Nitrobike Recenze Nitrobike

Nitrobike

Ondřej Malý

Ondřej Malý

16. 3. 2008 23:00
Reklama

Wii není zrovna konzole stvořená pro závodní hry, které většinou omračují excelentní grafikou terénu i modelů a perfektním realismem. Možná i proto jsme se zatím dočkali jenom jediných slušnějších závodů od Nintenda – Excite Truck – a hromady hrůz od ostatních firem, které se domnívaly, že když přiloží plastikový držák wiimotu ke své špatné konverzi z PlayStation 2, budou jim hráči líbat ruce. Což se samozřejmě nestalo.

Nitrobike má ale zajímavý rodokmen, který každého fanouška závodních her musí naplnit aspoň mírným optimismem. Left Field Productions totiž vytvořili hru Excitebike 64, pro Nintendo 64, jež patřila a dosud patří mezi nejlepší motozávody, které kdy kdo udělal. Pokud se někdy podaří tuto hru vydat v nintendovské virtuální konzoli, rozhodně doporučuji utratit za ni bodíky. Bohužel porovnáním starého Excitebike 64 a dnešního Nitrobike přijdete na jeden z prvních nešvarů hry. Nitrobike vypadá hnusně. Hnusně i na to, že je to hra pro Wii, od kterých nečekáme úžasné grafické zpracování, ale spíš inovativní hratelnost. U mnoha modelů a u terénu to vypadá, jako kdyby vývojáři překopírovali modely ze svého osm let starého předchozího počinu a neobtěžovali se vyrobit nové. Odpudivé efekty a hnusný terén hře také nijak nepřidávají.

Nitrobike nabízí určitý počet tratí v „sadě“, které se liší úkoly. V některých musíte zajet co nejrychlejší kolo, v jiných porazit soupeře, v dalších se snažit neprojet v daném kole cílem jako poslední (od toho se tento mód jmenuje „eliminace“), Dalším módem je pak projíždění branek, které vám dají třívteřinový bonus k času, jenž neustále ubíhá. Cílem tak je projet trať co nejrychleji a zároveň neminout pokud možno ani jednu branku. Vcelku zábavné je také předvedení určitých kaskadérských kousků za co nejkratší dobu – pak se totiž snažíte na trati hledat i sebemenší „skokánek“, který vám umožní vznést se alespoň na chvíli do vzduchu a předvádět obecenstvu, co na motorce umíte. Za splnění úkolů se Nitrobike odvděčí medailemi a za medaile body. Pokud také splníte určité trati za zlatou medaili, vylepší hra statistiky motorky, například zlepší akceleraci a podobně. Kromě toho samozřejmě vítězstvím v posledním závodu celého „setu“ se dostáváte do další sady tratí a tak dále až do aleluja. Tím množství bonusů ale nekončí, po pár vyhraných závodech se dostanete k lepším motorkám či jezdcům. Na rozdíl od typu motorky, na kterém dost záleží, je to u jezdce naopak dost jedno, takže můžete rovnou zapomenout na to, že byste se s nimi nějak více identifikovali.

Závodní hru dělá z osmdesáti procent návrh tratí a tady musím Left Field opět napůl pochválit a pohanět. Vývojáři Nitrobike udělali bohužel naprosto školáckou chybu – ty nejméně zajímavé a nejtrapnější tratě dali na začátek. Kdybych zůstal jenom u prvních dvou traťových „setů“, dal bych hře tak čtyři bodíky. To by ale byla chyba, protože si ty nejlepší dráhy nechává až doprostřed a ke konci. Bohužel ale na žádných tratích Nitrobike nenabízí skutečnou volnost. Pokud vyjedete z trati jenom o pár decimetrů, hra vás začne bez milosti nahánět zpět. Žádné zkratky neexistují, žádné alternativní cesty vývojáři nepřipravili, což je dost smutné. Pokud chcete uspět nad protivníky, musíte je porazit na pevně dané dráze bez možnosti vymyslet nějaký kreativní postup. Navíc vzhledem k dosti diskutabilní umělé inteligenci dalších jezdců se předjíždění děje v devadesáti procentech v zatáčkách, kde ostatní nesmyslně zpomalují, případně se rovnou rozbijí o mantinel.

Záporným stránkám Nitrobike bohužel není konec, hra má nesmírně frustrující fyzikální model. Sem tam vás nechá skočit skrz dřevěný most, který se s rachotem zřítí k zemi, případně zlikvidovat křídlo letadla, ale pokud na zemi potom vrazíte do dopravní značky, efektně vybuchnete či vás náraz vymrští patnáct metrů do vzduchu. Dále – vražení do ocelového barelu vás jen zpomalí, ale evidentně plastikové zábradlí funguje jako betonová zeď se všemi důsledky. Přijít na to, co se dá a co se nedá projet, trvá docela dlouho. Stejný případ je vrážení do ostatních jezdců. Někdy se vám podaří je z motorky srazit tak, že odletí oni, občas do nich v plné rychlosti vrazíte z boku a letíte jen vy, občas o vás jenom škrtnou a oba vybuchnete. Pevná pravidla se mi ani po mnohahodinovém hraní nepodařilo odhalit a chvil, kdy mi jenom poutko na Wiimote zabránilo s ovladačem mrštit naštvaně o zem, bylo hodně, stejně jako chvil, kdy jsem chtěl hru odbýt mizerným hodnocením.

To by ale byla chyba, protože Nitrobike začíná skutečně bavit, až když si některé trati projedete poněkolikáté, snažíte se včas udělat předepsaný počet triků pro zlatou medaili či v ďábelské rychlosti objet ovál, abyste splnili limit. Stejně jako většina závodních her, které nejsou zcela tragické, i Nitrobike vás nutí opakovat znovu a znovu trati, které neprojedete na zlatou medaili či na požadovaný čas až třeba do tří do rána – a tím splňuje položku „zábavnost“ takřka na sto procent, a o to ve hrách jde. S mými řidičskými schopnostmi jsem počítal tak hodinu a půl až dvě hodiny na „set“, Nitrobike tak suma sumárum nabídne kolem dvaceti hodin závodní zábavy pro průměrné motorkáře.

Nebýt skutečně hnusných a dosti odfláklých tratí na začátku – a nebýt Excite Trucku (na který mám mírně jiný názor než pan šéfredaktor), Nitrobike by byl závodním vítězem na nejprodávanější konzoli nové generace. Pokud ale máte Excite Truck a už se vám omrzel, koupí Nitrobike nabeton neprohloupíte.

Nitrobike
Wii Wii

Verdikt

Jedna z lepších závodních her na Wii, kterou je možné si v českých zemích pořídit. Pokud patříte mezi fandy tohoto žánru a zároveň máte konzoli od Nintenda, je Nitrobike skoro jistá koupě.

Co se nám líbí a nelíbí?

zábavné kaskadérské kousky, některé výborné trati a motorky – a fakt, že občas u hry „zkysnete“ až do rána
některé trati jsou stupidně navržené, fyzikální model je občas zoufalý a grafika také nepatří mezi nejlepší – a to i na Wii
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama