjemnit, jak jen to jde. Město navíc skrývá nespočet zajímavých předmětů, třeba cool hadříky, které by mu možná mohly o něco zvýšit sociální status.

Hra vychází z webového komiksu Cyanide and Happiness. Ten vzniká už od roku 2005, proslavil se právě humorem, který nezná hranic. Byli jste varováni.


Máme za sebou poměrně kontroverzní měsíc plný zvláštních osobností. No řekněte sami – šílenec připravující se na nukleární válku, majitel prasečí farmy napojený na mafiánskou organizaci nebo nenechavý stalker se slabostí pro mobilní telefony. Sir Lovelot a sympaťák Kai situaci trochu zachraňují, mezi šílenci z městečka Netherton se ale bohužel ztratí. Bude příští měsíc o něco normálnější? A je to vůbec žádoucí?

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama